Sēklu maizītes un citi gardumi

Sēklu maizītes un citi gardumi

Katra sēkliņa ir kā mazs brīnums. Dzīvs. Pareizi saglabāta, tā slēpj sevī potenciālu no niecīgas kripatiņas pārvērsties sulīgā, zaļojošā augā. Tieši tāpēc sēklā ir tik daudz dzīvības un veselības, ka, to apēdot, jūties kā no jauna uzlādējies.

Katra auga svarīgākais uzdevums ir nobriedināt sēklas. Lai tad, kad pārziemoti bargie ziemas mēneši, no šā mazā punktiņa atkal izaugtu jauna raža. Tieši tāpēc sēkliņā daba ir ielikusi tik daudz, cik vien tajā var ielikt, lai tā nestu informāciju par savu eksistenci un pietiekami daudz citu labumu kārtējā dzimšanas brīnuma paveikšanai.
Visas sēkliņas ir bagātas ar minerālvielām, vitamīniem, olbaltumiem, dabiskām eļļām un fermentiem, kas tā vien gaida brīdi, kad būs nepieciešami.
Tad nu tavs cilvēciskais uzdevums ir šos labumus novērtēt un ieviest savā ēdienkartē. Ne jau velti putni, mazie zvēriņi un dažkārt arī lielāki dzīvnieki ir tik kāri uz sēkliņām. Kas gan var būt veselīgāks un, jāpiebilst, arī gardāks par šiem enerģijas uzkodām pielīdzināmajiem gardumiem!? Par nelaimi, bieži vien mūsu ēdienkartē aizmirstiem vai pietiekami nenovērtētiem.

Pielietojums
Lai gan veselīgo un gardo sēklu klāsts ir neierobežoti plašs, populārākās (un arī pazīstamākās) ir saulespuķu, ķirbju, magoņu un arī ķimeņu sēklas. Turklāt, būdami konservatīvi savās virtuves mākslās un garšas baudās, latvieši sēkliņas bieži vien noliek tālākā virtuves plauktā. Sak, ja nu atcerēsies, tad pagrauzīs. Nu, labākajā gadījumā apkaisa maizīti, protams, ja pats cep to mājās. Un varbūt piedzer ķimeņu tēju.
Tomēr sēklas būtu jāēd daudz vairāk. Ceptiem vai grilētiem dārzeņiem un sautējumiem pārkaisītas vai salātos iejauktas, tās ir gan lielisks garšas uzlabotājs, gan veselīga piedeva. Savukārt maizītē ieceptas sēkliņas lieliski uzlabo tās garšu. Bet ķimenes rupjmaizē palīdz arī ēdājiem tikt galā ar vēdera pūšanos, ko gardais kumoss var veicināt.
Savukārt saldummīļi var izmēģināt sēkliņas sajaukt ar kausētu medu un cukuru – sanāk īsta konfekte vai, kā moderni dēvējam, enerģijas batoniņš.
Tomēr āk no mums ir par slinku vai aizņemtu, lai ilgstoši gatavotu sēklu gardumiņus. Tāpēc atceries – ja tev mājās paslēptas sēkliņas, neaizmirsti tās pārkaisīt salātiem, brokastu putrai vai iekaisīt sautējumā un jogurtā. Vai vienkārši nākamreiz, kad veikalā pie maizīšu stenda nespēsi izvelēties īsto kukulīti, ņem tādu, kuram pievienotas sēkliņas. Būs gan garšīgāk, gan veselīgāk.

Sīkāk par trim pazīstamākajām

[BANNER]

Ķimenes
Vienas no latviešu iecienītākajām ir ķimeņu sēkliņas. Turklāt šīs gardās un veselīgās sēkliņas nav jaunatklājums. Pret vēdera pūšanos ķimenes izmantoja jau senie ēģiptieši vairāk nekā piecus tūkstošus gadu tālā pagātnē.
Romantisku viduslaiku stāstiņu cienītājām patiks leģenda, ka, izmantojot ķimeņu sēkliņām piemītošo ārstniecisko iedarbību,  Anglijā ceļu uz karaļa Henrija VIII sirdi atradusi Anna Boleina. Šai valstī ilgstoši tika uzskatīts, ka ķimeņu sēklas ir neatņemama sastāvdaļa mīlas dzērienu gatavošanai.
Ķimeņu sēkliņas satur daudz veselībai svarīgu komponentu – ēteriskās eļļas, flavonoīdus, rūgtvielas, olbaltumvielas, miecvielas un augļu cukurus, kā arī tās ir ļoti eļļainas. Vienā sēkliņā ir pat līdz 40% eļļas.
Ķimeņu tēju ieteic dzert jaunajām māmiņām, lai vairotu piena ražošanu un mazinātu bērniņa un arī māmiņas vēdera pūšanos. Savukārt gardēžiem patiks ķimeņu spēja uzlabot gremošanas funkcijas un stimulēt kuņģa sulas izdalīšanos. Tāpēc ķimenes ir ļoti garda un arī veselīga piedeva skābiem kāpostiem. Ķimeņu sēkliņas jākošļā arī tad, ja vēlies mazināt vēdersāpes vai spazmas.
Savukārt pēc svētkiem noderīga var būt ķimeņu spēja mazināt alkohola smaku. Tiesa, ne visiem patiks stiprā garša, sēkliņas košļājot.

Ķirbju sēkliņas
Lai gan ķirbi uzskatām teju vai par nacionālo augu, tas nācis no Amerikas. Indiāņi tos savā uzturā un arī dziedniecībā izmantoja jau krietnu laiku pirms uz šā kontinenta savu kāju spēra pirmais baltais cilvēks.
Savukārt nedaudz vēlāk Vācijā, Bulgārijā un Ungārijā ķirbju sēklas ieguva milzīgu popularitāti kā līdzeklis potences vairošanai un uzlabošanai. Un šai ticībai ir zināms pamats, jo ķirbja sēklas satur lielu daudzumu cinka, kura trūkums var veicināt prostatas palielināšanos un urīnizvades sistēmas traucējumus.
Savukārt, ja iemācīsi šo gardumu novērtēt bērniem, nebūs jābaidās, ka pēc spēlēm ar dzīvniekiem un rakšanās smilšukastē vasarā vēderā iemitinājušies parazīti. Ķirbju sēklas ir efektīvākais no dabiskajiem līdzekļiem visu šo parazītu iznīdēšanai.
Vēl ķirbja sēklas slavējamas par savu pozitīvo ietekmi uz kaulu, zobu, matu un nagu veselību.
Tāpēc, ja esi iecienījusi, skatoties televīziju, pagrauzt saulespuķu sēklas, apdomā iespēju kādu vakaru tās aizstāt ar ķirbju sēkliņām.

Saulespuķu sēklas
Tāpat kā kartupelis, tomāts un daudzi citi labumi, arī saulespuķe savu ceļu pie mums mērojusi no tālās Amerikas. Jāatzīst, ka sākotnēji gan eiropieši šo augu uzskatīja vienīgi kā krāšņu dekoru savos parkos un dārzos. Līdz kādu dienu tikai secināts, ka no skaistā auga sēkliņām var izspiest lielisku eļļu. Mūsdienās saulespuķu eļļa ir viena no visplašāk izmantotajām eļļām pasaulē.
Tāpat kā citas sēkliņas, arī saulespuķu sēklas ir īsta labumu krātuve. Tās jāmīl kaut vai lielā E vitamīna daudzuma dēļ. Tā dienas devu var nodrošināt, nograužot vien  nelielu saujiņu sēkliņu.
Tāpat kā ķimenes un ķirbji, saulespuķu sēkliņas ir eļļainas – līdz pat 50%. 
Vērā ņemams arī olbaltumvielu daudzums. Savukārt dzelzs saulespuķu sēkliņās ir pat teju trīs reizes vairāk nekā liellopa gaļā, tiesa gan, organismam grūtāk pārstrādājams.
Saulespuķu sēkliņas mediķi ieteic pagrauzt cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni un paaugstinātu asinsspiedienu.
Un visbeidzot – kalcijs. Tas sēklās ir ļoti lielā daudzumā, turklāt tādās proporcijās ar citām minerālvielām, ka viegli uzsūcas un pilnvērtīgi izmantojas.


 

Brushetta (brušeta)

4 sēklu maizītes šķēles
Sviests apcepšanai
4 vidēji lieli tomāti
3 ēdamkarotes ķirbju sēkliņu
2 ķiploka daiviņas
1 sīpols
3 zariņi bazilika
1 ēdamkarote citrona sulas
3 ēdamkarotes olīveļļas
Sāls un pipari pēc garšas

Tomātus sagriež nelielos kubiņos. Pievieno sasmalcinātus ķiplociņus. Sīpolus sasmalcina, pievieno saplucinātas bazilika lapiņas un visu samaisa ar tomātiem un ķirbju sēkliņām. Citrona sulu, eļļu, sāli un piparus samaisa un pārlej tomātiem. Liek visu ledusskapī un pusstundu. Maizes šķēlītes uz pannas apgrauzdē no abām pusēm. Pārklāj ar salātiem un pasniedz nekavējoties, lai maizītes neizmirktu.

Karstā sēklu sviestmaize

4 šķēles sēklu maizītes
10 zilās vīnogas
1 ēdamkarote sviesta
1 ēdamkarote sinepju
3 šķēles cepta vai kūpināta tītara
100 Kamambēra siera

Vīnogas nomazgā un atbrīvo no sēklām. Maizīti ieziež ar sviestu un sinepēm. Kārto uz plāts, kas pārklāta ar cepampapīru. Uz katras šķēlītes liek vīnogas, gaļas šķēlītes un sagrieztu sieru. Cep ļoti karstā cepeškrāsnī 5 līdz 10 minūtes.

Pākšu pupiņas ar sēkliņām

400 g pākšu pupiņu (zaļo)
1 sarkanā paprika
6 ķiploka daivas
4 ēdamkarotes sēklu maisījuma (var izmantot vienas – savas iecienītākās)
½ sāls
¼ piparu

Dārzeņus nomazgā – papriku atbrīvo no sēkliņām un sagriež salmiņos. Pupiņas sadala divās, trijās daļās, ķiploku daiviņas attīra no miziņas. Katlā uzkarsē eļļu un veselas ķiploku daiviņas, pupiņas un papriku cep gatavas. Pievieno sāli un piparus, kā arī apkaisa ar sēkliņām. Var pasniegt kā pamatēdienu ar maizīti vai kā piedevu zivs vai gaļas ēdieniem.

Garneļu salāti ar pīniju sēklām

250 g garneļu
2 apelsīni
1 gurķis
1 sarkano salātlapu galviņa
50 g pīniju sēklu
Mērcei:
3 ēdamkarotes olīveļļas
1 ēdamkarote apelsīnu sulas
½ ēdamkarote vīna etiķa
½ tējkarote karija
½ tējkarote sāls

Apelsīnus nomizo, sagriež mīkstumu šķēlītēs, gurķi sagriež salmiņos un atbrīvo no sēkliņām. Salātus saplucina, garneles atkausē un kārto visu kārtām – apelsīnus, gurķus, salātus un garneles. Pārkaisa ar sēklām. Mērces sastāvdaļas ieliek slēgtā burciņā un krata, līdz mērce kļūst viendabīga. Pārlej salātus un pasniedz nekavējoties kopā ar grauzdētu sēklu maizīti.

7 komentāru
  1. Sezams un magones – tās var ļoti plaši izmantot. Mājās ceptas magoņmaizītes rada atkarību – kā Karlsonā 🙂

  2. To brushetta laikam jāpamēģina, bet man garšo arī sezama sēkliņas, pērku maizītes, kur sezams virs;u.

  3. Es tagad esmu aizrāvusies tieši ar Pļavas maizes pirkšanu, kas te aktīvi reklamējas. Iemtu tosterī, apsvilinu mazliet un pa virsu var visu ko salikt (Philadelfiju, sierinu, tomātu utt.) sanāk smukas mazas, kraukšķīgas maizītes ar sēkliņām, un vēl labi smaržo. Brokastis tagad man tikai tādas.

  4. Parādīsies laiks un apņemšanās – iemācīšos pati cept mazi. Nekas sarežģits tur neesot – un tad gan var pielikt graudus un sēklas pa pilnam.

  5. Savulaik man pat bija romantisks rituāls – brokastīs gatavota omletīte ar sieru un klāt viegli viegli apgrauzdēta Pļavas maizīte ar tomāta šķēli, mmmmm :)))

Komentēt CC Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.