Produktu lietošanas instrukcija

Svētki aiz muguras, un kā jau allaž, sākam uztraukties par pie bagātīgi klātajiem galdiem uzkrāto kaloriju daudzumu, kā arī par to, kā saglabāt slaidu figūru arī ikdienā.  Lai nedzīvotu maldīgos uzskatos par to, kas veselīgs, kas ne, kas taukains, kas tomēr uzturā lietojams, mēs konsultējāmies ar uztura speciālisti Ingu Pūci (www.figurasdraugi.lv) un jautājām – kādi principi jaievēro uztura izvēlē, lai nekaitētu ne veselībai, ne figūrai.

Ēdiena enerģētisko vērtību nosaka kalorijas un to mūsdienu cilvēki ir iemācījušies novērtēt, bet to skaitīšana vēl nenodrošina slaidu augumu un labu veselību, tāpēc ir pienācis laiks saprast, ka ēdienam ir arī vēl bioloģiskā vērtība un zināma misija katra cilvēka dzīvē. Tāpēc vērtīgs ēdiens ir dabisks, saudzīgi pagatavots – bez pārtikas piedevām. Un vēl, svarīgi ir zināt, kad tieši to ēst, tad tas uzlabos veselību un kalpos kā zāles.

Ēdienkarte, kas palīdz izvairīties no liekajām kalorijām
Lai veiksmīgi izvairītos no liekajām kalorijām, noteikti vajadzētu izvairīties no gatavās, fasētās pārtikas, jo tā satur dažādas pārtikas piedevas, dažādas sastāvdaļas, kas nav ieteicamas veselīgā ēdienkartē, kā arī ir jāatsakās no gatavajiem kulinārijas un konditorejas izstrādājumiem, kas parasti ir trekni un neveselīgi.

Cukurs
Lai gan cukurs tiek dēvēts par lielu kaitēkli, uztura speciāliste apgalvo, ka nelielās devās tam nav negatīva ieteikme uz  veselību. Ja mēs lietojam cukuru redzamā veidā pie tējas vai kafijas, uz ogām, tad lielu problēmu nav un labi ir to lietot dienas pirmajā pusē. Tātad lielais bieds ir cukurs vakarā un neredzamais cukurs, kas ir dažādos produktos un našķos.

Piens un piena produkti
Arvien biežāk tiek uzsvērts dabiskā piena un to produktu vērtīgums un tauku saturs, kas šajā gadījumā nav izšķirošs liekā svara izcelsmē. Vairāk ir nozīmē tam, tieši kurā dienas laikā to lietot, jo to metabolismu nodrošina saules un mēness enerģija – proti piena produktus (biezpiens, siers, jogurts, kefīrs, krējums, sviests) labāk lietot dienas pirmajā pusē, bet pašu pienu – pirms gulētiešanas. Tā kā varam lietot pilnpiena produktus, pareizi ievērojot dienas ritmu.

Gaļa
Gaļa ir tas produkts, bez kura daži cilvēki nevar iedomāties savu dzīvi. Bet gaļa var nodarīt diezgan lielu kaitējumu. Jebkura gaļa, īpaši, ja to lieto daudz, ar laiku rada veselības problēmas – paaugstinātu holesterīna līmeni un arī asinsspiedienu, rodas liekais svars utt., tāpēc labāk to aizvietot ar piena olbaltumu, riekstiem un pākšaugiem. Respektīvi, gaļu varam lietot, bet jāatceras, ka tā jālieto nelielās devās, lai nedarītu sev pāri.

Cepti kartupeļi
Cepti kartupeļi lielai daļai dāmu automātiski asociējas ar kaitīgu un treknu ēdienu, bet Inga Pūce apgalvo, ka šis ēdiens nebūt nav jāizslēdz no ēdienkartes. Kartupeļi ir labi, tikai labāk tos cept ar kukurūzas vai saulespuķu eļļu vai nelielā sviesta daudzumā. Ieteicamāk tos lietot dienas vidū, tad tie pārvēršas enerģijā un neveido lieko svaru.

Avokado
Avokado ir labs dabīgais tauku avots. Lai gan tas ir trekns, to droši saprātīgās devās var lietot savā ēdienkartē. Avokado ir lielisks kālija avots, satur B, E un K vitamīnus. Avokado ir iecienīts veģetāriešu vidū, jo tas aizstāj gaļu. Ir ieteicams pievienot avokado salātiem, tas palīdz organismam pilnīgāk uzņemt un izmantot vitamīnus.

Atšķirība starp sviestu un margarīnu
Sviests ir dabisks un vērtīgs produkts, bet vēl labāk, ja to lieto kausētā veidā. Margarīns ir tehnoloģiski iegūts produkts, no tā, kas atšķiras no eļļas, tāpēc bioloģiskā vērtība varētu būt apstrīdama. Sviests, iespējams, ir treknāks, bet tā lietošana ir ieteicamāka.

Atšķirība starp krējumu un krējuma izstrādājumu
Veikala plauktos redzam krējumu un krējuma izstrādājumu. Starp šiem abiem produktiem pastāv diezgan būtiska atšķirība. Krējums ir dabīgs piena produkts, bet tā daudzums uzturā ir jākontrolē. Krējuma izstrādājumā ir samazināts paša krējuma daudzums, kas aizstāts ar augu taukiem vai kādām citām pārtikas piedevām. Uztura speciāliste iesaka lietot krējumu, jo tas ir dabīgs un labvēlīgāks cilvēka organismam.

Saistītie raksti

2 komentāri
  1. Izrādās visa bēda ir ēdot vakarā. Tas mani pat iepriecināja, citādi domāju, ka nevarēšu visas garšīgās lietas vispār ēst 😀

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.