OGU laika dažādie GARDUMI – 5 receptes

Vasara ir tik bagātīgs ogu, dārzeņu un augļu laiks, ka  mums dažkārt šī vitamīnu, svaiguma un garšu leiputrija šķiet apnikusi. Ķirši šķiet par skābu, kartupeļi ar gailenēm ēsti vai katru vakaru, mellenes ar pienu un cukurus arī izraisa jautājumu – nu cik var? Taču zinoši pavāri saka, ka tas vien tādēļ, ka nepieciešams dažādot savus ēšanas paradumus. Šoreiz espati.lv parūpējusies par saldummīlēm un iesaka receptes, kas noderēs gardu desertu pagatavošanai no ogām. Morsi, ķīseļi, želejas, sorbeti, ievārījumi – tās ir tikai dažas ierosmes, ko pasākt ar svaigām ogām.

Jāņogu morss
150gr sarkanās jāņogas
150gr cukura
1l ūdens
Ogas noņemt no kātiņiem, noskalot un izlasīt liekus krikumus. Katlā uzvārīt ūdeni. Jāņogas sabērt sietā, kas ir mazāks par katlu, lai varētu sietu iegremdēt verdošajā ūdenī. Ogām jābūt zem ūdens. Karsēt divas minūtes. Pēc tam ņemt koka karoti vai piestiņu uz izrīvēt jāņogas caur sietu, lai katliņā iztek sula. Piebērt cukuru un ļauj, lai dzēriens vēlreiz sasniedz vārīšanās temperatūru. Nogriezt uguni un ļaut atdzist un ievilkties uz divām stundām.

Ogu ievārījums
500gr zemeņu
500gr aveņu
500gr upeņu
500gr kazeņu
3kg cukura
1,5glāzes ūdens
Kad ogas noskalotas un izlasīti liekie krikumi, tās liek lielā traukā. Ar koka piestiņu ogas jāsamīca, jāpārklāj trauks ar vāciņu un jāliek ledusskapī uz nakti nostāvēties. Nākamajā dienā no cukura un ūdens jāuzvāra sīrups. Līdz ko sīrups sāk vārīties, tam jāpievieno samīcītās ogas. Masa kārtīgi jāsamaisa un jānoņem no uguns. Ievārījums jāmaisa ar koka karoti, līdz masa pilnībā atdziest. Eksperti saka, ka šāda pacietīga darbošanās nodrošina, ka ievārījums nepelējot sagaidīs arī nākamo vasaru. Cukura sīrups maisīšanas beigu procesā iegūst caurspīdīgu struktūru. Katliņu nosedz ar vāku, liek ledusskapī uz nakti nostāvēties un nākamajā rītā iepilda sterilizētās burciņās.

Ogu ķīselis
2 ēdamkarotes cietes
Krūze kazeņu vai citu ogu
1/2 krūze cukura
Vēss ūdens
Ogas noskalo, samīca ar karoti vai piestiņu un pievieno puskrūzīti ūdens. Iegūto masu liek marlē un izžņaudz, lai iztecētu viss šķidrums. Šķidrumu iepilda traukā un novieto sāņus. Izspiestās ogas, kas palikušas marlē aplej ar trim krūzītēm ūdens un uz piecām minūtēm liek vārīties. Iegūto masu izlaiž caur sietu, notecinot visu šķidrumu un pievieno tam cukuru. Katliņu ar šķidrumu liek uz uguns. Cietei pievieno mazliet vēsa ūdens un lēnām maisot pievieno notecinātajam ogu šķidrumam. Uguni nogriež brīdī, kad šķidrums no jauna sāk vārīties. Pievieno iesākumā iegūto ogu sulu un ļauj ķīselim atdzist.

Upeņu sorbets, jeb sorbē
Franču virtuvē par sorbē dēvē augļu vai ogu saldējumu, kas veidots no to sulas, nepievienojot ne pienu vai saldo krējumu. Vienkāršoti sakot – sorbē ir sasaldēta augļu vai ogu sula ar nelielu daudzumu cukura. Lai padarītu garšu neparastāku, sulai mēdz pievienot šņabi, šampanieti, vīnu, liķierus vai arī citronu sulu.
250gr cukura
400gr upeņu
1 citrons
2 olu baltumi
Pūdercukurs
Cukuru ieber katliņā un aplej ar 400gr ūdens. Sagaida, līdz cukurs pilnībā izkusis un pavāra piecas minūtes. Ar karoti noņem putas. No ogām un citrona izspiež sulu un ielej katliņā. No jauna piecas minūtes ļauj vārīties. Pēc tam noņem katliņu no uguns un masu pilnībā atdzesē. Iegūto šķidrumu salej traukā un uz stundu ieliek saldētavā. Olu baltumus kārtīgi uzputot. Pussasalušo sulu izņemt no ledusskapja un iecilājot pievienot olu baltumus un pūdercukuru pēc garšas. Iegūto masu salej nelielos trauciņos un liek ledusskapī līdz pilnīgai sasalšanai. Pēc tam sakārto uz šķīvīšiem, saldējumu trauciņiem vai glāzēs, izdekorējot desertu ar ogām un piparmētru lapiņām.

Aveņu šokolādes želeja
180gr tumšās šokolādes
2 paciņas (8gr katrā) želantīna
Apelsīna miziņa
Svaigas piparmētras
200gr aveņu
5 ēdamkarotes cukura
2 ēdamkarotes apelsīnu vai aveņu liķiera
Ūdens
Lai pagatavotu aveņu želeju: Mazliet mazāk kā vienu paciņu ~ 6gr želantīna aplej ar sešām ēdamkarotēm ūdens. Ogas blenderī vai ar putotāju sakuļ putriņā. Cukuru ieber katliņā un pārlej ar pus glāzi ūdens. Karsē līdz cukurs pilnībā izkūst. Pielej izmiekšķēto želantīnu un ogu putriņu un rūpīgi maisa un liek mazliet atdzist. Tad pievieno liķieri un vēlreiz rūpīgi samaisa. Iegūto masu salej trauciņos tā, lai paliktu vieta arī šokolādes želejas slānītim un liek dzesēties ledusskapī.
Lai pagatavotu šokolādes želeju: Vienu paciņu želantīna aplej ar astoņām ēdamkarotēm ūdens. Uz rīves saberž apelsīna miziņu. Šokolādi salauž mazos gabaliņos un liek karsēties uz uguns ūdens peldē (kastroli ar šokolādi liek lielākā, – kas pildīts ar ūdeni). Kad šokolāde gandrīz izkususi to noņemt no uguns. Tikmēr jāuzsilda 250gr ūdens, tam pievienojot izmiekšķēto želantīnu. Pielej karsto šokolādi un pieber sasmalcinātās apelsīna miziņas. Rūpīgi samaisa un liek dzesēties. Kad masa atdzisusi to uzklāj uz jau stingrās aveņu masas, kas noglabāta trauciņos ledusskapī. Desertam jāļauj pilnība iegūt želejas konsistenci, turot to ledusskapī no 2 – 24 stundām. 

Lai viss izdodas un labi garšo!

10 komentārs
  1. Šito taču nevar vienkārši tāpat lasīt, jāmet viss pie malas un ritdien jāiet dārzā šķīt ogas!!!

  2. Uhhh ku garšīgi! Es kaut kā pa maliņu tām ogām katru gadu, bet laikam ir jāaiziet līdz tirgum un jānopērk.

  3. uhhh, cik ierosinoši! Es kaut kā prasti tām ogām pa maliņu, bet šitas radīja tādu āķi lūpā!

  4. Tādas riktīgi labās lietas un baigi tematiski. Tādas receptes, kas pat ne-pavāriem palīdz kaut ko pašam izdarīt. Ņammīga sadaļa!:)

  5. Baigi smieklīgi. es te jau vairākas dienas pie svis prātoju, ka kādam jāuzprasa, kā gatavo ķīseli. Šodien atveru espati – un lūdzu! paldies!:)

  6. Tas sorbē man bija jaunums. Tiks smalki izklausījās un tā, ka var dažu labu arī ņemt un gaumīgi pārsteigt.

  7. Kopš svētdienas vakara man māja pilna ar ogām. Nu re, varēs ne tikai ievārīt, bet kaut ko vēl uztaisīt:) Paldiesiņš.

Komentēt nepavāre Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.