Rieksti ne tikai vāverēm

Visiem zināms, ka rieksti ir ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs kārums. Tomēr ne visiem ir zināms, kādi vitamīni un minerālvielas ir to sastāvā, kā arī tas, ka rieksti nostiprina imūnsistēmu un veicina organisma atjaunošanos, turklāt, tas nebūt nav viss.

Valrieksts satur vitamīnu C. Vēl nenogatavojušies augļi ir bagāti ar vitamīniem B1, B2,PP, kā arī karotinoīdiem un hinoniem. Valrieksti satur olbaltumvielas, eļļu, vitamīnus C, E, P, K un B grupas vitamīnus, A provitamīnu, minerālvielas un mikroelementus – dzelzi, fosforu, magniju, kāliju, kalciju, kobaltu, jodu un varu. Valriekstus iesaka lietot barojošām mātēm. Negatavus valriekstus iesaka ēst grūtniecēm, jo īpaši tad, ja iepriekš ir bijušas problēmas ar grūtniecības saglabāšanu. Valriekstu lietošana uzturā mazina lipoproteīna (sliktā holesterīna) veidošanos asinīs, tādā viedā novēršot sirds un asinsvadu slimību risku.

foto: shutterstock.com

Lazdu rieksti satur vitamīnus В, В1, В2, С, Е, РР, kā arī minerālvielas jodu, varu, mangānu, kobaltu un dzelzi. Cilvēkiem ar liekā svara problēmām ir jārēķinās, ka lazdu rieksti ir barojoši (100g sastāvā ir 639 kcal). Lazdu riekstu sastāvā ir eļļas, kas aizkavē holesterīna veidošanos asinīs, samazina asinsvadu slimību risku, kā arī ir ļoti nepieciešamas augošam organismam, tāpēc lazdu rieksti ir ieteicami tieši bērniem un vecāka gadagājuma cilvēkiem. Lazdu riekstos ir ļoti neliels cukura daudzums (līdz 7%), tāpēc ar tiem var mieloties, piekopjot diētas ar pazeminātu ogļhidrātu saturu.

foto: shutterstock.com

Indijas rieksti satur vitamīnus A, B2, B1, magniju, fosforu, selēnu un cinku. Indijas riekstos esošie vitamīni un minerālvielas veicina sarkano asinsķermenīšu veidošanos, kaulu saaugšanu, imūnsistēmas nostiprināšanu un uzlabo gremošanas sistēmu. Daudzi cilvēki izvairās no Indijas riekstu lietošanas uzturā, maldīgi uzskatot, ka tajos ir liels tauku saturs, tomēr, salīdzinot ar mandelēm, zemesriekstiem un valriekstiem, tajos ir ļoti maz tauku.

foto: shutterstock.com

Mandeles ir vieni no uzturvielām visbagātākajiem riekstiem. Tajās ir daudz vitamīna E, B grupas vitamīnu, kālija, magnija, fosfora, cinka un olbaltumvielu. Mandeles ir labākais E vitamīna avots, kas mazina vēža saslimšanas risku. Mandelēs esošais kalcija daudzums pārsniedz tā saturu pienā, tāpēc tās ieteicamas grūtniecēm. Tāpat mandeļu eļļa tiek lietota skaistumkopšanā kā ādas atjaunotājs gan iekšķīgi, gan ārēji.

foto: shutterstock.com

Ciedru rieksti ir ne tikai garšīgi, bet arī ļoti veselīgi. Tie nesatur holesterīnu un izceļas ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu (44%), tāpēc tie ir ļoti ietiecami cilvēkiem, kas atturas no olu un gaļas lietošanas uzturā. Ciedru riekstu olbaltumvielas satur gandrīz visas neaizstājamās aminoskābes, tāpēc cilvēka organisms tās pārstrādā 99% apmērā. Papildus tam ciedru rieksti satur polinepiesātinātās taukskābes, А, В, С, D, Е vitamīnus, minerālvielas, kā arī antioksidantus, kas novērš organisma novecošanos.

foto: shutterstock.com

9 komentāru
  1. ..noderīga informācija.. bet esmu iecienījusi arī makadāmijas riekstus, tāpēc vēlētos arī par tiem uzzināt ko vairāk..

  2. Avokādo arī laikam skaitās pie riekstiem. Man ļoti garšo Brazīlijas rieksti un kokosrieksti!

  3. Labprāt redzētu grafisku salīdzinājumu par dažādiem riekstiem un sēkliņām(arī kaņepju sēkliņām). gan aminoskābju saturs, gan vitamīni, gan minerālvielas, gan olbaltumvilu daudzums u.c.

  4. lūdzu uzrakstiet kā mainās riekstu uzturvērtība pēc to termiskas apstrādes jeb grauzdēšanas? kuri no vitamīniem ir gaistoši un kuri karstumnoturīgi?

  5. It viss, kas tiek karsēts vai apstrādāts virs +40 zaudē savu uzturvērtību. Līdz ar ko, nav jāspriedelē kurš rieksts siltumnoturīgs kursh ne. Nē – ēdiet dzīvu, nesačakarētu. Ēdiens jāuztver kā ‘degviela’ mūsu organismam, tādēļ jāsaka – Ēdiens NAV izklaide!

Komentēt Niks Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.