Nebaidies no taukiem!

Ieejot veikalā, ieslēdzot televizoru, mēs varam sadzirdēt burvīgos izsaucienus: “Samazināts tauku saturs!” ; “Bez taukiem!” ; “Tauku saturs < 1%!”. Un mēs tikai, pērkam, pērkam un pērkam. Kādēļ? Jo mēs domājam, ka tas ir veselīgi un diēta bez taukiem palīdzēs mums atbrīvoties no liekajiem kilogramiem ātri un efektīvi. Muļķības. Šajā rakstā: kas tad īsti ir tauki un no kuriem taukiem mums nebūt nav jāizvairās, tieši otrādāk – droši jālieto uzturā! Vispirms, 3 mīti par taukiem: Mīts: Visi tauki ir vienādi – visi ir vienādi slikti. Fakts: Patiesībā taukus izdala 4 kategorijās: Piesātinātās, Trans, Mononepiesātinātās un Polinepiesātinātās taukskābes. Jāizvairās mums ir no piesātinātajām un trans- tauskābēm, jo tās paaugstina mūsu holesterola līmeni un risku saslimt ar sirds slimībām. Tās mūsu organismam nebūt nav nepieciešamas. Mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes ir ļoti labas un nepieciešamas mums – samazinot risku saslimt ar sirds slimībām un samazinot arī mūsu holesterola līmeni. Mīts: “Bez taukiem” = veselīgi. Fakts: Uzraksts uz paciņas “Zems tauku saturs” vai “Bez taukiem” nebūt nenozīmē, ka šis produkts ir veselīgs. Visbiežāk šie produkti ir pilni ar cukuriem, pārstrādātiem ogļhidrātiem, ar augstu kaloriju saturu. Tieši šādi produkti var palīdzēt tikt pie burvīgas riepiņas, tādēļ visa patiesība slēpjas etiķetē. Mīts: Zema tauku satura diēta ir atslēga svara samazināšanai. Fakts: Atslēga svara samazināšanai ir dienas uzņemtā kaloriju daudzuma samazināšana. Un, tā kā tauki palīdz mums justies “pilniem” ilgāku laiku, tad tie var palīdzēt mums ierobežot pārēšanos. Produkti, kuri satur piesātinātās un trans- taukskābes: liellopa, cūkas, teļa, jēra gaļa, pilnpiena produkti, kokosriekstu un palmu eļļa, kura sastopama dažādos neveselīgos našķos, kurus mēs zinām, ka tie tāpat nav jāēd, eļļā vārīti ēdieni, "fast food", tipiskie našķi (cepumi, čipši utt.), virtuļi un dažādi mīklas izstrādājumi. Produkti, kuri satur poli- un mono- nepiesātinātās taukskābes: avokado, zivis un zivju eļļa, eļļas (rapšu, olīvu, saulespuķu, zemesriekstu, sezama), sojas produkti (tofu, sojas piens, sojas pupiņas), rieksti (zemesrieksti, valrieksti, pekanrieksti, ciedru rieksti, mandeles, brazīlijas rieksti, pistācijas), zemesriekstu sviests, olīvas, sēklas (linsēklas, saulespuķu, ķirbju, sezama). Dienas ieteicamā piesātināto taukskābju deva: 22g, bet lai izvairītos no sirds slimībām - 15g. Dienas ieteicamā trans- taukskābju deva: 2g. Dienas ieteicamā nepiesātināto taukskābju deva: 10-25% no dienā uzņemtā kaloriju daudzuma. Balstoties uz 2000 kaloriju diētu, tās ir 200-500 kalorijas jeb 22-55g. Vairāk informācijas: http://sunshinepuffy.wordpress.com/

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.