PIKNIKS – jautrākais šīs ziemas NOTIKUMS

Ziema ir īstais laiks, lai ļautos īstiem sniega priekiem un neparastam piknikam. Viss, kas tev nepieciešams veiksmīgam startam, ir silts apģērbs un laba kompānija. Par  pārējo parūpēsieties jau visi kopā.
Pikniks ziemā ir smieklu, jautrības, atrakciju un īsta sniega sajūtas nesējs pēc garas, telpās pavadītas darba nedēļas. Tāpēc atliek vien sastādīt aktivitāšu plānu un ēdienkarti un laisties prom pie baltās dabas krūts.

Lai labi sajustu sniegu aiz apkakles un vaigos ķertu sals, jānododas laiskiem nošļūcieniem pa kalnu, gracioziem nobraucieniem ar slāpēm vai izmanīgām pikošanās rotaļām. Lai būtu jautrāk var dažādas spēles pārvērst azartiskās atrakcijās ar uzdevumiem. Piemēram, kurš no kalna nošļūks ar visinteresantāko, Anetradicionālāko priekšmetu, (protams, nevar smādēt arī ragutiņas un parasto plēvi). Kurš uzcels lielāko vai komiskāko sniegavīru vai izturīgāko cietoksni. Aizleks tālāk kupenā, vai varbūt jūsu atrastā piknika vieta ir kā radīta paslēpju spēlēšanai… Iespēju, ko darīt, ir bezgala daudz, atliek vien izvēlēties.
Kad elpa no draiskošanās jau sitas ciet un drēbēm apkārt salipuši mistiski sniega kunkuļi, laiks domāt par iestiprināšanos. Te noderēs jau mājās sagatavotās uzkodas –  karstmaizes, tēja vai kaut kas stiprāks, ja sals tevi kārtīgi izsaldējis. Bet atstāj vietu piknika kulminācijai – pašu gatavotai, spēcinošai un ļoti karstai zupai, kas vārīta turpat uz atklātas uguns.

Pēc aktīvi pavadītām stundām, atverot piknika grozu, tur jābūt jau iepriekš sagatavotiem salātiņiem.

Grieķu salāti
Fetas siers
3 svaigie gurķi
3 tomāti
sarkanais sīpols
ķīnas kāposts
10 melnās olīvas
olīveļļa
galda etiķis
citrona sula
sāls, pipari
ķīnas kāposta lapas saplucina gabaliņos, gurķi sagriež šķēlītēs, tomātu kubiciņos. Sarkano sīpolu apaļās ripiņās, tās atdala vienu no otras. Fetas sieru sagriež kubiciņos un liek pa virsu izkārtotajiem dārzeņiem, pa virsu uzber olīvas. Pārlej ar mērci, kuru pagatavo no olīveļļas, pavisam nedaudz etiķa un citrona sulas. Pieber sāli un piparus.

Ziedkāpostu – olu salāti
500 g ziedkāposta
2 olas
dilles un lociņi
3 ēdamkarotes olīveļļas
1, ēdamkarote galda etiķa
sāls, cukurs
Ziedkāpostu sadala un vāra. Tam jābūt kraukšķīgam, bet ne mīkstam. Novāra cietas olas un sakapā. Abas sastāvdaļas sajauc kopā, pievieno sasmalcinātus lokus un dilles, pārlej ar eļļu, etiķi, pieber sāli un cukuru pēc garšas.
 
Labi pirmo izsalkumu var nomierināt ar krāsnī ceptām karstmaizēm. Siltas tās varēsi saglabāt, ja ietīsi folijā vai saliksi siltumizturīgā traukā. Lai arī šādas maizītes ir ļoti sātīgas un kalorijām bagātas, nebēdā par to, jo kustības svaigā gaisā to visu atsver.

Bagātīgā karstmaize
tostermaize
piena desa
labi kūstošs siers
tomāts
sviests
Tostermaizi sagriež trijstūros, apziež nedaudz ar sviestu. Desu sagriež salmiņos, liek uz maizes. Tai pāri liek šķēlīti siera. Maizītes cep 7 minūtes 180C grādos. Beigās uzliek tomāta šķēli un pacep vēl 3 minūtes.

„Itāliešu maizīte”
tostermaize
sviests
kausētais siers
tomāti
plānas speķa šķēlītes
zaļās olīvas
majorāns
sāls, pipari (var arī nelikt)
Baltmaizi plānā kārtiņā apsmērē ar sviestu. Pa virsu kausēto sieru, tomāta šķēli, pavisam plānu speķa šķēlīti un ripiņās sagrieztu olīvu. Ja vēlies, lai maizītes ir stiprākas uzber nedaudz sāli, piparus un majorānu. Cep cepeškrāsnī 10 minūtes 200 C grādos.

Līdzi vēlams sagatavot vairākus termosus ar spēcinošiem un galvenais karstiem dzērieniem.

Liepziedu tēja ar cidoniju sīrupu
1 l ūdens
1 ēdamkarote liepziedu
60 g cidoniju sīrupa
Liepziedus aplej ar ūdeni un uzvāra. Ļauj ievilkties apmēram 10 minūtes. Saldina ar cidoniju sīrupu.

Melnā tēja ar upeņu sulu
1 l ūdens
1 ēdamkarote melnās, beramās tējas
60 g upeņu sulas
Melno tēju aplej ar verdošu ūdeni. ļauj pāris minūtes ievilkties, tad pielej upeņu sīrupu. Ja sanāk pārāk skābens, var pielikt cukuru pēc garšas.

Gardajai zupas pagatavošanai obligāti jāpaņem čuguna katls, kauss, bļodiņas un karotes, sausa malka un sērkociņi.
Kā arī nepieciešamās sastāvdaļas, jau iepriekš sagatavotas, lai atliek tikai savārīt.

Ātrā soļanka
3 l gaļas buljona
8 ļoti smalki sagriezti kartupeļi
800 g salmiņos sagriezta vārīta gaļa (var būt arī cīsiņi)
5 marinēti gurķi (sagriezti gabaliņos)
10 marinētas sēnes (arī sagrieztas)
20 melnās olīvas
citrons (šķēlītēs)
2 lieli sīpoli (mājas sīki sagriezti un nedaudz apcepti)
pāris kaltēti sagriezti tomāti
3 lauru lapas
5 melno piparu graudi
sāls
smalki sagriezti zaļumi
un obligāta sastāvdaļa – skābs krējums
Katlu liek uz ugunskura, lej tajā buljonu, kartupeļus un vāra. Kad tas uzvārījies pamazām pēc kārtas liek visas sastāvdaļas. Sāk ar lauru lapām, pipariem, marinētiem gurķiem un sēnēm. Kad tie pāris minūtes aizvārījušies, pievieno gaļu, tad sīpolus un tomātus. īsi pirms gatavības piemet klāt olīvas. 
Zupa būs gatava nepilnās 30 minētās. To lej bļodiņās, klāt liek karoti krējuma, citrona šķēlīti un uzber zaļumus.

Ātrā zivju zupa
700 g baltās zivs filejas, kas mājās jau novārīta
3 l zivs buljona
3 plānās ripiņās sagriezti burkāni
10  kubiciņos sagriezti kartupeļi
½ smalki sagriezta selerijas sakne
½ neliels sagriezts kālis
baltmaizes grauzdiņi
krējums
sāls, pipari
sasmalcināti zaļumi
Liek vārīties zivs buljonu, tajā ieber burkānus, kartupeļus, selerijas sakni, kāli. Vāra kamēr kartupeļi gandrīz mīksti. Tad zupā pievieno, gabaliņos sadalītu un no asakām atbrīvotu, fileju. Pavāra 3 minūtes.
Zupu lej bļodiņās, klāt pieber baltmaizes grauzdiņus, pieliek krējumu un apkaisa ar zaļumiem.

Lai labi garšo!

Saistītie raksti

4 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.