Rudens oga BRŪKLENE – 5 receptes

Rudens ir visīstākais brūkleņu laiks – gan lai mēs pašas mežā salasītu sarkanām pērlītēm līdzīgās ogas, gan, lai pirktu tās tirgū un iekļautu savā ēdienkartē. Piedāvājam tev 5 gardas receptes – no otrā ēdiena, līdz saldajam!

Idas kalna vīnogulājs – tāda nozīme ir brūklenes nosaukumam latīņu valodā. Idas kalnā sensenos laikos dzīvoja auglības dieviete Kibela. Brūklene patiesi ir brīnišķīgs augs, kas noder gan ārstnieciskos, gan skaistumkopšanas nolūkos. Brūklenē ir vairāk keratīna (nepieciešams ādas svaiguma un jaunības uzturēšanai), nekā dzērvenēs, mellenēs, citronā, ābolos vai bumbieros. Šī oga ir arī bagāta ar B2 un C vitamīnu. Brūklenes palīdz normalizēt kuņģa darbību, uzlabot vielmaiņu  un paaugstina  organisma vispārējo tonusu. Brūklenēm piemīt arī antiseptiskas īpašības, kas iedarbojas ārstnieciski, piemēram, urīnceļu iekaisuma gadījumos. Tāpat brūklenes mazina asinsspiedienu, stiprina asinsvadu sieniņas un palīdz no organisma izvadīt toksiskas vielas. Brūklenes satur benzoskābi, kas ļauj organismam cīnīties pret rauga sēnīšu savairošanos organismā.

Lielākā vai mazākā mērā šīs vērtīgās brūklenes īpašības saglabājas arī termiski apstrādātās ogās, jo ne visas mēs varam apēst sauju svaigu brūkleņu ik dienas. Dažām tās liekas par skābu, citām par rūgtu. Tādēļ  espati.lv tev piedāvā vairākas receptes, kā garšīgi un lietderīgi izmantot brūklenes gatavošanas procesā.

Brūkleņu ievārījums-želeja
Produkti:
2,5l brūkleņu
1,5l cukura
0,5l ūdens

Gatavošanas process:
Brūklenes saber katlā un pārlej ar ūdeni. To liek uz uguns un turpina karsēt vēl piecas minūtes pēc tam, kad masa sākusi vārīties. Katlu noceļ no plīts, ievieto bļodā ar aukstu ūdeni un lēnām maisot pakāpeniski pieber cukuru. Maisīšana jāturpina līdz cukurs pilnībā izkusis. Ievārījumu salej sterilizētās burciņās un uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Brūkleņu uzpūtenis
(8 porcijām)
Produkti:
2 glāzes brūkleņu
1,5 glāzes cukura
4 ēdamkarotes mannā putraimu

Gatavošanas process:
Tīras ogas liek bļodiņā un sastampā ar piestiņu. Pielej ½ l ūdens, apmaisa, izlej un izberž masu caur sietu. Iegūto sulu ar ūdeni atstāj atsevišķā traukā. Saspiestās un saberztās ogas liek katlā, pārlej ar 1,5 l ūdens un uzvārot, karsē vēl 5 minūtes.

Izlej kalta saturu no jauna caur sietu. Iegūtajā šķidrumā ieber cukuru un liek uzvārīties. Pastāvīgi maisot, lēnām pievieno mannā putraimus. Samazina liesmu līdz minimumam un apmaisot trupina karsēt vēl 4 minūtes.

Iegūto masu mazliet atdzesē, pielej sākumā iegūto brūkleņu sulu un sakuļ ar mikseri, līdz uzpūteņa masa kļūst divreiz lielāka. Pēc tam trauku liek atdzesēties ledusskapī uz 2 – 3 stundām. Pirms pasniegšanas uzpīteni var izdekorēt ar svaigām ogām vai piparmētras lapām un celt galdā ar pienu.

Pīrādziņi ar brūklenēm un kazas sieru
(10 – 12 porcijas)
Produkti:
200gr kārtainās rauga mīklas
150gr brūkleņu
50gr stingra kazas siera
¼ sarkanā sīpola
Sviests pannas ieziešanai
Šķipsniņa brūnā cukura, sāls un svaigi maltu piparu

Gatavošanas process:
Sīpolu smalki sakapā, pievieno brūklenes, sadrupinātu kazas sieru, cukuru, sāli un piparus. Visu rūpīgi samaisa.
Gatavās mīklas loksnes izvieto uz galda, vai arī izrullē viengabalainu mīklas gabalu. Sagriež mīklu četrstūros, kurus pārgriež pa diognāli uz pusēm, iegūstot trijstūrus. Katrā liek ½ tējkaroti brūkleņu/kazas siera pildījuma un aizver pīrādziņa galus.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Bagātīgi ieziež pannu ar sviestu, sakārto uz tās pīrādziņus un liek cepties līdz to virskārtiņa kļūst zeltaini brūna. Visgaršīgākie šie pīrādziņi ir pasniegti silti.

Uz grila cepts kamabēra siers ar brūkleņu/ingvera čatniju
(4 porcijām)
Produkti:
4 kakmabēra siera rituļi
300gr brūkleņu
1 sarkanais sīpols
3 cm ingvera saknes gabaliņa
2 ēdamkarotes augu eļļas vai 50gr sviesta
3 ēdamkarotes brūnā cukura
2 ēdamkarotes ābolu etiķa
½ vidēji asa svaiga čili pipara
Kanēlis un sāls pēc garšas

Gatavošanas process:
Sīpolu sakapā un apcep uz pannas eļļā vai sviestā, līdz tas iegūst zeltainu krāsu. Pievieno plānās šķēlītes sagrieztu ingveru, šauros aplīšos  sašķēlētu čili piparu un uzber uz pannas pie sīpoliem. Apcep aptuveni minūti.
Pieber brūklenes un sutina visu masu 2 – 3 minūtes. Pievieno cukuru, etiķi, sāli un kanēli un uz nelielas uguns ļauj gatavoties vēl 5 minūtes. Pārlej mērci traukā, atdzesē un liek ledusskapī uz 3 – 4 stundām.

Īsi pirms sēšanās pie galda, kamabēra rituļus uzliek uz maksimāli sakarsēta grila un apcep katru pusi līdz tā kļūs brūngana. Sieru vēl karstu nekavējoties liek uz šķīvja, līdzās pievieno auksto brūkleņu/ingvera čatniju un liek galdā.

Cūkgaļa ar brūkleņu mērci
(5 porcijām)
Produkti:
Gaļai:
1kg cūkgaļas bez kauliem
125ml sausa sarkanvīna
1 ēdamkarote medus
15 gr svaigas ingvera saknes
Kanēlis, sāls un pipari pēc garšas
Mērcei:
50ml sausa sarkanvīna
300gr brūkleņu

Gatavošanas process:
Gaļai paredzēto sarkanvīnu ielej nelielā trauciņā, pievieno medu un rūpīgi samaisa līdz iegūta viendabīga masa. Ingvera sakni notīra, sarīvē uz smalkas rīves un pievieno vīnam un medum. Pieber garšvielas un vēlreiz visu rūpīgi samaisa.
Gaļu noskalo aukstā ūdenī, nosusina un bagātīgi sasmērē ar marinādi. Tikmēr cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem. Gaļu liek uz restītēm, zem kurām novietota cepešpanna. Cepeti liek cepeškrāsnī un 10 minūtes ļauj gatavoties. Pēc tam samazina karstumu līdz 160 grādiem, nosedz gaļu ar folija lapu un ļauj sutināties aptuveni 2 stundas.  Pēc pusotras stundas noņemt foliju, lai cepetis iegūtu zeltaino, kraukšķīgo maliņu. Gaļu izņem no cepeškrāsns, no jauna pārklāj ar foliju un ļauj tai 15 minūtes nostāvēties.

Kamēr gaļa nostāvas, sagatavo mērci. Sulu, kas iztecējusi no gaļas cepešpannā, pārlej katliņā, pievieno mērcei paredzēto vīnu un liek katlu uz nelielas uguns. Gatavo līdz 2/3 no mērces apjoma iztvaiko. Tīras brūklenes sadala divās daļās. Daļu ogu sablenderē, pievienojot cukuru, kamēr iegūta putriņa. To liek katlā ar mērci. Noslēgumā pievieno svaigās ogas un visu rūpīgi samaisa. Cepeti griež šķēlēs un pasniedz ar siltu mērci.

Saistītie raksti

9 komentāri
  1. mīlu šo sadaļu.kamambers ar mērcīti – riktīgi tas, ko gribētos. ir ideja rudens piknikam.

  2. Paldies par vienkāršu recepti! Es goda vārds nezināju kā taisīt uzpīteni. Kauns pat teikt. Bet tagad zināšu. Un laikam var ar visādām ogām, ne?

  3. Es nemaz dzīvā veidā viņas nevarētu ieēst. Man pat pie ābolu ievārījuma brūklenes liekas par skābu. Bet mērcēs – tas izklausās labi.

  4. paldies! dazas no receptem lasiju 1 x un gribas izmegjinat.intersanta informacija par buklense derigumu .it ka jau to zinaju- bet sjeit ta koncentreta veida! 🙂

  5. Tiešām palīdz pret piena sēni? ūs jāizmēģina. Saprotu, ka ne tā sadaļa, lai par to runātu, bet mani šī lieta gadiem moka:(

  6. Droši vien jau dzērvenes ar var visās sitajās receptēs izmantot? Bet vispār – tiešām ļoti tematiski un izksatās, ka gardi.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.