Pavasaris nav iedomājams bez sparģeļiem. Nogaršo!

Lai gan daudzviet Eiropā sparģelis ir neatņemama gardēžu ēdienkartes sastāvdaļa, nez kāpēc mūsu pusē tie joprojām ir svešinieki. Tikai retā saimniece zina, ko darīt ar mazajiem, erotiska paskata dzinumiem, kuri skaisti sapakoti atrodami lielveikalu plauktos. Jo pie mums tos prot izaudzēt tikai dažās saimniecībās.

Ne vienai vien saimniecei laukos pie loga aug neliels krūms, ko sauc par asparāgu, tikai mūsu prātos tas saistās ar dekoratīvu augu, bet nekādā gadījumā ne ar ko apēdamu. Tomēr sparģelis jeb, pareizāk, daudzas tā šķirnes ir ļoti garšīgs pavasara dārzenis.
Lai gan lielveikalos sparģeļi nopērkami augu gadu, īstā to sezona ilgst vien apmēram mēnesi pavasarī, kad tie ir visgardākie. Sparģeļu raža mūsu platuma grādos gaidāma, sākot no aprīļa beigām līdz pat jūnija sākumam. Pēcāk sparģeļi vairs neaug dabiskos apstākļos un garšas ziņā no sezonā vāktajiem atšķiras tāpat kā sezonas zemenes no ziemā nopērkamajām.
Tāpat arī sparģelim – lai tas būtu baudāms, jābūt svaigam. Ja redzi, ka lielveikala piedāvājums jau apvītis un ļengans, labāk našķošanos ar šo delikatesi atliec līdz nākajam pievedumam.

Garšas labumi un veselības faktors
Sparģeļus mēdz salīdzināt ar ziedkāpostiem un brokoļiem, lai gan man šķiet, ka to garša ir pat ļoti atšķirīga. Vismaz tiem, kam minētie kāpostu pārstāvji nesmeķē, ir vērts nogaršot sparģeļus, jo kāpostu garšas nianse te nebūt nav noteicošā. Tie ir daudz delikātāki, maigāki un ļoti interesanti dažādu ēdienu kombinācijās. Tieši tāpēc, gatavojot sparģeļus, ļoti rūpīgi jāizvēlas piedevas. Citādi var gadīties, ka mērce nevis pastiprina sparģeļu garšu, bet gan padara to nemanāmu. Tas gan nenozīmē, ka sparģeļus nevar pasniegt, ar stiprām garšvielām aizdarītus.
Sparģeļu lielais pluss ir to diētiskums. Tiek uzskatīts, ka tajos ir tik maz kaloriju, ka, apēdot sparģeļus bez mērces, tu patērē vairāk kaloriju gremošanai nekā uzņem.
Sparģeļi ir ēdami, kad to asni ir aptuveni 20 līdz 25 centimetrus gari un vēl maigi. Uzturzinātnieki priecājas par sparģeļu ābolskābes, asparagīnskābes, kalcija, dzelzs, kālija, olbaltumvielu, flavonoīdu, kālija, magnija, nātrija, ēterisko eļļu un fosfora daudzumu. Sparģeļi ir arī augstvērtīgs folskābes avots, provitamīna A, C, B1, B2, B6, un K vitamīna krātuve.

Fakti par sparģeļiem
Sparģelis ir viens no agrākajiem pavasara dārzeņiem, kas padara to īpaši vērtīgu, kamēr citas dabas veltes vēl ienākas.
Ir trīs veidu sparģeļi – zaļie, baltie un violetie. Patiesībā tie visi ir viens un tas pats augs, kas tiek dažādi audzēts. Zaļie aug kā parasts dārzenis, baltie, tiklīdz to asns izlien no zemes, tiek aprakti. Bet violetie, tieši otrādi, tiek atkasīti un parādīti saulei, vēl pirms būtu izlīduši no zemes dabiski.
Baltie sparģeļi ir jāmizo – virzienā no galviņas uz leju. Tas palīdz atbrīvoties no rūgtuma un arī noņemt cieto virskārtiņu.
Zaļie sparģeļi parasti ir pietiekami maigi, lai tos varētu vārīt vai cept bez iepriekšējas apstrādes. Sparģeļus, līdzīgi kā citus dārzeņus, var vārīt, grilēt, pievienot zupām un sautējumiem, kā arī cept pīrāgos. No sparģeļiem sanāk ļoti gardi ēdieni, bet, ja vēlies izbaudīt to garšu pilnībā, svaigus sparģeļus vāri sālsūdenī, kuram pievienots pavairāk sviesta.

Krabju un sparģeļu zupa
Smalks, bet vienkārši pagatavojams ēdiens
4 krūzītes buljona
1 tējkarote svaigi sasmalcināta ingvera
250 g sparģeļu
1 ola
1 ēdamkarote kukurūzas cietes
2 ēdamkarotes sausa šerija
1 tējkarote sezama eļlas
1 tējkarote sojas mērces
185 g krabju gaļas (var izmantot jau vārītu un saldētu)
Lielā mērces pannā ielej buljonu un pievieno ingveru. Uzvāri un liec četrās daļās sagrieztus sparģeļu kātiņus. Vāri aptuveni 3 minūtes, līdz sparģeļi mīksti. Samazini liesmu. Sakul olu un pievieno karoti karsta buljona. Tad iekul olu zupā. Pievieno kukurūzas miltus, kas atšķaidīti ar divām ēdamkarotēm ūdens, šeriju, sezama eļļu un sojas mērci. Turpini vārīt aptuveni minūti. Uzsildi krabju gaļu un pievieno zupai.

Cepti sparģeļi
Vieglas pusdieniņas gardēža dienai
750 g sparģeļu
1 l ūdens
1 ēdamkarote cukura
1 ēdamkarote sāls
1 ēdamakrote tikko spiestas citrona sulas
200 g saldā krējuma
2 olas
20 g Parmas siera
¼ tējkarotes Kajēnas piparu
2 šķēles baltmaizes
Ja izmanto baltos sparģeļus, nomizo tos (var izmantot dārzeņu nazīti). Katlā uzvāri ūdeni un pievieno sāli, cukuru un citrona sulu. Liec sparģeļus vārīties aptuveni astoņas līdz desmit minūtes.
Iezied cepamo trauku un kārto tajā notecinātus sparģeļus. Saputo kopā krējumu, olas, sarīvētu Parmas sieru un Kajēnas piparus. Pārlej sparģeļiem un pārkaisi ar sadrupinatām baltmaizes drupačām. Cep 225 grādu karstumā aptuveni 15 minūtes. Pasniedz ar tostētu maizi un Parmas šķiņķi.

Restēti sparģeļi
 Diētiska bauda vēderam
1 kg sparģeļu
2 ēdamkarotes baltvīna vai sausa vermuta
Sāls un svaigi malti pipari
3 ēdamkarotes extra virgin olīveļļas
½ citrona sulas
Uzkarsē krāsni līdz 230 grādiem vai grila režīmā. Lielā plātē liec sparģeļus un pārsmidzini ar eļļas, vermuta un piparu maisījumu. Lūkojies, lai visi sparģeļi tiktu apviļāti mērcē. Restē aptuveni 10  minūtes (tikai uzmanies, lai tie nepārcepas). Sparģeļiem jābūt maigiem, nedaudz mīkstiem, bet vēl ar kraukšķi.
Pārliec servējamā traukā un pārlej ar citrona sulu. Pasniedz ar pārkaisītām Parmas siera drupačām vai holandiešu mērci.
ļoti garšīgi sparģeļi ir ar zilā siera un saldā krējuma mērci, ko gatavo, saldajā krējumā izšķīdinot zilo sieru.

Sparģeļu pīrāgs
Svētdienas pusdienām
250 g miltu
450 g sviesta
4 ēdamkarotes eļļas
Pildījumam
600 sparģeļu
250 g rikotas siera
100 g trekna saldā krējuma
50 g parmezāna
1 saišķītis pētersīļu
1 mazs šalotes sīpols
Sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
1 ola pīrāga pārziešanai
Virtuves kombainā sajauc mīkstu sviestu, eļļu un miltus. Pievieno nedaudz auksta ūdens un mīci, līdz iegūsti viendabīgu mīklu. Šalotes sīpoliņu sīki sagriez un sautē kopā ar nedaudz ūdens. Sparģeļus nomazgā un nogriez kātiņu cietās daļas. Pārējo sagriez palielos stienīšos. Pievieno pannnā ar sīpoliem un sautē aptuveni 3 minūtes. Noņem pannu no uguns, pievieno sīki sagrieztus pētersīļus un atdzesē. Nelielā trauciņā samaisi rikotu, Parmas sieru un saldo krējumu. Pievieno sāli un piparus. Iemaisi sparģeļus un sīpolus.
Paņem kūkas formu ar noņemamām malām. Mazliet ietauko un izveido tādu kā bļodiņu no mīklas. Iepildi pildījumu un visu pārzied ar sakultu olu. Cep 200 grādos aptuveni 30 minūtes.

17 komentāri
  1. Ļoti precīzi – man arī viņi nez kāpēc ir biedējuši. Un īsti nav bijis skaidrs – nu ko tad ar viņie darīt. Un re ku receptes. Paldies! Jāsaņemas un jāuzdrošinas.

  2. A viņi nav niķīgi gatavošanā? Tā jau tās receptes neizklausās pārsarežģītas, bet ir t’ds priekštats, ka viņi ir no tiem, kas var ņemt un nesanākt. Kā Bridžitā Džonsā:)

  3. man personiigi vinji vienmer likushies ediennebaudaami bet vareetu taa kaa beidzot zupiit pagatavot kopaa ar vinjiem 🙂

  4. Es pirmo reizi sparģeļus ēdu pirms gadiem desmit Parīzē. Ar smalku mērci, gaļu un kartupeļiem. Mmmm, cik garšīgi bija. Bet pati nekad neesmu viņus gatavojusi. Paldies par ierosmi!

  5. Bēē – viņi jau neizskatās pat garšīgi. Nez, vai es saņemšos nopirkt un kaut ko no tādiem sagatavot.

  6. Jā, sparģēli ir garda lieta. Mani uzrunāja tā zupiņa. Tikai tur visādas tik smalkas jāliek klāt, ka nevar saprst – tiešām tādas jāpērk, lai pielietu tejkaroti garšas nianšu atdzīvināšanai, vai var iztikt, piemērm, bez šerija un sezama eļļas var iztikt.

  7. Es perku spargelus burcinas (tos, kas salsudeni), lieku bloda, parleju ar verdosu udeni un pasniedzu ar tiko ceptiem cukgalas medaljoniem un pagatavotu spargelu merci, ko var iegadat sauspacina Stockmani vai Sky (pievieno sviestu un udeni, uzvara). Mega garsigi.

  8. Tik pelēkā un lietainā rītā raksts taisni vietā. Omulīgs, silts un garšīgs.

  9. 🙂 visi pavasari kā pavasari = ir bijuši iedomājami bez sparģeļiem un te pekšņi šis – nav iedomājams…:))))

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.