Sabalansēta ēšana – veids kā kļūt SLAIDAI un SKAISTAI

Sabalansēta ēdienkarte nozīmē to, ka tu saņem visas nepieciešamās uzturvielas, ko vari iegūt ar ēdienu, turklāt pareizajās proporcijās. Sabalansētā ēdienkartē ir iekļauti ogļhidrāti, olbaltumvielas, tauki, vitamīni, minerālvielas, sāļi un šķiedrvielas. Visas šīs vielas ir tavam organismam vitāli nepieciešamas, taču lielais noslēpums slēpjas tajā, kā šo ēdienkarti sakombinēt tā, lai rezultāts vairotu gan tavu veselību, gan skaistumu. Šoreiz espati.lv tev ir sagatavojis ceļvedi sabalansētas ēdienkartes apgūšanā. 

Pareizās proporcijas
Ēdiens ir organisma degviela, kas nepieciešama, lai mūs būtu spēka pilnas, laimīgas, skaistas un veselas. Galvenais enerģijas avots ir ogļhidrāti, savukārt olbaltumvielas lielākoties nepieciešamas, lai organisms spētu būvēt jaunas šūnas, muskuļus un stiprināt kaulu sistēmu. Tauki, lai cik tas dīvaini nešķistu, arī ir ļoti svarīgs komponents, ko saņemam ar ēdienu, jo tie ne vien ražo enerģiju, bet arī palīdz organismam uzsākt tik svarīgos vitamīnus, turklāt dod visas nepieciešamās taukskābes, ko mūs nekā citādi uzņemt nevaram. 
    
Pareizās un ideālās proporcijas ir 55% ogļhidrātu, 30% olbaltumvielas un 15% tauku. Tik tālu viss izskatās skaisti, taču problēmas parasti rodas tajā brīdī, kad sākam domāt ar kādiem ēdieniem, tad panākt šo pareizo uzturvielu proporcijas. Izvēle veikalu plauktos ir gana liela, lai brīdī, kad esam nolēmušas uzņemt nepieciešamo tauku daudzumu, roka pati stieptos pēc kāda salda un taukaina našķa…, bet vai tiešām no eļļainā virtuļa varam saņemt nepieciešamās taukvielas? Izrādās, ka visas minētās uzturvielu grupas iedalās labajos un sliktajos produktos.

No laba uztura līdz sliktam – viens solis

Labie un sliktie ogļhidrāti. Labie ogļhidrāti ir tie, kuri nesatur taukus un rafinēto cukuru, piemēram, augļi, dārzeņi, pilngraudu maize, pilngraudu pasta (makaroni), rīsi, griķi, auzu pārslas u.c. Savukārt sliktie ogļhidrāti ir visi tie produkti, kas pagatavoti no rafinētiem miltiem un cukura – kūkas, cepumi, konfektes, bulciņas utt. Rafinēts nozīmē pārāk attīrīts produkts – piemēram, tā saucamie augstākās kvalitātes milti ir tik ļoti attīrīti, ka vairs nespēj dot mūsu organismam neko, ja vien neskaita lieko svaru.
   
Labās un sliktās olbaltumvielas. Pie labajām olbaltumvielām pieskaitāmas praktiski visas dārzeņos esošās olbaltumvielas, jo tās viegli sadalās mūsu organismā – iekļauj savā uzturā pākšaugus un graudaugus. Protams, arī gaļā, zivīs, citās jūras veltīs un piena produktos ir daudz olbaltumvielu, taču te ir jāuzmanās, lai labu gribot, nesanāk kā vienmēr! Ieteicams izvēlēties gaļu un piena produktus, kuros nav ļoti daudz tauku. Piemēram, vistas gaļa tiek uzskatīta par labāku un organismam vieglāk sagremojamu nekā sarkanā gaļa. Tas pats attiecas arī uz piena produktiem!
   
Labie un sliktie tauki. Mūsdienās ir vērojams beztauku uztura uzvaras gājiens – maztauku, beztauku, light u.c. ir uzraksti, kas rotā ne vienu vien produktu, taču uztura speciālisti nebeidz atgādināt – tauki organismam IR nepieciešami! Galvenais ir tos izvēlēties ar apdomu. Par labajiem taukvielu avotiem tiek uzskatīti rieksti, avokado, treknās zivis, dažādas sēklas (ķirbju, saulespuķu, linsēklas), kā arī, protams kvalitatīvās eļļas, piemēram, olīvu eļļa. Savukārt slikto taukvielu saraksts ir garu garais – treknā gaļa, treknie piena produkti, margarīns, konfektes, cepumi utt. Visi šie produkti ir pieskaitāmi pie piesātināto taukvielu avotiem, kas mūsu organismam ir nevēlami, grūti pārstrādājami, jeb vienkārši sakot – neveselīgi un pat kaitīgi.

Dzīvs un nedzīvs uzturs. Dzīvi produkti nav karsēti, sautēti, cepti, vārīti vai gatavoti mikroviļņu krāsnī. Tieši tādēļ tie ir dzīvi. Augļi, dārzeņi, sēklas un graudi (piemēram, diedzētie graudi, lasi rakstu Graudu un sēklu diedzēšana) ir jāiekļauj ēdienkartē svaigi un neapstrādāti, lai uzņemtu maksimāli daudz visas tajos esošās uzturvielas. Šajā ziņā mūs bieži vien grēkojam – mums šķiet, ka mūs uzturā lietojam dārzeņus, jo pie pusdienām izvēlamies, piemēram, sautētus dārzeņus. Taču jāatceras, ka tieši dārzeņi, tos termiski apstrādājot, visātrāk zaudē visas savas vērtīgās vielas. Ja gribi, lai dārzenis ir tavai veselībai vērtīgs, tad ēd to svaigu, vai tvaicē ne ilgāk par 5 minūtēm!

Dabisks un ar ķimikālijām pilns uzturs.
Šajā gadījumā ir runa gan par ķimikālijām ar kurām apstrādāti, piemēram, augļi un dārzeņi, kā arī zeme, kurā tie auguši, gan arī par mūsdienās tik populārajām E-vielām jeb konservantiem, kurus ražotāji tik ļoti mīl pievienot saviem produktiem. Skaidrs ir viens – jo dabīgākus un mazāk ķīmiskus produktus tu izvēlēsies, jo pateicīgāks par to būs tavs organisms! Izvēlies produktus no vietējiem ražotājiem, atbilstoši gadalaikam, kā arī, pirms iegādājies produktu, izlasi uz tā esošo etiķeti!

Raksta turpinājumu lasi Slaida, skaista un vesela jebkurā vecumā

15 komentāri
  1. Tiešām – kad būs turpinājums? Ļoti interesanti par to vienu soli no laba līdz sliktam uzturam!

  2. Kopš neseniem laikiem, cenšos par taukvielu cepšanai (sāļajiem ēdieniem) izmantot olīveļļu, agrāk diezgan bieži, cepu ēdienu sviestā un sāku palēnām iedzīvoties liekos apaļumos. Tomēr arī olīveļļu dozēju, ja cepšana notiek vienā piegājienā, uz pannas leju 1 tējkaroti eļļas. Izrādījās, ka ar šo daudzumu pilnīgi pietiek. Šobrīd ieguvums ir divejāds, taukviela ir no labo-veselīgo kategorijas, savukārt dozēšana ļauj ne tikai nepārcensties ar eļļas daudzumu ēdienā, bet arī tīri ekonomiski šādi tā tērējas daudz mazāk – tātad finanšu ietaupījums :).

  3. Visforsak, ja var atrast, vai dietologam tiesi tev izstradat gatavu edienkarti, savadak, sanak baiga rekinasana katru dienu.

  4. Galvenais, pirms vai sliktākā gadījumā pēc ēšanas, apēst kādu augli vai dārzeni. Vēlams no paskābo kategorijas – ābols, greipfrūts, tas palīdzēs ātrāk pārstrādāt ēdienu un ja būs apēsts pirms ēdienreizes, ļaus tik ļoti nepārēsties.

  5. Ieteikums Kalkulatorei – pameģini nevis eļļu liet vienā tējkarotē, bet lietot eļļas izsmidzinātāju – tādu kā AJAX pudeli, bet man liekas, ka Jyskā var nopiekt īpašu eļļas dozatoru (vai citā trauku veikalā) – kad eļļa tiek izsmidzināta tā uzreiz perfekti pārklaj visu pannu, turklāt tur pat pustējkarote nesanāk 🙂 Labākais atklājums ,manuprāt!

  6. Dunte —-> ar tiem augļiem un dārzeņiem ir tā – dārzeņus var ēst arī pēc maltītes, bet tas tiešām ir “sliktākais” gadījums! Savukārt augļu ēšana pēc maltītes ir pilnīgi izslēgta, jo auglis kuņģī sagremojas visātrāk (aptuveni 3 stundās), taču ja tas tiek uzēsts piemēram gaļai, kuras sagremošanai vajag vismaz 8 stundas, tad auglītis pa to laiku vienkārši sapūst…

  7. Māra, kur loģika? Ēdiens taču “nestāv rindā”, kunģī ir reāls kišmiš, tur viss ir juku jukām, tamdēļ, man liekas, ka par augļiem esi samuldējusies.

  8. Pastasti vairak par to ellas izsmidzinasanu, pati ari lieto. Tur var liet ieksa jebkuru ellu? Esmu redzejusi nelatviesu video receptes ka vini apietas ar specialiem baloniniem un izsmidzinamajiem, bet tas jau ir ar visu ellu komplekta. Ka var zinat cik daudz ellas viena piegajiena sanak izsmidzinat?

  9. Katrs produkts kunģī sagremojas atšķirīgā laikā! Dārzenis un auglis ātrāk, visilgāk kuņģī stāv gaļa … Balta patiesība!

  10. augļi jāēd 30min. pirms pamatēdiena, 1.5 stundu pēc ēšanas – ārstu ieteikums. man ļoti patīk pēc kārtīgām vakariņām uzēst greifrūtu , īpaši pavasarī. palīdz kuņģim strādāt un attīta arī zarnas.

  11. Jā, jebkura eļļa, tas smidzinātājs vienkārši trauks, viegli atskrūvēt, viegli ieliet un lietot. Ja vēlies izmērīt, cik daudz izsmidzina eļļu tējkarotes ziņā, tad uzspied uz uzgali ļoti lēni, tad tā eļļa tek ārā nevis izsmidzināšanas veidā, bet pilienu (tāpat kā smaržas).

  12. [..Sabalansētā ēdienkartē ir iekļauti ogļhidrāti, olbaltumvielas, tauki, vitamīni, minerālvielas, sīči un šķiedrvielas..] kas ir sīči??? vajadzētu vairāk piedomāt pie tā, ko rakstāt. Informācija zināma un raksts izlasīts veltīgi.

  13. pārtikas veikalos prinvipā lielākā daļa pārtikas, kas tiek tirgota ir sliktie ogļhidrāti, balto miltu, cukuru un tauku izstrājumi. Reāli cilvēkam neieciešama tīra gaļa, zivis, neapstrādātu dārzerņi, liess biezpiens, piens, kāds auglis un eļļa. pārējais viss ir musors un liek mums uzbaroties.

Komentēt Aija Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.