Saldā BRUNETE jeb ŠOKOLĀDES DESA

Saldā Brunete jeb šokolādes desa ir kūka, kuru baudījušas, visticamāk, esam mēs visas. Un tomēr – veikalā pirktā brunete nekad negaršos tik labi, kā pašas gatavotā. Un, ja vēl šī gatavošana neaizņem nemaz tik daudz laika, un ir samērā vienkārša? Varbūt tieši šī ir tā kūka, ar kuru pārsteigsi savus tuvākos jau šajās brīvdienās?

Sastāvdaļas –
paliela izmēra kūkai (tā, lai visa ģimene un draugi var pagaršot) nepieciešams – 4 paciņas Selgas vai selg-veidīgo cepumu, 4 paciņas gardas marmelādes (pēc izvēles – savu mīļāko), apmēram 300g sviesta, 2 olas, 100g cukura (vairāk vai mazāk – pēc garšas), aptuveni 80g laba kakao (vairāk vai mazāk var likt pēc ieskatiem, ņemot vērā, cik šokolādīgu šo kūku vēlies).

Pagatavošana –
ņem lielu bļodu un sadrupina tajā cepumus tā, lai tie būtu gan lielākos, gan mazākos gabaliņos. Sagriež marmelādi vidēja lieluma gabaliņos un pievieno cepumiem. Vienā katliņā uz lēnas uguns izkausē sviestu. Citā katliņā arī uz lēnas uguns iešķiļ olas un ātri maisa, lai tās sasiltu, taču nesaceptos un nesavārītos. Olai pievieno izkausēto sviestu un cukuru. Visu samaisa, lai cukurs pašķīst. Tad liek klāt kakao un intensīvi maisa, lai veidotos viendabīga masa. Iegūto masu pievieno cepumiem un marmelādei, rūpīgi samaisa un samīca. Veido kūkas vēlamo formu – desu vai jebkādu citu. Ietin pārtikas plēvē vai folijā un liek atdzist. Ideālā gadījumā novieto vēsā vietā uz visu nakti.

Piezīmes –
šajā receptē ir iespējamas dažādas variācijas. Pirmkārt – kā pildījumu var izmantot ne tikai marmelādi, bet pēc ieskatiem arī riekstus, rozīnes, žāvētus augļus utt. Ja vēlas, lai kūka sanāktu ļoti šokolādīga, var to veidot no šokolādes ne parastajiem cepumiem. Arī ar kūkas formu var variēt – tai, protams, nav obligāti jābūt desai. Var to veidot gan, piemēram, sirds formā, apļa formā, kā arī no masas izveidot jubilāra vārda pirmo burtu vai gada skaitļus! Vari piedomāt arī par kūkas noformējumu – lai tā izskatītos labāk, apkaisi to ar pūdercukuru!

Lasi arī – SKUDRU PŪZNIS jeb IEBIEZINĀTĀ PIENA kūka

16 komentāri
  1. Vai, vai, vai, kur man garšo šī kūka, bet kaloriju spidometrs šauj pāri visām robežām, atstāju šo kā gardumu īpašiem svētkiem.

  2. piekrītu, ir trekna. un tomēr – šonedēļ taču svētku nedēļa! jāizdekorē tik ar pūdercukuru un sarkanām dzērvenēm un būs atbilstoši 🙂

  3. uz Ziemassvēku laiku iesaku pusi Selgas cepumus nomainīt pret piparkūku cepumiem, ir vēl garšīgāk…pat tik ļoti, ka klasiskajā variantā vairs pat netaisu 🙂

  4. laikam receptē ir ieviesusies neliela kļuda. es ņemu divas paciņas selgas cepumus, un vienu paciņu marmelādi. un pārējo daudzumu pēc receptes, un man jau knapi pietika ar to masu lai sajauktu ar cepumiem, ja būtu divreiz vairāk tad tur nekas nepietiktu. un ja sviest ir karst un ola būs vēāka tad viņu urzreiz sarauj baltos kunkuļos kad sviestu pievieno olai. vispaŗ satāvdaļas vajadzētu norādīt gramos, nevis paciņās!!!

  5. Es taisu ļoti bieži pēc “veco laiku” receptes, un tur sviestu atsevišķi nekausē, bet gan pieliek jau pie karsētas olas un cukura: 1. nav tāds čakars, 2. tad nerauj olu kunkuļos.

  6. kapec obligati jaliek ola klat. ja sanak ilgak neapest, noteikti jatur ledusskapi. es nelieku olu, bet nedaudz iebiezinata piena, tapat labi turas kopa un briniskigi garso. reizem pievienoju drupinatus riekstus.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.