Negribu vairs redzēt skābu pienu!

To, ka piens ir unikāls produkts, jo tas satur visas mums nepieciešamās uzturvielas, zinām gandrīz mēs ikviena. Taču ir vēl kāds, īpašāks piens – saucas tas AT piens. Kas slēpjas aiz burtiem AT? Un kādu labumu mēs no šāda piena varam iegūt?

Lai tevi nemulsina nosaukums AT piens – ar šādu nosaukumu Latvijā pazīstamas trīs piena markas – Lāse, Rimi piens un Optima piens īpašajos iepakojumos.

Pirmkārt – AT piens ir tāds pats dabisks un veselīgs piens kā parasts pasterizēts piens. Tam ir tāda pati garša, struktūra, krāsa un uzturvērtība. Taču tas ir radīts, lai būtu daudz drošāks, praktiskāks un daudz piemērotāks mūsdienu dzīves ritmam. Pastāstīsim tev, kāpēc.

Ieguvums nr.1 – svaigs piens daudz ilgāk
AT piens ir tāds pats dabisks piens, kā citi, vien ar to atšķirību, ka tas ir ticis īpaši apstrādāts ļoti augstā temperatūrā, lai iznīcinātu baktērijas un mikroorganismus, kas veicinātu piena saskābšanu. Pēc apstrādes piens tiek pildīts īpašās Tetra Pak pakās, kas neļauj pienam sabojāties.

Ieguvums nr.2 – praktisks iepakojums un drošība
AT tehnoloģija, kas tikusi izgudrota pirms piecdesmit gadiem, nodrošina, ka īpašā daudzslāņu iepakojumā piens uzglabājas svaigs un garšīgs daudz ilgāk, nekā parastais piens. Neatvērtu AT piena paku iespējams droši turēt istabas temperatūrā ilgu laiku – tas nesabojāsies.

Iespējams, tu nodomāji, ka AT piens nevar būt dabisks, ja reiz to var glabāt tik ilgi. Bet nē – piens nesabojājas, jo tas ir īsu brīdi karsēts augstā temperatūrā un iepakots tādā iepakojumā, kas neļauj pienā iekļūt gaisam un sākt tam bojāties. Uzzini arī, kā vari būt droša, ka piens ir dabisks, nevis gatavots no pulvera!

Dabisks un īsts piens, kā vēsta likumdošana, ir produkts, kas iegūts, slaucot vienu vai vairākas govis. Piena ražotāji pienu drīkst ražot tikai no kvalitatīva un svaiga piena. Ja ražošanas procesā produktam pievienotas kādas papildu vielas, tās obligāti jānorāda produkta marķējumā. AT pienā nav ne papildu vielu, ne konservantu – to vari izlasīt arī uz produkta iepakojuma. ES noteiktās kvalitātes pārbaudes ir ļoti stingras, tādēļ produktu ražotājiem ir faktiski neiespējami šos noteikumus pārkāpt.

Piens, kas ticis īpaši apstrādāts. AT pienu var ražot tikai no augstākās kvalitātes piena – pretējā gadījumā tehnoloģija neļauj šādu produktu radīt – pārstrādes laikā pienam rastos nepatīkama piegarša.
Vispirms pienu apstrādā īpaši augstā temperatūrā: 134 – 140 grādos pēc Celsija ļoti īsu brīdi, aptuveni 4 sekundes.Īsais apstrādes laiks ļauj saglabāt pienu dabīgu, jo tajā arī pēc apstrādes saglabājas barības vielas un vitamīni, bet vienlaicīgi tiek iznīcināti mikroorganismi un fermenti, kas veicina piena saskābšanu.
 
Piens, kura iepakojums nodrošina drošu un ilgu glabāšanu. AT piens, izmantojot slēgtu sistēmu, tiek iepildīts īpašā Tetra Pak daudzslāņu iepakojumā, kas to pasargā no gaisa un gaismas iedarbības – tiek novērsta mikroorganismu veidošanās. Aizvērtu paku vari droši glabāt istabas temperatūrā vai, piemēram, ņemt līdzi pārgājienā – ar pienu nekas slikts nenotiks. AT pienu gan ilgi nevarēsi uzglabāt, ja tā paka būs atvērta, jo pēc atvēršanas pienam var piekļūt gaiss, un, kā jau dabisks produkts, piens ar laiku sabojāsies.

Vēlies uzzināt ko vairāk par pienu? Raksti mums un uzzini atbildes – tās ar prieku tev sniegs AT piena akadēmijas eksperti – Latvijā pazīstami uztura speciālisti un citi. Ieskaties arī mājaslapā: www.atpiens.lv !

21 komentāri
  1. Vispaar viss shitas ir baigi smuki, vieniigais … skatiijos pirms kaada laika Krievijas televiizijas sagatavotu dokumentaalo filmu par modificeeto paartiku utml., visu to krenkhu starpaa tika piemineets arii piens kursh speej uzglabaaties ilgi svaigs, tajaa gadiijuma eksperti staastiija, ka materiaals kursh ir saskaree ar pienu ir piesucinaats ar aktiivu vielu – peec buutiibas antibiotiku, kas nelhauj pienam bojaaties, taadejaadi, bez shiis jau zinaamas – uzkarseeshanas metodes patiesiibaa esot tieshi tas, kas pagarinot piena nosaciito svaigumu.

  2. Domāju, ka ne ES, ne Latvijas likumdošana nepieļautu antibiotiku klātbūtni. Krievijā gan var sagaidīt dieva zīmes, bet ne jau šeit, Latvijā un ES.

  3. divaini, jo skandals Krievija izvertas tieshi par Lietuvas piena produktiem, ja nemaldos.

  4. Es gan laiku pa laikam noperku sos ilgspelejosos pienus. Visbiezak tad, kad zinu ka maja neviena nebus un no rita nevajadzes varit katlu ar auzu parslu putru. Noperku so pienu ko pieliet pie kafijas un vakara atnakot no darba pie tejas ar domu, ka ari ritdien un parit varesu atkartot so procesu. Starp citu, laikam pagajsnedel, Rimi veikalos bija Rimi AT pienam akcija (~0,36Ls) un tas bija uz pusi letas ka Lase (0,72Ls). Nopirku lai pameginatu, atskiriba garsas zina nekada (salidzinot ar Lasi), vieniga atskiriba, uzglabasanas ertums – Lasei pastav iespeja aizvert vacinu.

  5. pinka. Interesanti, kadu pienu tad tu pati dzer, vai to kas pirms 0,5h nacis no govs pupa? Jo salidzinot ar citiem, parastajiem pacinpieniem, manuprat nav pilnigi nekada atskiriba. Galvenais, lai nebutu ka Niks rakstitaja piemera par tam antibiotikam – parejais ir emocija galva.

  6. dzeru parktiski tikai Lāsi un ziniet, vēl dzīvoju! Līdz ar to uzskatu,ka nekas kaitīgs tur NAV! uzglabājās labi, garšo labi un ērti, jo nav katru otro dienu jāpērk jauna paka 🙂

  7. Niks, tad jau sanak, ka antibiotiskajam pienam ir kaut kada piegarsa vai smarza, jo pilnigi bez nekadam sekam, manuprat to nevar izdarit.

  8. palabojiet mani, ja kļūdos, bet es sapratu, ka piens var ilgi glabāties neatvērts, bet, ja tas jau ir vaļā, un ja nav iespēja aiztaisīt vāciņu, nedēļām nestāvēs. Ja ir vāciņš, tad vēl kaut kā.

  9. to Zuze. dzeru Rasas un Cesvaines, jo, manuprāt, Lāse garšo līdzīgi ka pulverpiens ārzemēs – līdzīgi kā atšķaidīts kondensētais piens. man ļoti garšo melnā tēja ar pienu un atšķirību jūtu.

  10. Piens kā piens – kad atver, tad pēc laika arī sabojājas. Laikam viss spēks tai paciņā.

  11. Laases vaajpienu sajaucu un dzeru kaa pienu kopaa ar likjieri Moka bet taa atseviskji nav dzerams..peee 🙁

  12. Lita, tas taks izklausas pec alkoholiska kokteila !!!!!! 🙂

  13. bet tas nenoziimee ka esmu alkaholikje 😀 vienreiz gadaa iedzeru kadu glaaziiti shii dzeeriena,bet taa vispar nelietoju alkaholu…Esmu no retajiem kas vispar gandriiz nemaz nelieto bet saliidzinat ar citiem-netaisos!:p

  14. Hmm, nu nepatīk man šī uzmācīgā AT piena reklāma .. Kāpēc tā ir arī sasniegusi jauko portālu espati.lv? ;(

  15. hmm ,ko tev mila var teikt, drosi vien visiem gribas kaut ko est, ari espati.lv stradajosajiem. Tacu man likas, ka es uzzinaju paris jaunas lietas izlasot so rakstu, ta ka ari reklama veic izglitojosu funkciju ;).

  16. tad jau sanaak, ka shis piens var glabaaties ljoti ilgu laiku tikai neatveerts, bet attverot tomeer tam buutu vismaz dazju dienu laikaa jaasabojaajas. un ja jau taa, tad kaa var izskaidrot to, ka Laases piens pat atveerts var staaveet vairaakas nedeeljas? vai tieshaam tajaa gaisaa, kas atverot tur tomeer nonaak nav nevienas pashas bakteerijas? nez vai…

  17. >hesa: ļoti savādi, neko gan neesmu dzirdējis par to, ka šis piens arī atvērts varētu stāvēt ilgāk, varbūt mazdruciņ – bet ar pieniem esmu pārliecinājies, ka tā ir laimes spēle un bieži vien arī parastajiem pieniem reālais uzglabāšanas laiks atšķiras no tā, kas uz paciņas uzrādīts (uz mazāko pusi).

    Kas attiecas uz šo AT pienu, tad biju nopircis RIMI pāris reizes – godīgi sakot, par to, ka tas ir īpašāks, uzzināju tikai no šī raksta 🙂 bet tā likās, ka parasts piens kā piens, vienīgi RIMI ražojums

Komentēt Kasiere Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.