RUKOLA siltajos ēdienos – 5 receptes tavai IEDVESMAI

Esi radusi RUKOLU izmantot vien vasarīgos salātos? Izrādās, ka tā nebūt nav vienīgā šī garšauga izmantošanas iespēja! Šoreiz espati.lv piedāvā receptes, kurās RUKOLA tiek pievienota dažādiem siltajiem ēdieniem. Lai labi garšo!

SPAGETI AR RUKOLU, GARNEĻU, KALTĒTU TOMĀTU, CITRONA UN BALTVĪNA MĒRCĒ
Sastāvdaļas: 500 g vārītu spageti makaronu, jūras sāls, svaigi malti melnie pipari, olīveļļa, divas smalki sakapātas ķiploka daiviņas, puse kaltēta, sakapāta čili pipara, aptuveni 500 g svaigas, lobītas garneles, glāze baltvīna, 6 sablendēti, saulē kaltēti tomāti, viena citrona miziņa un sula, divas pamatīgas saujas rukolas.
Pagatavošana: uzvāra spageti, tikmēr uz pannas lej olīveļļu, labi uzkarsē un pievieno ķiploku un čili piparu. Tiklīdz ķiploks apbrūninās, liek pannā garneles un aptuveni minūti apcep, tad pievieno baltvīnu un sablendētus tomātus un pāris minūtes pasautē. Kad makaroni gatavi, tos caurdurī nožāvē, liek bļodā un pievieno garneļu mērci, apslaka ar citrona sulu un pievieno pusi rukolas. Ja vēlas, lai mērce ir mazliet šķidrāka, tai pielej nelielu daudzumu karsta ūdens. Pasniedzot uz šķīvjiem kārto atlikušo rukolu, pārkaisītu ar citrona miziņu, pievieno makaronus ar mērci.
 
RUKOLAS, CĀĻA DESAS UN MAIZES SACEPUMS
Sastāvdaļas: 4 olu baltumi, 4 olas, viena tase piena, 2 ēd.k. sinepju, ¼ tējk. sāls, ¼ tējk. svaigi maltu melno piparu, ½ tases sasmalcināta bazilika, 4 tases kvadrātos sagrieztas baltmaizes (ar vai bez garozas), 5 tases sakapātas rukolas, ¾ tases sakapātu, saldētu vai konservētu artišoku, 140 g gabaliņos sagrieztas cāļa desas, ¾ tases rīvēta Fontina siera (var aizstāt ar kādu citu puscieto sieru).
Pagatavošana: uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem, un ievieto tajā palielu stikla cepamtrauku. Sagatavo olu krēmu: vidējā bļodā saputo olu baltumus, tiem pievieno: olas, pienu, sinepes, sāli, piparus un baziliku, labi samaisa. Cepamtraukā kārto maizi, rukolu, artišokus un cāļa desu, pāri pārlej olu krēmu, tā, lai tas labi pārklāj visas sastāvdaļas, nosedz trauku ar foliju. Cep aptuveni 40 – 45 minūtes, tad noņem foliju, sacepumu pārkaisa ar sieru un turpina cept, līdz siers iegūst zeltainu nokrāsu – aptuveni 15 minūtes.  
 
RUKOLAS ZUPA
Sastāvdaļas: 6 šalotes sīpoli, 10 kartupeļi, aptuveni 6 tases rukolas, 1 dārzeņu buljona kubiņš(vai dārzeņu buljons), olīveļļa, sāls un pipari, 4 tases karsta ūdens.
Pagatavošana: smalki sagriež šalotes. Katlā uzkarsē olīveļļu, pievieno sīpolus, garšvielas un uz lēnas uguns 5 – 10 minūtes apcep. Nomizo un šķēlītēs sagriež kartupeļus, liek katlā, apmaisa un pievieno garšvielas. Pārlej dārzeņus ar 4 tasēm verdoša ūdens un pievieno buljonu, vāra līdz kartupeļi mīksti, noņem katlu no uguns. Atstājot dažas lapiņas rotāšanai, pievieno rukolu, ļauj lapiņām savīt, tad sablendē līdz viendabīgai masai. Uzliek katlu uz uguns un, neļaujot atsākt vārīties, uzkarsē. Ja nepieciešams pievieno vēl garšvielas. Pasniedzot pārkaisa ar svaigām rukolas lapiņām.
 
SILTIE RUKOLAS UN TURKU ZIRŅU SALĀTI
Sastāvdaļas: 3 ēd.k. olīveļļas, 1 ēd.k. mizota, sakapāta ingvera, 1 ēd.k. sakapāta ķiploka, ½ ēd.k. ķimeņu, šķipsna čili piparu, jūras sāls un svaigi malti melnie pipari, 1½ tase vārītu vai konservētu turku zirņu, 1 ēd.k. rīsu vīna etiķa, 1 tējk. medus, 500 g rukolas, 1 mazs, sasmalcināts sarkanais sīpols, 4 cieti vārītas, četrās daļās sadalītas olas.
Pagatavošana: dziļā pannā ielej olīveļļu un uz vidējas uguns uzkarsē, tad pievieno ingveru, ķiploku, sīpolu, čili piparu, ķimenes un nepārtraukti maisa, kamēr ingvers un ķiploks apbrūninās, un sīpols kļūst mīksts. Apkaisa ar sāli un pipariem, tad iemaisa zirņus, tā, lai tie pārklātos ar eļļu un garšvielām un apcep. Noņem pannu no uguns un pie zirņiem iemaisa: etiķi, medu un pielej nedaudz ūdens. Rukolu un sarkano sīpolu liek lielā bļodā un pārklāj ar aromatizētajiem zirņiem. Ja nepieciešams, papildina ar garšvielām, pasniedz siltus, garnējot ar vārītu olu.
 
SILTĀ RUKOLA AR ĶIPLOKU GRAUZDIŅIEM UN SĪPOLU GREDZENIEM
Sastāvdaļas: salātu mērcei: 1 ķiploka galviņa, 4 ēd.k. un ¾ tases olīveļļas, ¼ tases sakapātu šalotes sīpolu, 4 ēd.k. balzamiko etiķa, 2 ēd.k. svaiga, sakapāta timiāna, 2 sarkanie sīpoli – sagriezti gredzenos.
Salātiem: 2 ēd.k. sviesta, 6 sakapātas ķiploka daiviņas, 2 tases kubiņos sagrieztas baltmaizes, 1 tējk. svaiga, sakapāta rozmarīna, aptuveni 250 g rukolas, 1 tase sagriezta mocarellas tipa siera.
Pagatavošana: salātu mērcei: uzkarsē krāsni līdz 170 grādiem. Mazā cepamtraukā liek ķiploku, apslaka to ar 2 ēd.k. eļļas, pārklāj trauku ar foliju un cep, kamēr ķiploks ir mīksts, aptuveni 50 minūtes, tad atdzesē. Cepto ķiploku atdala no apvalkiem, liek vidējā bļodā un saspaida ar dakšiņu. Pievieno ¾ tases olīveļļas, šalotes, 3 ēd.k. balzamiko etiķa un timiānu, sāli un piparus un labi samaisa. Palielina krāsns temperatūru līdz 190 grādiem, ieeļļo lielu cepamo plātni, sakārto uz tās sīpola gredzenus, apkaisa ar sāli un pipariem, apsmidzina ar 2 ēd.k. eļļas, apgroza gredzenus, lai tie pilnībā pārklātos ar eļļu. Cep, ik pa laikam apmaisot, aptuveni 30 minūtes, kamēr sīpoli apbrūninās, beigās tos apsmidzina ar ēd.k. balzamiko etiķa. Sīpolu gredzenus liek bļodā pie salātu mērces. Cepeškrāsni neizslēdz.
Salātiem: ar sviestu ietauko cepamtrauku, tajā liek maizes kubiciņus, tos vienmērīgi pārkaisa ar ķiplokiem un rozmarīnu. Trauku liek krāsnī, un grauzdiņus apcep līdz tie kļūst zeltaini un kraukšķīgi – aptuveni 10 minūtes. Rukolu liek lielā bļodā, tai pievieno mocarellu un apmaisa. Salātu mērci uzsilda vidēja lieluma katliņā, tad pārlej pāri rukolai un sieram, apmaisa, pievieno sāli un piparus, pārber ar grauzdiņiem un pasniedz.
 

Saistītie raksti

5 komentāri
  1. Lai gan pirms tam nebiju rukolas fane, un uz to skatījos visai skeptikski- receptes taa iekārdināja, ka nolēmu izmēģināt. Bija super gardi, arī ģimene bija sajūsmā:)
    Milzīgs paldies jums par idejām!

  2. ´Spageti ar rukola´ es rukulai pieliku vel nedaudz olivellu un Parmazanas sieru. Recepte bij ok, bet ne tik laba, lai to pierakstitu.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.