Pamatu pamats – milti

Grūti pat iedomāties, cik gan daudzi gardi un ikdienā pierasti produkti top no miltiem – maizīte, pankūkas, klimpas un makaroni, cepumi un kūkas…

Visi, kuri kaut reizi ir pētījuši veselīga uztura pamatprincipus, zina, ka teju divas trešdaļas dienas kaloriju veido graudaugi un to izstrādājumi. Un tik tiešām – bez graudaugiem veselīgs dzīvesveids nav iedomājams. To sastāvā ir ciete, ko gremošanas trakta fermenti sašķeļ un pārstrādā glikozē, nodrošinot gan muskuļus, gan smadzenes ar tām nepieciešamo enerģiju. Turklāt graudos ir neaizstājami vitamīni un gremošanas komfortam nepieciešamās šķiedrvielas.
Lai gan graudaugu izstrādājumus varam veikalā nopirkt gatavus, tiem, kuri vēlas dzīvot patiešām veselīgi, būtu jāapsver iespēja šo to pagatavot pašiem. Piemēram, maizīti. Veikalu plauktos tās izvēle ir bezgalīga, taču, lai maizes kukulītis paliktu mīksts ilgāku laiku, ja tas uzreiz netiek nopirkts, būtu pietiekami kraukšķīgs un reizē pufīgs, maizei tiek pievienotas neskaitāmi daudzas piedevas – irdinātāji, stabilizētāji, garšas uzlabotāji. It kā nekas traks, un tomēr…
Tāpēc, ja esi nolēmusi pievērsties veselīgai dzīvošanai, iespējams, ka vērts apdomāt par maizes cepšanu mājās. Tas nemaz nav tik sarežģīti, kā sākumā šķiet. Turklāt tikko ceptas maizes smarža, kas izplatās telpā, ir kā sinonīms mājīgumam.
Kad būsi apguvusi pamatus, vienkāršu maizes kukulīti vari padarīt par īstu gardumiņu, pievienojot tam piedevas, dažādus žāvētus augļus, sēkliņas vai riekstus. Bet vari izcept arī pikantu maizi ar žāvēta šķiņķa, kaltētu tomātu, olīvu vai siera piedevām.
Ja tevi baida mīklas mīcīšana un raudzēšanas process, bet pie garda pašcepta kukulīša tomēr tikt gribas, vari iegādāties un izmēģināt maizes krāsniņu. Nu gluži kā pasakā, saber iekšā sastāvdaļas un pēc pāris stundām baudi karstu maizi ar uz tās kūstošu sviestu.
Bet, ja maizes cepšanai vēl neesi nobriedusi, vari iesākt ar maizes mazajām māsām – klimpām un pankūkām. Uh, cik gardām un cik vienkārši gatavojamām!

Kas jāzina par miltiem

Gatavojot mājās, lielākoties izmantojam kviešu miltus, lai gan pasaulē miltu izvēle ir daudz plašāka. Kukurūzas, miežu, auzu, griķu, zirņu un vēl daudzi citi milti ir lieliska alternatīva, ja vēlies izmēģināt ko jaunu. Tomēr jāatzīst, ka visgaršīgākā maize sanāk no tiem pašiem ierastajiem kviešu miltiem, kuriem pārmaiņas pēc var pievienot nedaudz citu. Tad nu šoreiz sīkāk par kviešu miltiem.
Uz miltu paciņām redzami norādījumi – augstākā labuma, I vai II šķira. Lai gan esam pieraduši domāt, ka augstākā labuma vienmēr būs labāki, šis apgalvojums ir strīdīgs attiecībā uz miltiem. Jo augstāka šķira miltiem, jo tīrāki tie ir un mazāk pievienotas grauda apvalka ārējās daļas. Protams, maize un citi izstrādājumi no šiem miltiem sanāk gaisīgāki un baltāki, bet bioloģiskā vērtībā tajos mazāka. Jo vairāk grauda apvalku samalts, jo vairāk miltos ir B1, B2, PP, E vitamīnu un šķiedrvielu. No minerālvielām miltos atrodami  nātrija, kālija, kalcija, magnija, fosfora un dzelzs savienojumi.
Svarīgi arī tas, no kādas kvalitātes graudiem milti gatavoti un kā tie uzglabāti. Ja vēlies iegūt patiesi garšīgu un veselīgu maizīti vai klimpas, izvēlies miltus no ražotāja, par kura kvalitātes standartiem esi pārliecināta. Diemžēl tie parasti nav paši lētākie stendā.
Labāk izvēlēties Latvijā pārstrādātus miltus un no Latvijā audzētiem graudiem. Tas rada zināmu pārliecību par kvalitāti, jo šie milti nebūs ceļojuši bezgala tālu ceļu, kura laikā graudu kvalitāte var mazināties, jo tie var piesūkties ar dažādām papildu smakām vai samirkt un sasmakt. Izvēloties vietējo ražotāju produktus, pie viena mazliet pasildīsi arī Latvijas panīkušo ekonomiku.
Ja veselība un garšas baudas ir tava prioritāte, vēl labāk, ja iegādāsies bioloģiski audzētus un pārstrādātus miltus. Tie atrodami teju katrā ekoveiklā, un ir jau arī lielveikalu plauktos (piemēram, Hercogs bioloģiskie milti).
Veikalos pamanāmi arī jau gatavi miltu maisījumi – pankūku milti, maisījums picas gatavošanai utt. Lai gan tas noteikti atvieglo dzīvi, tomēr par labāko izvēli tos nenosaukt. Gan tāpēc, ka pankūkas vienmēr garšīgākas sanāk tad, ja tām pievieno svaigu olu, nevis olu pulveri, gan tāpēc, ka maisījumiem tiek pievienotas arī vielas, kas nepieciešamas produkta uzglabāšanai.

Vēl šis tas

Lai gan uzturvērtības ziņā zemākas šķiras milti ir labāki, te pastāv cits risks. Jo vairāk kliju miltos piemalts, jo vairāk tajos taukvielu. Bet taukvielas ar laiku mēdz oksidēties, radot nepatīkamu, rūgtu piegaršu.
Tāpēc, lai gan vizuāli milti var nebojāties pat ļoti ilgu laiku, pēc norādītā derīguma termiņa beigām tos lietot nevajadzētu.
Ja miltus neglabā slēgtā traukā (un pat tad, ja glabā), katru reizi pirms lietošanas tos vizuāli apskati. Labas kvalitātes milti garšo ne vien cilvēkiem, bet arī kaitēkļiem. Un nav nekāds brīnums, ka ar laiku miltos iemetas pārtikas kodes vai citi ne pārāk patīkami radījumi. Tad nu visa miltu porcija jāmet ārā.
Gatavojot ēdienu no miltiem, jāzina, ka lielisks to uzlabošanas paņēmiens ir sijāšana. Maldīgs ir uzskats, ka milti jāsijā tāpēc, lai atbrīvotos no lielākiem graudiņiem vai akmens daļiņām. Mūsdienu modernās tehnoloģijas šādus misēkļus miltos ir praktiski novērsušas. Bet miltu sijāšanai pirms ēdiena gatavošanas ir pavisam cits iemesls. Tādējādi tu iejauc miltos gaisa daļiņas, tāpēc, cepot maizīti, cepumus vai pankūkas, rezultāts būs daudz pufīgāks, gaisīgāks un tātad arī tīkamāks ēdājam.

Par maizes cepšanu

Lai gan šķiet, ka maizi izcept ir ļoti sarežģīti, tā nebūt nav. Maizes pamatā ir tikai trīs sastāvdaļas – milti, raugs un ūdens. Lai garša būtu baudāma, katrs maizes  cepējs šai pamatreceptei pievieno savas sastāvdaļas.
Piemēram, ūdenskliņģerus gatavo, šai pamatreceptei pievienojot nedaudz sāls un eļļas.
Šis pats mīklas variants lieliski noder picas mīklas gatavošanai. Jo labi uzrūgusi, tā ļaujas izrullēties plāna, jo plāna, tieši tāda, kāda nepieciešama gardai picai. Ļoti baudāma sanāk arī maizīte ar pildījumu. Sagatavo šo pašu mīklu, izrullē un vienu tās pusi pārkaisi ar pikantām piedevām pēc savas izvēles – olīvām, šķiņķi, paprikas vai tomātu gabaliņiem, kazas sieru utt. Sarullē veltnītī un cep gatavu. Zini, rezultāts būs tāds, ka parasti maize ēdāju mutēs pazūd zibenīgi.
Protams, vari pagatavot arī saldu maizīti, mīklai pievienojot olas, pienu (ļoti garšīgi, ja pievieno iebiezināto pienu), cukuru, medu, safrānu, rozīnes un sukādes, riekstus vai magones. Vārdu sakot, visu, ko vari iedomāties. 

Rauga mīklas pamatrecepte

Gatavojot rauga mīklu pirmo reizi, izmēģini šo recepti. Tā gan nav pati vienkāršākā, bet parasti sanāk arī  iesācējam.
Ieber traukā trešdaļu paredzēto miltu, pielej uzsildītu pienu (aptuveni 30 līdz 35 grādi) un atšķaidītu raugu un samaisi pusšķidru mīklu. Pārkaisi nedaudz miltus, uzliec linu dvieli un ļauj siltā vietā mīklai aptuveni pusotru stundu rūgt. Kad mīklas kļuvis divreiz vairāk, pievieno atlikušos miltus, ūdenī vai pienā izšķīdinātu sāli, taukvielas, saputo ar cukuru, olām un garšvielām un visu mīci, līdz mīkla kļūst elastīga un atlec no rokām un trauka malām. Gatavo mīklu traukā pārkaisi ar miltiem, pārsedz ar dvieli un liec vēl uz aptuveni divām stundām rūgt. Divas līdz trīs reizes rūgšanas procesā mīklu sabaksti, lai tā labāk sarūgtu. Mīkla gatava tad, kad, tajā iebakstot, paliek redzama bedrīte. Tikai neatstāj mīklu rūgt pārāk ilgi, jo pārrūgusi tā cepot plūdīs un maize zaudēs formu, nepacelsies.
Bet, ja tas viss tev šķiet par sarežģītu, tomēr pašceptu maizi kārojas, izmanto maizes krāsniņu.

Magoņu maize

Kad parastā maize vairs nešķiet tik kārdinoša, izmēģini no tās pašas mīklas pagatavot ko gardāku.

½ l piena
1 kg kviešu miltu
50 g rauga
150 g sviesta
100 g cukura
2 olas
5 g sāls
Kardamons un pūdercukurs pēc garšas
Magoņu pildījumam
200 g magoņu
60 g cukura
40 g medus
1 ola pārziešanai

Pagatavo mīklu pēc iepriekšaprakstītās receptes. Izveltnē to aptuveni centimetru biezā plāksnē. Pārkaisi ar magoņu, cukura un medus maisījumu. Satin veltnī, uzliec uz cepamās plāts un ļauj nedaudz uzrūgt. Pārzied ar sakultu olu un cep gatavu. Pirms pasniegšanas magoņmaizi pārkaisi ar pūdercukuru vai, ja vēlies, pārlej ar šokolādes glazūru.

Saldā klimpu zupa

Ja maizes cepšana šķiet par sarežģītu, uzmeistaro klimpas. Elementāras pagatavošanā, bet burvīgas garšas ziņā.

500 g melleņu (var būt saldētas, kā arī jebkuras citas ogas)
100 g cukura
15 g kartupeļu cietes
Klimpām
250g kviešu miltiu
200 g piena
1 ola
Sāls un cukurs pēc garšas

Uzvāri pusotru litru ūdens, pievieno mellenes un cukuru un turpini vārīt, līdz ogas izšķīdušas. Kartupeļu cieti izšķīdini vēsā ūdenī un, nepārtraukti maisot melleņu kompotu, lēnām pievieno. Noņem no uguns un ļauj šķidrumam atdzist.
Sakul olu ar pienu, pievieno sāli, cukuru un miltus un visu kārtīgi samaisi. Ar karoti knieb klimpas un laid verdošā sālsūdenī, līdz tās uzpeld. Notecini un pirms pasniegšanas pievieno zupai.

Gardās pankūkas

Protams, runājot par miltiem, nedrīkst aizmirst vienu no gardākajiem miltu izstrādājumiem – pankūkas.

1 glāze miltu
1 glāze piena
2 olas
1 tējkarote cukura
1 naža gals sāls
Eļļa cepšanai

Miltus iesijā bļodā un pa daļām pievieno pusi piena, visu laiku maisot. Īpaši ērti to izdarīt ar mikseri. Tad pievieno jau iepriekš sakultas olas, sāli, cukuru un atlikušo pienu. Lai sanāktu plānas pankūkas, kurās viegli ierullēt ievārījumu, mīklai jābūt saldā krējuma biezumā. Pankūkas sanāks labākas, ja pēc mīklas pagatavošanas, pirms cepšanas tā pastāvēs vienu līdz divas stundas.
Cep pankūkas sakarsētā eļļā, līdz tās gatavas. Pasniedz ar ievārījumu, kļavu sīrupu vai medu.

Saistītie raksti

6 komentāri
  1. Esmu sajūsmā par šo rakstu!!! tiešām paldies! 🙂
    Vēl arī priecājos, ka nenopirku miltus, ko jau plānoju, jo tagad izvēlei pievērsīšu lielāku nozīmi!
    nevaru vien sagaidīt brīvdienas! cerams, ka izdosies!:)

  2. Hercogs bioloģiskos kviešu miltus var nopirkt visos lielveikalos un arī Latvijas ekoveikala bodītēs, Dabasdobe.lv – cena vidēji 80 sanītmi.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.