Pirmais piebarojums

Šķiet, tikai vakar mazais bija bezpalīdzīga kūniņa, bet šodien viņš jau priecīgi guldzina, savā nodabā spēlējoties uz paklāja. Tāpat nemanot ir pienācis laiks pirmajam solim uz patstāvību – piebarojuma uzsākšanai. Šis ir atbildīgs solis mammas un bērna dzīvē. No tā, cik veiksmīgi izdosies uzsākt piebarošanu, var būt atkarīgs tik daudz. Kā mazais attīstīsies, viņa pašsajūta un, protams, veselība.

Īstais laiks pirmajai maltītei
Dažādos laikos valdījuši dažādi uzskati par to, kad un kā uzsākt zīdaiņa piebarošanu. Mūsu mammas savulaik savus mazuļus ar pirmajām jaunajām garšām sāka iepazīstināt jau pāris mēnešu vecumā, kamēr ārsti mums pirmsdzemdību kursos māca, ka bērniņu nevajadzētu piebarot ātrāk par sešiem mēnešiem, ja mazais saņem mātes pienu, jeb aptuveni četriem mēnešiem, ja bērniņš ēd piena maisījumu.

Ja kāds no vecākiem jeb pats mazulītis ir alerģisks, vairākums speciālistu iesaka pirmo piebarojumu atlikt vēl ilgāk, pat līdz septiņu mēnešu vecumam. Protams, tam, vai mazajam pietiek ar mammas pienu un nav nepieciešams vēl kaut kas pamatīgāks, līdzi seko arī bērniņa ārsts.

Daži speciālisti uzskata, ka mazuļa piebarošana jāuzsāk brīdī, kad bērns pats sāk interesēties par pārtiku, ko ēd viņa vecāki, bet ne agrāk par piekto vai sesto dzīves mēnesi. Visbiežāk šādu metodi atbalsta tā saucamās pedagoģiskās piebarošanas atbalstītāji. Šādā gadījumā bērniņu iesaka pakāpeniski iepazīstināt ar ēdienu, ko ēd viņa vecāki. Protams, ar nosacījumu, ka paši vecāki ēd kvalitatīvu, veselīgu pārtiku bez pikantām piedevām un mazulim ēdienu dod vien nogaršot (ne vairāk par trim četrām tējkarotēm).

Kādēļ ne ātrāk?

Paies vēl ilgs laiks, līdz bērniņš būs gatavs ēst to pašu pārtiku, ko pārējie ģimenes locekļi. Un lai kā māmiņas gribētu, ka viņu lolojumi ātrāk sāktu smaidīt, ātrāk veltos, uzsāktu rāpot un arī nogaršotu pirmo kārtīgo maltīti, steigai te vietas nav. Piedzimstot mazuļa gremošanas takts vēl nav pilnībā nobriedis. Tāpēc pārlieku agra vai stratēģiski nepareiza piebarošanas uzsākšana var radīt virkni veselības problēmu, kas gan māmiņai, gan bērniņam sarežģīs dzīvi vēl ilgu laiku pēc tam, kad nogaršots pirmais biezenis. Tā vairākums no mazuļiem, kas pārāk agri un strauji sākti iepazīstināt ar lielo cilvēku pārtiku, biežāk ir alerģiski, piedzīvo gremošanas traucējumus un aizcietējumus vai, gluži otrādi, caureju.

Tomēr arī atlikt ilgāk par sešiem, septiņiem mēnešiem pirmo maltīti nevajadzētu. Šis ir laiks, kad bērniņš visvieglāk pierod pie jaunām garšām. Vēlāk mazie gardēži kļūst krietni vien konservatīvāki. Bērns, kurš astoņus un dažkārt pat desmit mēnešus nav nogaršojis neko citu kā vien mātes pienu, var arī turpmāk ar aizdomām izturēties pret visu jauno savā ēdienkartē.

Darba instrumenti
Pirms uzsākt operāciju ar nosaukumu piebarošana, tev jāapbruņojas ar visu tai nepieciešamo. Bērniņam būs vajadzīgs savs trauciņš no kā ēst. Tā kā bērni parasti visu vēlas aptaustīt un pacelt, turklāt zīdaiņiem šai vecumā ir liels prieks mantas mest zemē, vēlams iegādāties plastmasas bļodiņu. Ērtāk, ja bļodiņu varēsi ar piesūcekni nostiprināt pie galda, neļaujot mazajam ēdājam to dancināt. Tas, vai bļodiņai vajadzīga tilpne siltā ūdens iepildīšanai (lai ilgāk ēdienu saglabātu siltu), paliek tavā ziņā. Lai gan parasti lielākā daļa māmiņu šo ekstru vēlāk neizmanto.

Pie bļodiņas nepieciešami arī instrumenti. Sākumā mazajam būs vajadzīga vienīgi karotīte. Protams, var izmantot deserta karotīti. Tomēr parasti bērniņa mutīte ir tik maza, ka ērtāk, ja lietosi mazāka izmēra speciāli zīdaiņiem domātu karotīti. Veikalos nopērkamās zīdaiņu karotītes gatavotas no dažādas plastmasas. Te nu katrai māmiņai jāizvēlas, kāda šķiet ērtāka un bērnam piemērotāka. Ideāli piemērota ēšanas uzsākšanai ir sudraba karotīte, ko daudzi bērni saņem kā pirmo dāvanu savā dzīvē vai uz kristībām.

Sākot ēst cietāku barību, bēbītim jāpiedāvā padzerties ūdens. Dažas mammas izmanto bērnu pudelītes, tomēr ieteicams mazo mācīt dzert no krūzītes, jo pudeles izmantošana, it sevišķi sulu vai saldinātu tēju dzeršanai, vēlāk veicina zobiņu bojāšanos. Var mēģināt mazo padzirdīt ar karotes palīdzību vai izmantojot parastu krūzīti, tomēr ērtāka ir pīpkanniņa jeb snīpjkrūze. Tās neļauj mazajam aplieties, turklāt parasti ir aprīkotas ar diviem rokturiem, kas atvieglo krūzītes noturēšanu mazajās roķelēs.

Parasti ēšana tik agrīnā vecumā ir visai cūcisks process.
Mazliet situāciju atvieglo priekšautiņu lietošana. Veikalos pieejami gan auduma, gan papīra vienreizlietojamie, gan polietilēna un pat plastmasas priekšautiņi. Diemžēl pat labākais priekšautiņš nepasargā mazuli no nosmērēšanās ar pārtiku. Tāpēc, ja esi paredzējusi bērnu uzcienāt ar ēdienu, kuru grūti izmazgāt no drēbītēm (burkānu biezeni, banānu, mellenēm utt.), apģērb viņu vienkāršākās drēbītēs.

Barošanas procesu krietni vien atvieglo speciāls bērna barošanas krēsliņš. Tomēr daudzas mammas pirmajos piebarošanas mēnešos barošanas krēsliņa vietā izmanto autokrēsliņu.

Pirmā maltīte
Pirmais jautājums, kas jāizlemj māmiņai, vai biezenīti bērnam gatavot pašai vai pirkt veikalā jau gatavu.
Vispirms bērnam piedāvā putru vai arī dārzeņu biezeni. Kuram dot priekšroku, jāizlemj kopā ar bērna ārstu. Vairākums pediatru iesaka sākt tieši ar dārzeņu biezenīti. Var piedāvāt bērnam nogaršot kabača, ķirbja, burkānu, ziedkāposta vai citu maigu dārzeņu biezeni. Ja gatavosi pati, izvēlētos dārzeņus novāri nelielā ūdens daudzumā mīkstus (var arī tvaicēt). Tad tos kopā ar atlikušo ūdeni sablendē putriņā un, ja vēlas, var pievienot nedaudz atslaukta (vai maisījuma) pieniņa. Piena pievienošana noder arī, lai biezeni iemānītu bērniņam, kurš no ēdiena vēlas atteikties tā nepierastās garšas dēļ. Milupa sortimentā pieejamas gan biezputras ar pienu (http://www.milupa.lv/?object_id=4270&age=2), gan bio biezputras bez piena (http://www.milupa.lv/?object_id=4285&age=2). Dārzeņu biezenīši – šeit: http://www.milupa.lv/?object_id=4258&age=2)

Pirmajā dienā piedāvā tikai tējkaroti biezeņa. Ja mazais jaunumu notiesā gardu muti un dienas laikā nav vērojami ne vēdera izejas traucējumi, ne izsitumi un citas nelabsajūtas pazīmes, nākamajā dienā var piedāvāt jau dubultu porciju. Pēc nedēļu ilgas jaunā produkta iepazīšanas var uzsākt mazulim piedāvāt citu biezeni. Arī jaunais biezenis jāpiedāvā pakāpeniski. Daudzas māmiņas, lai nebūtu spiestas samazināt ēdiena porcijas daudzumu, jauno biezeni sākotnēji nelielā daudzumā pievieno iepriekšējam, lai garšas maiņa nebūtu tik krasa.

Ideāli būtu mazajam ēdājam katru dienu pagatavot svaigu biezenīti. Tomēr ne katrai māmiņai ir spēks un arī laika to paveikt. Tāpēc biezeni var pagatavot vairākām dienām. To sadala nelielās porcijās, ko vienu dienu var uzglabāt ledusskapī. Bet, ja nepieciešams ēdienu uzglabāt ilgāku laiku, dārzeņu porcijas jāsasaldē speciālos tam paredzētos konteinerīšos.

Drīz vien pēc dārzeņu biezenīšu iepazīšanas mazulim var piedāvāt arī pirmās putras. Ārsti neiesaka bērna ēdināšanu iesākt ar putrām, kas satur glutēnu. Tāpēc kā pirmo putru bērnam piedāvā rīsu, griķu vai kukurūzas. Sākumā to vāra ūdenī. Vislabāk izvēlies jau gatavu bērnu putras sagatavi bez piena vai ekoloģiski audzētus putraimus, ko pirms vārīšanas sasmalcina kafijas dzirnaviņās. Govs pienu līdz gada vecumam bērnam piedāvāt nevajadzētu, tāpēc, lai padarītu putru garšīgāku, tai sākumā var pievienot maisījumu vai atslauktu mātes pienu. Bet vēlāk arī augļu biezeni.

Kad mazais iepazinis saknes, viņam var piedāvāt arī saldākas garšas – kādu no augļu biezenīšiem. Te nu vari izvēlēties ābolu, bumbieru, melleņu, banānu vai vēl citu bieznei. Vienīgi banānus mazulim vari piedāvāt svaigus, pārējie augļi, arī no pašmāju krājumiem, pirms tam jāizvāra (ābolus var cept cepeškrāsnī). Arī Milupai ir pieejami vairāki augļu biezenīši: http://www.milupa.lv/?object_id=4266&age=2

Augam lielāki
Kad pirmās iemaņas lielo cilvēku pārtikas degustēšanā mazais apguvis, laiks iepazīt jaunus produktus. Ap astoto dzīves mēnesi mazajam pamazām var sākt piedāvāt gaļu. Pirmajām maltītē piemērotāka maiga truša, tītara vai vistas gaļa (derētu izvēlēties ekoloģiski audzētu) vai teļš (ja bērnam nav piena nepanesība vai alerģija).  Gaļu izvāra vai sautē un pasniedz sablendētu kopā ar dārzeņiem.

Ap šo pašu laiku mazo pamazām var sākt iepazīstināt ar skābpiena produktiem. Tāpat kā ar visu citu, arī tos sākumā piedāvā tikai nogaršot, pakāpeniski palielinot porcijas.

Lai gan lielveikalu plauktus rotā jogurta kārbiņas ar it kā speciāli bērniem domātiem jogurtiņiem, labāk izvēlēties jogurtu bez piedevām un arī e-vielām un konservantiem. Jogurta  vietā bērnam pakāpeniski var piedāvāt kefīru vai paniņas. Kad mazais pieradis pie šiem dzērieniem, viņa ēdienkartei var pievienot biezpienu.

Nākamais etaps ir zivis. Sākumā zīdaiņa ēdienkartei piemērotāka kāda no baltajām zivīm, piemēram, mencas, filapijas vai pangasijas fileja.

Gatavojot bērniņam zivju biezeni, esi ļoti uzmanīga, lai ēdienā neiekļūst asakas.

Tuvojoties gada jubilejai mazajam jāiemācās ēst arī olas. Mazāk alerģiskas ir paipalu olas. Tās būs piemērotākas mazajam ēdājam arī pēc izmēra. Pirmajā reizē piedāvā bērniņam nogaršot kārtīgi izvārītas olas dzeltenumu. Ja mazuļa organismam pret to nav pretenziju, jau drīz vari piedāvāt arī olas baltumu. Bet pēc laiciņa mazajam var pagatavot cepeškrāsnī ceptu olu omletīti.

Ap gada vecumu jaunā cilvēka ēdienkartē drīkst ieviest govs pienu, lai gan ir viedoklis, ka to nevajadzētu darīt līdz pat bērna trešajam dzīves gadam.

Daudzi speciālisti uzskata, ka šis ir vecums, kad mazais pamazām jāradina ēst pie lielo galda. Vien ēdienam pievienojot mazāk sāls.

Par paraugu ikdienas maltītēm vari ņemt arī Milupa ēdināšanas plānu: http://www.milupa.lv/?object_id=4205

Ēdiena konsistence
Reizē ar jaunām garšām bērnam jāmācās iepazīt ēdiena faktūru. Līdz pat sešiem, septiņiem mēnešiem bērniņam biezeņus kārtīgi sablendē, lai tie veidotu viendabīgu, pusšķidru masu. Tomēr augot mazajam pamazām jāsaprot, ka ēdienam ir noteikta konsistence.  Sākot jau ar septīto, astoto dzīves mēnesi, bērna biezenīti vairs neblendē, bet saspaidi ar dakšiņu. No astotā, devītā mēneša mazajam var piedāvāt arī ēdienu, ko viņš var paņemt rociņā – piemēram, vārīta burkāna gabalu. Atceries, ka bērns ēšanas iemaņas vēl tikai apgūst, tāpēc nekad neatstāj viņu vienu ar ēdiena gabaliņu rokās. Bērniņš var aizrīties, un viņam būs nepieciešama tava palīdzība.

Ap gada vecumu mazajam jau jāsāk mācīties ēst ēdienu, kas ir tikai nedaudz mazākos gabaliņos nekā pieaugušajiem.

Saistītie raksti

11 komentāri
  1. Es savam bernam ka pirmo devu bananu, velak, gan sapratu ka ta bija kluda, jo mazais pec tam nevareja saprast, kadel jaed kaut kas tads, kas nemaz nav tik salds. Tadel drosi vien sakt ar darzenu biezeniti – kjirbi, burkanu. No sakuma devu pasas gatavotu, velak pirku gatavos burcina.

  2. Jā, noteikti, vislabāk sākt ar dārzeņu biezeni, visas tās saldās padarīšanas “sabojā” mazajam garšas kārpiņas.
    Starp citu, te pat rakstā pieminētā Milupas BIO putra (ja es tagad pareizi atceros) arī ir bez cukura, sajauc ar siltu ūdentiņu-nedaudz vārīta piena un kā pirmā putra tā ir ļoti ļoti laba.

  3. Parlasīju uzrakstīto un sabijos, tikai nepārprotiet, to silto ūdentiņu ko jaukt kopā ar pienu un Milupas putru, to arī vajdzētu uzvārīt ;).

  4. Dinai
    Protams butu labi zinat, cik liels tavs mazais ir un kadu biezeni tiesi vins need, bet esi pavisam mieriga, gan jau ari tavejai pec kada laicina smakstinas ieksa ka nu tikai. Ja vins biezeni need ka pirmo papildus piebarojumu, tad varbut tomer pamegini kaut ko saldu, to pasu bananu, vai kirbi ar bananu. Savukart, ja mazais cilveks need tiesi nesaldos biezenus, tad vienkarsi sac ar saldo un tad lenam pievieno nesaldo, aizvien vairak un vairak.

  5. Mēs ēdam tās zilās bez piena. Kopā ar augļu biezeni bebim garšo pat ļoti labi. Lielā meita ēda arī piena, bet mazais laikam uzskata par saldu, jo lepni spļauj ārā.
    Cik esmu mēģinājusi putras, tad Milupa man patika vislabāk. Vēl tīri Ok ir HIpp griķu.
    Par Bio, nu tur nemācēšu teikt, bet ceru, ka tas atbilst patiesībai. Es kaut kad biju nopirkusi arī Bio putru ekoveikalā (netaceros firmas nosaukumu), bet viņai tāda riebīga klīstera konsistence. Manam bērnam nepatika un es viņus saprotu :).

  6. Nu sviests puse no visa stulbums! Biezpienu var dot no 4 mēnešiem ja pats esi uzvārījis, sākt no dārzeņiem sviests! sāku no banāna, dārzeņus eda pēcāk griezdamies! Jogurtus vispār nevar dot jo visi ir slikti pilni ar krāsvielām, kuram ir klāt zapte?? Nevienam!

  7. Nu pangasiju gan bērniem nevajadzēu ēst nekādā vecumā, pat pieaugušajiem to nevajadzētu ēst! Vjetnamiešu fekālijās audzēta zivs…
    Un par burciņbiezeņiem – arī tie ir apšaubāmi, derīguma termiņi gadiem ilgi…
    Sākot barot, jāskatās, vai nepiepamst lūpes pēc ēšanas.

  8. Veikalā „Sidrabi”, kurš atrodas t/c Rīga Plaza Mūkusalas ielā 71 ir pieejama eko griķu biezputra, dažādi rīsi, kas ir īpaši labi pagatavojumi putriņās, ekoloģiska piena teļa un trušu gaļa, – gan maltā, gan jau gatavas frikadelītes, arī filejas gabaliņi. Veselīgi un gardi.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.