Produkts, bez kura virtuvē neiztikt – eļļa

Gan garšā pikanta, gan neuzkrītoši maiga, lēta vai nesaprātīgi dārga. Eļļas var būt tik dažādas, tomēr virtuvē neaizstājamas. Neviena prasmīga saimniece nevar iedomāties savu darbošanos bez pāris kārtīgām pudelēm eļļas.

Eļļu zinību pamati
Bieži vien, pieminot eļļu, tiek lietots apzīmējums rafinēta vai nerafinēta. Ko tas nozīmē? Rafinēta eļļa ir termiski apstrādāta un attīrīta. Tai ir dzidrāka krāsa, maigāka garša un ļoti neizteikts aromāts. Tā ļoti labi noder cepšanai, jo atšķirībā no nerafinētām sāk dūmot augstākā temperatūrā. Turklāt rafinētu eļļu var ilgāk uzglabāt. Tas, un vēl vieglākais iegūšanas veids, arī ir iemesls, kāpēc tā ir lētāka. Un diemžēl arī neveselīgāka.
Nerafinētu eļļu iegūst ar aukstās spiešanas metodi, kas ir mazāk efektīva, darbietilpīgāka, taču ļauj saglabāt daudz vairāk veselīgu komponentu. Tai skaitā krāsa, aromāts un citas garšas nianses ir spilgtākas un baudāmākas. Eļļa lieliski noder dažādu auksto uzkodu un salātu aizdaram. Atliek vien atrast savām garšas kārpiņām piemērotāko marku.
Dažkārt cilvēki mēdz sūroties, ka eļļa ir rūgta. Lielākoties tā gan nav eļļas īpatnība, bet gan nepareizas uzglabāšanas sekas. Eļļu nedrīkst glabāt siltā un saulainā vietā (daudzas no mums grēko, eļļas pudeli turot blakus plītij). Vislabāk, ja tā pildīta necaurspīdīgā vai brūnā stikla pudelē.
Uzglabāšanai var izmantot arī ledusskapi. Nebaidies, ja tur noliktā eļļa sabiezē un kļūst slāņaina. Paturot siltumā, tā iegūs sākotnējo izskatu un konsistenci, ne nieka nezaudējot no garšas.
Cepot vai vārot eļļā, uzmanies no pārāk augtas temperatūras. Ja eļļa sāk dūmot, tā jānomaina pret jaunu, jo ēdiens iegūs rūgtu garšu, bet veselību bojās kancerogēnās vielas, kas rodas, eļļai oksidējoties.

Kas ir kas eļļu pasaulē
Olīveļļa neapšaubāmi ir eļļu pasaules līdere. Gan izplatības, gan izmantojamības un garšas ziņā. Pati augstvērtīgā no olīveļļām ir Extra virgin, ko izgatavo no pašām treknākajām olīvām ar auksto spiešanas metodi. Dažādu šķirņu Extra virgin olīveļļai var būt ļoti dažādas garšas, bet tās visas ir gan veselīgas, gan aromātā ļoti izteiksmīgas.
Mazliet lētāka ir Virgin olīveļļa, kuras pamatā ir auksti spiestā jeb nerafinētā olīveļļa ar nelielu piemaisījumu rafinētās. Savukārt Pure nosaukumu valkā eļļa, kuras lielākā daļa ir rafinētā ar nelielu drusciņu nerafinētas. Un visbeidzot lētākās olīveļļas, kas pilnībā rafinētas.
Augu eļļas iecienītas daudzu mājsaimnieču virtuvēs, jo ir bez izteiktas garšas īpašībām un piemērotas cepšanai, turklāt nemaksā dārgi. Lielākoties šīs ir rafinētas dažādu augu (saulespuķu, rapšu utt.) eļļu sajaukums. Mēdz būt arī nerafinētas augu eļļas, kuru pirmā atšķirība ir daudz augstākā cena un izteiksmīgs aromāts.

Par latviskāku uzskatāma rapšu eļļa. Tai ir izteikti zeltaina krāsa un raksturīgs aromāts, kas pirmajā brīdī var šķist ne pārāk gards. Tomēr vērts padomāt par rapšu eļļas plašāku izmantošanu, jo tās pieņemamā cena un veselīgās īpašības ir lieliska kombinācija veselīgai un ekonomiskai saimniekošanai.

Saulespuķu eļļa mūsu atmiņā palikusi no padomju laikiem, kad veikalu plauktos tā bija gandrīz vai vienīgā pieejamā. Mūsdienās saulespuķu eļļa ieņem teju vai ekskluzīvu vietu. Visgaršīgākā ir nerafinētā. Tai ir izteikta saulespuķu garša un lieliski iederas dažādos salātos. Bet saulespuķu eļļā ceptu kartupeļi garšo pēc mūsu bērnības. 

Ļoti veselīga ir linsēklu eļļa, kas bagāta ar organismam noderīgajāma omega-3 un omega-6 taukskābēm. Šo nepiesātināto skābju, salīdzinot ar citām minētajām eļļām, linsēklu eļļā ir visvairāk un tā droši šajā ziņā var sacensties ar zivju eļļu. Tomēr linsēklu eļļu var izmantot vienīgi ēdienos, kas nav termiski jāapstrādā, jo eļļa ir ļoti jutīga pret augstu temperatūru. Vislabāk izmantot salātos, bet, ja vēlies uzlabot veselību, vienkārši apēd no rīta pa tējkarotītei.

Gardēža iepriecināšanai vari iegādāties riekstu eļļu, sezama vai ķirbju sēkliņu eļļu, vai eļļu ar kādu garšaugu vai trifeļu piedevu. Šīs eļļas nav paredzētas cepšanai un kalpo kā garšas uzlabotājs vai pikants akcents salātos vai vienkārši maizītes pamērcēšanai laucinieciskās vakariņās pie vīna.

4 komentāri
  1. Komplimenti Zandai Kozlovskai, es jau sen lasu visas receptes, un varu tekt, ka tās tiešām ir ļoti interesantas, arī apraksti ļoti garšīgi. Paldies!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.