MOJITO kokteilis – 7 DAŽĀDAS receptes

Klāt ir gada siltākie mēneši, kas nāk ne vien ar saulainu un karstu laiku, pludmales sezonas sākšanos un kārdinoša brūnuma gūšanas iespējām, bet arī ar dažādiem saviesīgiem pasākumiem. Tajos, protams, neiztrūkstoša sastāvdaļa ir atspirdzinošie dzērieni (gan alkoholiskie, gan bezalkoholiskie), kas tiek pasniegti ar ledu un karstajās dienās rada teju vai debešķīgu baudu. Šoreiz espati.lv tev ir sarūpējusi klasiskā un tik populārā atspirdzinošā kokteiļa mojito (mohito) septiņas gardas variācijas. Šīs receptes tev ļaus iepriecināt gan sevi, gan citus, turklāt – visas vasaras garumā!

KLASISKAIS MOJITO
Klasiskā kokteiļa mojito dzimtene ir Kuba, taču mūsdienās tas ir populārs visā pasaulē. Šai popularitātei ir vairāki būtiski iemesli – pirmkārt, nav otra tāda kokteiļa, kas tveicīgajās vasaras dienās veldzētu TĀ, kā to spēj  mojito. Šī veldze rodama pateicoties kokteiļa atspirdzinošajai receptei, kurā, neatkarīgi no variācijām, neiztrūkstoši tiek pievienotas piparmētru lapiņas, laims un, protams, ledus! Otrkārt, šis ir viens no tiem retajiem kokteiļiem, kas vienlīdz labi garšo gan alkoholiskajā, gan bezalkoholiskajā variantā. Tātad – to vari pagatavot gan sev un draugiem, gan arī bērniem! Trešais – mojito kokteilis ir apbrīnojams savās variācijas iespējās, kas viennozīmīgi garantē to, ka šis kokteilis nevar apnikt! Lai gan variācijas ir dažādas un tikpat dažādas ir cilvēku gaumes, tomēr mēs iesakām nebaidīties un izmēģināt!

Klasiskā mojito recepte
ir šāda – sula no ½ laima, 2 bāra karotes brūnā cukura, dažas piparmētru lapiņas, 6cl (~60ml) gaišā ruma, gāzēts ūdens, sasmalcināts ledus un rotājumam piparmētru zariņš. Pirmās trīs sastāvdaļas pilda glāzē, piparmētru lapiņas sastampā, pievieno saspiestā ½ laima mīkstumu, tad gaišo rumu un sasmalcinātu ledu. Visu samaisa vai sakrata un pielej gāzēto ūdeni. Rotā ar piparmētru zariņu.
Lai padarītu šo klasisko recepti vēl gardāku un arī aromātiskāku, bārmeņi iesaka papildināt jau esošās sastāvdaļas ar īpaši šim nolūkam paredzētu mojito sīrupu, kā arī aizstāt gāzēto ūdeni ar citrona limonādi, vai citām tamlīdzīgām limonādēm – tādējādi kokteilis tiks padarīts saldāks un mazāk būs jūtama alkohola garša.


Mojito dažādās variācijas

ZEMEŅU MOJITO. Sastāvdaļas – ½ laima, 2 bāra karotes brūnā cukura (ar šo daudzumu gan var variēt atkarībā no gaumes), dažas piparmētru lapiņas, 6cl gaišā ruma, zemenes (ideālā variantā svaigas, bet var būt arī saldētas), gāzēts ūdens (vai citrona limonāde), mojito sīrups un zemeņu sīrups, sasmalcināts ledus un dekoram zemene vai piparmētru zariņš. Pagatavošana – tāda pati kā klasiskā mojito gadījumā, taču tiek pievienots arī zemeņu sīrups, kā arī pašas ogas – tās vari gan sastampāt, kas dod plašāku garšas buķeti, gan pievienot sagrieztas, lai rezultāts acīm tīkamāks. Šim kokteilim piemīt izteikta zemeņu garša, taču tas nezaudē mojito tik raksturīgās piparmētru un laima garšas notis un svaigumu. Lielisks dzēriens, kas sevišķu atzinību gūst sieviešu auditorijā!

GURĶU MOJITO.
Sastāvdaļas – ½ laima, 2 bāra karotes brūnā cukura (ar šo daudzumu var variēt), dažas piparmētru lapiņas, 6cl gaišā ruma, svaigs gurķis (aptuveni 5 šķēlītes), gāzēts ūdens (vai citrona limonāde), mojito sīrups un gurķu sīrups, sasmalcināts ledus un dekoram gurķa šķēlīte vai piparmētru zariņš. Pagatavošana – tāda pati kā klasiskā mojito gadījumā, taču kokteilim tiek pievienots arī gurķu sīrups un svaigās gurķu šķēlītes, kuras vari sastampāt vai arī sagriezt un pievienot tāpat. Šis mojito paveids ir izcils savā atsvaidzinājumā! Lai gan sākotnēji tas var šķist aizdomīgs, jo gurķi nu nekādi neasociējas ar kokteiļiem, tomēr rezultāts ir tā vērts – izmēģini!

ARBŪZU MOJITO.
Sastāvdaļas – ½ laima, 2 bāra karotes brūnā cukura (ar šo daudzumu var variēt), dažas piparmētru lapiņas, 6cl gaišā ruma, arbūza mīkstums, kas atbrīvots no sēkliņām, gāzēts ūdens (vai citrona limonāde), mojito sīrups un arbūzu sīrups vai liķieris, sasmalcināts ledus un piparmētru zariņš dekoram. Pagatavošana – tāda pati kā klasiskā mojito gadījumā, taču dzērienam tiek pievienots arī arbūza mīkstums – to vislabāk darīt daļu nedaudz sastampājot un daļu sagriežot kubiņos un pievienojot tāpat, kā arī arbūzu sīrups vai liķieris – izteiktākai arbūzu garšas gūšanai. Šādi pagatavota klasiskā mijito variācija iederēsies ļoti karstās vasaras dienās, jo ļaus gūt gluži vai tropiskas sajūtas – izteikts sieviešu auditorijai paredzēts kokteilis. Aicini ciemos draudzenes!

PERSIKU MOJITO.
Sastāvdaļas – ½ laima, 2 bāra karotes brūnā cukura (ar šo daudzumu gan var variēt), dažas piparmētru lapiņas, 6cl gaišā ruma, konservēti persiki (dažas pusītes), persiku sula, gāzēts minerālūdens vai apelsīnu limonādea, mojito sīrups, sasmalcināts ledus un piparmētru zariņš dekoram. Pagatavošana – tāda pati kā klasiskā mojito gadījumā, taču tiek pievienotas arī persiku pusītes, kas daļa tiek sastampātas, daļa vienkārši sagrieztas gabaliņos, visu pārlej ar persiku sulu, taču, lai iegūtu atspirdzinājumu, to papildina ar gāzētu ūdeni vai apelsīnu limonādi. Šis kokteilis ir ļoti atšķirīga klasiskā mojito variācija, taču neskatoties uz to, tā tik un tā neļauj aizmirst, ka šis ir tieši kokteilis mojito – piparmētru un laima garša rada vajadzīgās sajūtas un atsvaidzinājumu! Šis kokteilis paredzēts tiem gadījumiem, kad visas vairāk vai mazāk klasiskās mojito receptes jau ir apnikušas!

ANANĀSU MOJITO.
Sastāvdaļas – ½ laima, 2 bāra karotes brūnā cukura (ar šo daudzumu var variēt), dažas piparmētru lapiņas, 6cl gaišā ruma, konservēti ananāsi (daži gabaliņi), ananāsu sula, gāzēts minerālūdens vai citrona limonāde, mojito sīrups, sasmalcināts ledus un piparmētru zariņš dekoram. Pagatavošana – tāda pati kā klasiskā mojito gadījumā, taču tiek pievienoti konservētie ananāsu gabaliņi (daļa sastampāti, daļa sagrieztā veidā), kā arī ananāsu sula. Atspirdzinājumam to jauc ar limonādi vai gāzētu ūdeni. Šāds kokteilis ir vēl viena netipiska mojito versija, taču tas ir ļoti gards, atsvaidzinošs, turklāt ananāsi lieliski savietojas ar laimu un piparmētrām, radot tropiski svaigu garšu un baudījumu!

PASSION MOJITO.
Sastāvdaļas – ½ laima, 2 bāra karotes brūnā cukura (ar šo daudzumu var variēt), dažas piparmētru lapiņas, 6cl gaišā ruma, Passion biezenis, gāzēts minerālūdens vai citrona limonāde, mojito sīrups, sasmalcināts ledus un piparmētru zariņš dekoram. Pagatavošana – tāda pati kā klasiskā mojito gadījumā, taču augļu vai ogu vietā tiek pievienots šis passion biezenis. Šis šķiet ir vistropiskākais no mojito kokteiļu dažādajām variācijām – iederēsies tiešām karstās vasaras ballītēs!

BAZILIKA MOJITO.
Sastāvdaļas – ½ laima, 2 bāra karotes brūnā cukura (ar šo daudzumu var variēt), dažas piparmētru lapiņas, dažas bazilika lapiņas, 6cl gaišā ruma, gāzēts minerālūdens vai citrona limonāde, mojito sīrups, bazilika sīrups, sasmalcināts ledus un piparmētru vai bazilika zariņš dekoram. Pagatavošana – tāda pati kā klasiskā mojito gadījumā, taču gatavošanas procesā tiek pievienotas arī bazilika lapiņas un sīrups! Interesants mojito paveids, kas garšos tām, kuras iecienījušas baziliku un spēj novērtēt šī garšauga dažādās pielietošanas iespējas!

8 komentāri
  1. Super! Paldies! Tagad tik jāgaida nākamnedēļ solīto siltumu un jāsauc ciemos draugi! Dzers –> tos sīrupus bieži var nopirkt arī Rimi veikalos!

  2. mans favorīts ir zemeņu – esmu visādus mēģinājusi, bet par to labāka nav! Tikai ar noteiktumu, ka zemenes ir svaigas!

  3. Arbūzu mojito ir kaut kas vienreizējs!!! Neesmu mojito cienītāja, bet tieši šim kokteilim par godu esam iesākušas pat rīkot watermelon ballītes!!! Galvenais noteikums, lai arbūzs būtu nogatavojies, sulīgs un gards! Sīrupu nelietoju. Tiešām lielisks dāmu dzēriens, IESAKU!!! 🙂

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.