Sarkanvīns palīdz domāt

Ir bijušas dažādas diskusijas par to, vai sarkanvīns ir veselīgs vai tomēr, kā jau alkohols, kaitīgs cilvēka veselībai. Nortamberlendas Universitātes zinātnieki ir snieguši atbildi uz šo jautājumu. Pētījuma sākumā zinātnieki izvirzīja hipotēzi, ka ķīmiskā viela resveratrols, kas ir viena no sarkanvīna sastāvdaļām, stimulē cilvēku smadzeņu darbību.

Tiek uzskatīts, ka sarkanvīna lietošana nelielās devās palīdz cilvēka organismam tikt galā ar junk food, sadedzinot liekās kalorijas, palīdz izvairīties no sirds slimībām, kā arī palielina asins plūsmu uz smadzenēm.

Pētījumam tika izvēlēti 24 pieaugušie – gan sievietes, gan vīrieši, aptuveni ar vienādām zināšanām un vienlīdzīgu izglītības līmeni. Uzdevums, kas šiem cilvēkiem jāveic pētījuma ietvaros, diezgan vienkāršs – jāveic matemātiskie aprēķini galvā. Pirms uzdevuma veikšanas, pētījuma dalībniekiem tika izsniegtas tabletes, kas satur šo brīnumaino vielu resveratrols. Bet notika neliela mānīšanās – pusei tika iedota tablete, kas satur nevis rasvertrolu, bet parastu C vitamīnu. Mazliet vēlāk pētījums tika atkārtots un šoreiz tai pusei, kurai pirmajā reizē tika tabletes ar C vitamīnu, tika iedotas tabletes ar resveratrolu, bet otrai pusei ar C vitamīnu. Rezultāti bija visai pārsteidzoši – abos pētījuma posmos, tie, kuri bija iedzēruši resveratrola tableti, uzrādīja labākus rezultātus rēķinos.

Viela, kas veicina smadzeņu darbību, nav atrodama tikai vīnā vien. Resveratrols atrodas vīnogu miziņā, un vēl to var atrast tādās ogās un riekstos kā: avenēs, mellenēs, dzērvenēs un zemesriekstos. Vielas, kas ir šajos pārtikas produktos, paplašina asinsvadus un veicina smadzeņu apgādi, kas arī veicina veiksmīgāku un ātrāku smadzeņu darbību.

Šobrīd vēl tiek veikti pētījumi par resveratrola pozitīvajām īpašībām cīņā ar novecošanu, vēzi, diabētu un Alcheimera slimību.

Viena no pētījuma vadītājām Emma Vaitmane iesaka cilvēkus aizdomāties, cik ļoti vienkārši ir stimulēt savu smadzeņu darbību, kā arī uzlabot savu sirds veselību, lietojot dažādus produktus, kurus vienkārši var nopirkt lielveikalā. Ir cilvēki, kuri pilnībā atsakās no alkohola, bet tas jau netraucē ēst ogas un riekstus. Tiesa gan vīnā resveratrols ir koncentrētākā veidā, tādēļ pietiekamā daudzumā to var uzņemt patērējot nelielu daudzumu vīna, bet ogas un riekstus gan vajadzēs krietni vairāk.

Pusglāzi vīna pēc garas darba dienas? Kāpēc gan ne, ja tas nodrošinās produktīvāku un kvalitatīvāku darbu nākamajā dienā.

Saistītie raksti

4 komentāri
  1. Ha – man tieši sanāk pēdējā laikā pusglāze vīna vakarā (labi, ka nav pierakstīts kādam ir jābūt glāzes tilpumam) – značit neesmu alkoholiķe 🙂

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.