Piparkūku receptes

Jau krietni ieskrējies krāšņais Ziemassvētku gaidīšanas laiks, lielā noslēpuma priekšā liekot notrīsēt lielām un mazām sirsniņām.
Un tā nu reiz pēcpusdienā, kad pasauli aiz loga klāja balta sniega sega, radot svētku noskaņu dabā, espati.lv vīriešu kompānija nolēma ienest šīs sajūtas arī mājās. Kā gan citādi to izdarīt, ja ne cepot piparkūkas.
 
Piparkūku izaicinājums ir gana nopietns pat pieredzējušam konditoram, tieši tāpēc mūsu radošā vīriešu brigāde – Ivo ar dēlu Paulu un Alberts ar meitu Albertu – izvēlējās savu dzīvi mazliet atvieglot, piparkūku mīklas sagatavošanai izmantojot gatavo piparkūku maisījumu, ko piedāvā Latplanta. Neskatoties uz to, ka nepieciešams pievienot dažas piedevas un mazliet pastrādāt, jāteic, ka rezultāts ir pat ļoooti pārliecinošs.
Kā jau katrā Ziemassvētku stāstā, arī šeit bija jūtama brīnuma klātbūtne, un mūsu radošā pavārbrigāde gāja soli tālāk par klasisko piparkūku cepšanu, mīklu izmantojot dažu labu gardumu pagatavošanai, kam bez piparkūku burvīgā aromāta ir vēl arī citas kārdinošas garšas notis. Iespējams, ka kāda no viņu ņammīgā eksperimenta idejām noderēs arī tavam svētku galdam. 


MĪKLAS SAGATAVOŠANA

Kā jau katrs sākums, arī šis radošais notikums virtuvē sākās ar pamatu sagatavošanu. Mūsu gadījumā mīklas iejaukšanu. Sekojot norādījumiem uz iepakojuma…

80g medus izšķīdini 80 mililitros ūdens. Iegūto maisījumu sajauc ar paciņas saturu.

Pievieno 100g kausēta sviesta.

Samaisi viendabīgu mīklu.

Ieteicams paturēt mīklu ledusskapī aptuveni 1 stundu.

Un tad ķeramies klāt mūsu Ziemassvētku Piparkūku brīnumiem!


RIEKSTU, AUGĻU PIPARKŪKAS AR ŠOKOLĀDES GABALIŅIEM

500 g piparkūku mīklas (pagatavot no maisījuma pēc receptūras)
50 g žāvētu dzērveņu
50 g riekstu vai mandeļu skaidiņu
20 g šokolādes gabaliņu (pēc izvēles, piena, baltā vai rūgtā)

Riekstus un dzērvenes vēl nedaudz sasmalcina un pievieno mīklai. Pašās beigās iemīca šokolādes gabaliņus.

Izveltnē mīklu nedaudz biezāku nekā parastajām piparkūkām.

Ar nazi sagriez gabaliņos vai izspied lielākās piparkūku veidnēs.

Talkā ņem mazus un lielus palīgus.

Pirms cepšanas piparkūkas apzied ar sakultu olu. Ja vēlies, vari pārkaisīt ar cukura birzumiņiem vai krāsainām pērlītēm dekorēšanai.

Cep gatavas. 190-200C temperatūrā 10-12 minūtes.


PIPARKŪKU ĀBOLMAIZE

 
500 g piparkūku mīklas
8 lieli, skābeni āboli
4 olu dzeltenumi
300 g skābā krējuma
kanēlis un cukurs pēc garšas

Nomizo un daiviņās sagriez ābolus.

Cepamo pannu ierīvē ar sviestu un izrullē tajā piparkūku mīklu. Pārliec ar šķēlēs sagrieztiem āboliem. No pārējām sastāvdaļām, izņemot kanēli, pagatavo mērci, ko pārlej āboliem.

Pārkaisi ar kanēli un cep gatavu.

PIPARKŪKU KRĒMS AR MAGONĒM
(Recepte noder, kad saceptās piparkūkas vairs nevar ieēst vai tās sanākušas šķībākas)

1 glāze sadrupinātu piparkūku
1 glāze skābā krējuma
½ mazās paciņas želatīna
2 ēdamkarotes magoņu
3 ēdamkarotes pūdercukura

Piparkūku drumstalām pievieno krējumu, cukuru un magones.

Želatīnu uzbriedina un kārtīgi iemaisi krēmā. Lej veidnē, kurā masai ļausi sastingt.

Pasniedz ar augļiem, augļu vai ogu mērci. Vari izvārīt arī dzērveņu ķīseli, ko pārlej krēmam.

Lai labi garšo!

Kā visi darbiņi, arī šis tika atalgots pēc nopelniem. Visi cepēji un viņu palīgi tika pie gardiem našķiem, kas ienesa mājās un sirsniņās svētku noskaņu. Turklāt Ziemassvētku smarža (tā pati, kas piparkūkām) ļāva sajust, ka lielais ikgada brīnumu vakars vairs nav tālu. Lai arī tev izdodas gardi Latplantas piparkūku našķi un labs noskaņojums, atkārtojot mūsu piparkūku piedzīvojumu, novēl Ivo, Alberts, Alberta un Pauls.
9 komentāru
  1. Skaisti izskataas un iespejams arii gardi bet maisiijumiem saku kategorisku NEE!!!Labak tomer pati pagatavoju miiklu!

  2. Ma gan patik gatavie maisijumi, ok, varbut ne visi, bet piemeram sokolades keks ar nedaudz uzlabotu recepti, sanak burvigs.
    Seit riekstu, sokolades piparkukas izskatas loti gardas.

  3. manuprat maisiijumi domati prieksh viirieshiem kuri no labaakas sirds velas kko pagatavot iistajam eedienam 😀 ebt protams es priecatos ka miiljotais kko pagatavotu,nekaa gaidiitu uz sievieti!

  4. Izskatas nedaudz peec taa piparkuuku maisijuma reklamas, jo katraa otraja bilde ta pacinja regojas. Labak jau tomer pashiem gatavot miiklu, nekaa gatavo, kur pilns ar kjimikalijaam. Ari virieshi var pagatvot muklu, nevis visu tikai no gatavaa vai pusgatavaa!

  5. Bet ir tagad muusdienas darbaholikjveidiigie viirieshi,un miiklu veel pagatavot..tas prasa tomer laiku!

  6. jaukas bildes, bet tomēr esmu pret rakstu, kas savā būtībā ir tikai un vienīgi reklāma – maisījums katrā bildē, turklāt kāda sagadīšanās – arī šī paša maisījuma banneris visu laiku redzams šajā lapā..
    p.s.2 paziņas izmēģināja maisījumu – neviens no viņiem nebija sajūsmā, tā kā es tomēr par īstām piparkūkām 🙂

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.