MIKROVIĻŅU krāsns un veselība – 3 izplatītākie MĪTI un PATIESĪBA

Mikroviļņu krāsns un tās ietekme uz mūsu organismu, ir viena no visaprunātākajām tēmām ārstu, uztura speciālistu un veselīga dzīvesveida entuziastu vidū. Daļa apgalvo, ka mikroviļņu krāsnī sildīts ēdiens nav ne ar ko sliktāks par, piemēram, ceptu ēdienu, kamēr citi apgalvo, ka virtuvē nav lielāka ļaunuma par šo pērnā gadsimta izgudrojumu. Tēma, protams, ir diskutabla, taču pirms nostājies vienā vai otrā pusē, noskaidro pāris patiesības par mikroviļņu krāsnīm!

KĀ DARBOJAS MIKROVIĻŅU KRĀSNS?
Mikroviļņi, līdzīgi kā bezvadu interneta, virszemes televīzijas u.tml. viļņi, ir elektromagnētiskie viļņi. Sildot ēdienu, tie iesvārsta ūdens molekulas un pārrauj ūdeņraža saites, tā ļaujot ātri un efektīvi palielināt pārtikas produktu temperatūru, kura sastāvā ir ūdens. Jo vairāk ūdens produkta sastāvā, jo ātrāk tas mikroviļņos sasilst.

3 IZPLATĪTĀKIE MĪTI PAR MIKROVIĻŅU KRĀSNĪM
Sildīšana mikroviļņu krāsnī ir ģenētiskā modificēšana. Savā ziņā – jā, ēdiena sildīšanu mikroviļņu krāsnī patiešām var pielīdzināt nelielai pārtikas ģenētiskai modificēšanai. Pārtikas sastāva izmaiņas mikroviļņu starojuma ietekmē ir neapgāžams fakts. Sildīšanas laikā, mainās pārtikas produktu molekulu izvietojums un iet bojā vielas, kas nespēj izturēt lielo starojuma intensitāti. Tomēr ēdiena ķīmiskais sastāvs nemainās. Un – lai gan intensīvajā viļņu darbībā tiek iznīcināta liela daļa vērtīgo uzturvielu, vienlaikus tiek nonāvēti arī kaitīgie mikrobi un baktērijas.

Elektromagnētiskais starojums nokļūst ēdienā.
Viens no izplatītākajiem mītiem par mikroviļņu krāsnīm, ir uzskats, ka elektromagnētiskais starojums pēc sildīšanas ēdienā uzkrājas. Patiesībā tā nav – viss elektromagnētiskais starojums paliek krāsnī. Tiklīdz ierīce tiek izslēgta, starojums izzūd tik ātri, ka starojuma ietekmē nav iespējams nokļūt pat īsajā krāsns atvēršanas brīdī.

Mikroviļņu krāsns palielina vēža saslimšanas risku.
Vēl izplatīts mīts par mikroviļņu ietekmi uz cilvēku veselību – mikroviļņos sildīts ēdiens būtiski palielina vēža saslimšanas risku. Tā nav patiesība. Speciālisti apgalvo – lai gan mikroviļņu krāsnij var piedēvēt dažādas negatīvas īpašības, šī noteikti nav viena no tām. Tieši pretēji – ja, ēdienu cepot, ir iespējams to piededzināt, tā radot kancerogēnās vielas saturošo deguma garozu, gatavojot ēdienu mikroviļņu krāsnī, šāds risks nepastāv.

KO VĒL VĒRTS ŅEMT VĒRĀ?
Mikroviļņu krāsni neiesaka izmantot ēdienu gatavošanai vai sildīšanai, ja nepieciešams vairāk kā 1-2 minūšu starojums. Jo ēdiens ilgāks atrodas mikroviļņu krāsnī, jo aktīvajām vielām nabadzīgāks un nebaudāmāks tas kļūst.
Ja plāno iegādāties mikroviļņu krāsni, noteikti pārliecinies par tās kvalitāti, jo eksistē „sliktās” un „labās” krāsniņas. „Sliktajās” (visbiežāk – lētākajās) krāsnīs ēdiens saņem lielāku elektromagnētisko starojumu, tā kļūstot nevērtīgāks sildīšanas laikā, savukārt kvalitatīvākās ierīcēs atrodas iebūvēti filtri, kas samazina elektromagnētiskā starojuma intensitāti.
Neskatoties uz to, ka šobrīd zināmas vairākas neapgāžamas patiesības par mikroviļņu krāsniņu ietekmi uz cilvēku veselību, neatbildēto jautājumu joprojām ir daudz. Tomēr viens ir skaidrs –  mikroviļņu krāsnī sildīts ēdiens noteikti nav veselīga uztura pamats. Izmanto krāsni, ja tev ir ierobežots laiks ēdiena pagatavošanai, taču neievies tās lietošanu par ikdienas paradumu.

4 komentāri
  1. Galvenais, lai šo izlasa tās māmiņas, kas saviem mazuļiem ēdienu “fiksi uzsilda” mikroviļņu krāsnī!

  2. Visa šai “informācijā” minētā negatīvā ietekme attiecas uz pārtikas termisko apstrādi neatkarīgi no siltuma avota. Temperatūras ietekmē sevišķi pēc 40C no pārtikas produktiem pazūd ļoti daudz vērtīgu vielu. Mikroviļņi tieši otrādi ļauj pagatavot pārtiku daudz saudzīgāk jo siltuma avots ir pats produkts , kurš attiecīgi nav jāpārkarsē (protams nav arī kraukšķīgās virskārtas, kuras mākslīgai radīšanai mikroviļņu krāsnīs tagad ievieto grila lampas).

Komentēt imo Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.