Paģiru izdzīvošanas ABC

Vai zini, kāds ir vienīgais veids, kā izvairīties no paģirām? Nelietot aloholu. Bet, ja vēlies baudīt dzīvi, lūk, daži padomi, kā vieglāk tikt galā ar nepatīkamo nākamā rīta sindromu.

Amerikāņi mēdz teikt, ka dzeršana un paģiras strādā pēc principa – saņem tagad, maksā vēlāk. Un tā arī ir, par savu aizmiršanos pie vīna vai kā stiprāka glāzes nākas maksāt nākamajā rītā, kurš ataust paģiru saulītē. Diemžēl ar kredītkarti te izlīdzēties nevar.
Tāpēc, ja esi nolēmusi iedzert, atceries sengrieķu dzīves baudītāju galveno principu. Vienmēr izvēlies baudu, tikai lūkojies, lai tā būtu lielāka nekā sliktās sekas, ko tā nes. Tātad dzer un baudi kokteilīšus, tikai uzmanies, lai paģiras nākamajā rītā nesagandētu visu prieku, ko gūsti šovakar.

Vēl pirms ballītes
Daudz kas atkarīgs no tava noskaņojuma, pirms dodies uz pasākumu. Ja vēlies mazliet iemalkot kaut ko alkoholisku, bet nākamajā dienā justies kā gurķītis, vari gatavoties tam jau laikus.
Sagatavo sev vieglas vakariņas. Tas palīdzēs nesareibt no pirmās glāzes, tuklāt, ja vēders nebūs tukšs, visticamāk, tu nepārēdīsies.
Padzeries ūdeni vai sulu. Ballītēs mēdz gadīties, ka starp daudzajiem alkoholiskajiem dzērieniem kaut ko nealkoholisku atrast grūti. Turklāt divas glāzes rokā neturēsi. Slāpes veldzēt ar kokteilīšiem jeb vēl ko stiprāku ir visai nepadomīgi.
Ja viens iespējams, iepriekšējā dienā izgulies. Negulējusi un nogurusi tu visdrīzāk nesajutīsi mēru, turklāt noguris organisms nespēs cīnīties pret alkohola indēm.
Vidusjūras tautām ir sentēvu metode pirms dzerstiņa apēst ēdamkaroti olīveļļas. Tā izklāsies pa kuņģa sieniņām un palēninās alkohola uzsūkšanos asinīs. Ja eļļa tev nepatīk, apēd ko treknu. Pamēģini, varbūt strādā.

Kad viss jau notiek
Izdomā, ko šovakar dzersi, un centies savus plānus nemainīt. Ja vīnu, tad vīnu, ja rumu ar kolu, tad rumu ar kolu. Ja tomēr jauksi, ieteicams ievērot principu – sāc no vieglāka dzēriena un pārej pie stiprākiem.
Zini savu mēru, katram tas ir savādāks, tomēr kopumā narkologi iesaka nepārsniegt četras alokohola devas vienā vakarā – tas ir četras glāzes vīna, četras mazās liķiera glāzītes vai četri kokteilīši. Gana daudz vienam vakaram, lai nākamajā nebūtu jāmokās.
Uzmanies ar šampanieti. Lai gan vilinošs dzēriens, tas ir tikpat viltīgs, cik dzirkstošs. Šampanietis ātri reibina un tikapat ātri izraisa galvassāpes. Bet, ja pa vidam esi dzērusi vēl ko citu, slikta pašsajūta nākamajā rītā garantēta.
Ļoti daudziem alkohols veicina apetīti. Bet ieturi mēru arī šeit. Ēst vajag, lai pārāk stipri nesareibtu. Bet rēķinies, ka pārāk daudz trekna ēdiena pats par sevi ir organisma nelabsajūtas iemesls. Kopā ar alkoholu tas var radīt patiešām nejaukus brīžus pēcāk.
Kad esi izmalkojusi pirmo (pirmos divus) dzērienus, lūkojies pēc ūdens glāzes. Centies pa vidam izdzert vismaz tikpat, bet vēlams divreiz vairāk ūdens vai sulas, cik esi lietojusi alkoholu. Tas neļaus tev tik traki noreibt, turklāt viens no iemesliem, kāpēc pēc tam ir tik slikti, ir organisma atūdeņošanās. Bet ar to vislabāk cīnīties jau laikus.
Ja esi smēķētāja, lūkojies neaizrauties ar cigaretēm. Nez kāpēc alkohols rada kāri pēc cigaretēm… Bet šī kombinācija ir drošākais ceļš pie paģirām.
Atceries, ka ballīte nav tikai tāpēc, lai dzertu – padejo, paklačojies un iesaisties visādas aktivitātēs. Tas piebremzēs gan dzeršanas tempu, gan ļaus mazāk noreibt.

Nākamajā rītā
Šis ir rūgtais atmaksas brīdis, kas diemžēl pienāk pēc katras ballītes ar pārmērībām.  Ir daudzi un dažādi ieteikumi, kā padarīt to saulaināku. Tomēr katrai derēs kas cits. Vienai vajadzēs kefīra glāzi, kamēr citai nepieciešama saruna ar balto keramikas izstrādājumu vannasistabā. Lūk, daži ieteikumi.

Pārrodoties mājās, ja jūti, ka šovakar esi ieķērusi par daudz, paņem lielo minerālūdens pudeli un kārtīgi padzeries. Noliec to blakus savai gultai un, kamēr vien esi nomodā, atceries laiku pa laikam iemalkot. Ūdens noderēs arī naktī, kad piemeklē slāponis, un, protams, no rīta, kad visdrīzāk būs ļoti grūti.
Lai ko arī tu pasāktu, vislabāk paģiras pārdzīvot ļauj laiks. Vienalga, cik grūti ir pašlaik, nākamais rīts būs nesalīdzināmi labāks.
Lai gan rūdīti alkohola cienītāji iesaka no rīta salāpīties, patiesībā tas nozīmē, ka alkohola dzeršana jau ir problēma. Iesācējiem un amatieriem šai jomā visdrīzāk alkohola smaka no rīta radīs vēl lielāku nelabumu.
No rīta var lietot arī kādu paraceptamola tableti. Tas palīdzēs atbrīvoties no briesmīgajām galvassāpēm.
Centies nedzert kafju. Lai gan tā uz mirki uzmundrina, pēc tam nogurums un pašsajūta būs vēl sliktāka, jo kafija tāpat kā alkohols atūdeņo organismu. Turklāt vēl liek tam sasparoties, iztērējot pēdējās enerģijas paliekas. Labāk dzer vieglas zāļu tējas.
Ja vien esi spējīga pakustēties un domāt par ēdienu, izbaudi vieglas brokastiņas. Te nu lūkojies, kas pašai šai rītā šķiet ēdams. Pēc mirkļa, ja apetīte joprojām laba, apēd ko sātīgāku. Ideāla maltīte paģiru rītam ir olas. Tās palīdz noārdīt alkohola radītos toksīnus. Uzkod arī banānu, kas atjaunos minerālvielu līdzsvaru.
Mēģini izdzert bifidokefīru, tīrkultūru vai Aktimelu, kas atjaunos normālu mikrofloru vēderā.
Ja nu par ēšanu domāt nevari, pamēģni sevī iedabūt četras līdz desmit aktīvās oglītes tabletes. Tas palīdzēs uzsūkt palikušo indi, un tu attapsies ātrāk.
Neaizmirsti dzert ūdeni.
Pret galvas plīšanu pušu palīdzēs vēsa sejas komprese. Ja spēj kustēties, vislabāk izbaudi kārtīgu dušu. Un pēc tam pabaro ādu ar mitrinošu krēmu.
Mēģini šo dienu pavadīt mierīgi – par labu nāks pastaiga svaigā gaisā. Ja nevari saņemties tādam varoņdarbam, izvēdini istabu un dodies vēl nedaudz nosnausties.
Un nemokies pašpārmetumos. Mēs visi esam cilvēki, tāpēc mēdzam kļūdīties. Labāk atceries šo dienu kā brīdinājumu uzvesties apdomīgāk nākamreiz.
 

6 komentāru
  1. dazreiz pat pec 0,7 likjiera izdzertas pudeles nakamaja riitaa esmu svaiga kaa gurkjiitis 🙂

  2. Viss kas jadara kodiena laikā… tas ir daudz jaizdzer ūdens.. un tas arī viss…
    Jo alkohols sadegot tērē daudz ūdeni, un kad organismā tas ir izbiedzies, alkohols to sāk ņemt no smadzenēm.. un dēļ ūdzens trūkuma smadzenēs, sāp galva!

  3. “Vidusjūras tautām ir sentēvu metode pirms dzerstiņa apēst ēdamkaroti olīveļļas. Tā izklāsies pa kuņģa sieniņām un palēninās alkohola uzsūkšanos asinīs.” – pilnīgi un galīgi neiesaku. Uz pāris stundām būs labi, galvā nedos un domāsiet – nu var jau vēl vienu, tāpat esmu skaidrā. Tādā veidā izdzersiet vairāk kā parasti, taču nakts vidū eļļas iedarbība beigsies un jums būs noveicies, ja būsiet jau aizgājuši gulēt, savukārt no rīta slikta dūša , kā arī nenormālākās galvas sāpes garantētas! Ja nepaveiksies , tad pamodīsieties baļļuka norises vietā zem galda. 😉

Komentēt mardza Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.