PĪLĀDŽU želeja

Rudens ir īstais laiks, kad gatavot krājumus ziemai. Viena no dabas veltēm, ko ievākt rudenī, ir pīlādžogas. Pīlādžus, atkarībā no tā, cik lutinājusi saule, ievāc no augusta beigām līdz pat oktobrim. Pīlādžu ogas ir vērtīgs C vitamīna, kā arī dažādu veselībai nepieciešamu ēterisko eļļu un mikroelementu avots. Turklāt, pīlādžu pielietojums kulinārijā ir ļoti plašs. Šoreiz par to kā pagatavot gardumu ziemai – pīlādžu želeju.

Želejas pagatavošanai tev būs nepieciešams: Cukurs,pīlādžogas, stikla burciņas un marle

Dari tā: salasītos pīlādžus attīri no kātiņiem un gružiem, noskalo tos. Pēc tam ogas saber katliņā, pārlej ar ūdeni un vāri aptuveni 5 minūtes. Pēc tam ūdeni nolej. Ogas pārlej ar jaunu ūdeni tā, lai pilnībā tiktu nosegts viss katla saturs, ieteicams 2-3 cm virs virsējiem pīlādžiem.

Pīlādžus vāri 20 minūtes. Pēc vārīšanas tos ar karoti vienmērīgi samīci. Pīlādžu masu vāri vēl 10 minūtes. Pēc tam liec to marlē un ļauj šķidrumam notecēt. Kamēr notiek tecēšanas process, sterilizē sagatavotās stikla burkas – vispirms tās kārtīgi izmazgā; pēc mazgāšanas liec uz plāts un cepeškrāsnī karsē aptuveni 10 minūtes. Vāciņus vari sterilizēt vārošā ūdenī. Pēc tam, kad pīlādžogu šķidrums caur marli notecējis, uz vienu litru šķidruma ņem 1-1,5 kg cukura (atkarīgs no vēlamā salduma) un liec katlā. Maisījumu vāri līdz cukurs izkusis. Pēc tam nosmeļ vārīšanās gaitā radušās putas un lej sterilizētās burciņās, cieši aizvāko un ļauj kārtīgi atdzist istabas temperatūrā pāris stundas līdz želeja sarecējusi.  

Lai labi garšo!

Saistītie raksti

1 komentārs

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.