MĒRCES grilētai GAĻAI un ne tikai – 5 receptes

Četrreiz paldies Dievam – ir mērce!
1 liels burkāns
saišķītis bazilika, selerijas un citu zaļumu pēc izvēles
lauru lapa, pipari
2 ēdamkarotes maiga ābolu etiķa
Sadurstītus tomātus uz mirkli iemērc verdošā ūdenī, novelk miziņu un sagriež vai saspaida. Burkānu smalki sarīvē, ķiplokus izspiež. Sakarsē katliņā olīveļļu, apcep burkānus, pievieno tomātus, lauru lapu un uz lēnas uguns karsē apmēram pusstundu. Tad pievieno etiķi, svaigos garšaugus, ķiplokus, sāli, cukuru un turpina karsēt desmit minūtes. Ja vēlas pilnmiesīgāku un maigāku garšu, reizē ar burkāniem var pievienot sablenderētu saldo papriku. Arī garšaugus iespējams variēt pēc saviem ieskatiem.
Šo mērci var sajaukt ar apceptiem šampinjoniem un/vai liesu malto gaļu (nedaudz visu kopā pakarsē) – iegūsi kaut ko līdzīgu populārajai Boloņas mērcei, ko izmanto kā aizdaru pastai.
1 kg ogu
200 g cukura
ēdamkarote jūras sāls
Kajēnas pipari pēc garšas
vienādās daļās pirmā spieduma olīvu eļļa un nedzidrināts ābolu etiķis
pāris daiviņu ķiploka
Pirmā jeb aukstā spieduma olīveļļa (par to liecina uzraksts extra virgin (arī vergine) olive oil) tiek iegūta, olīvas izspiežot bez termiskas apstrādes, lai saglabātu specifisko aromātu, garšu un visas bioloģiski aktīvās vielas, tai skaitā arī organismam nepieciešamās nepiesātinātās taukskābes (omega-3 un omega-6).
200 ml nesaldināta jogurta (var aizstāt ar tīrkultūru vai maztauku krējumu)
ēdamkarote medus
tējkarote sausā garšvielu maisījuma Anniņa bez sāls
2 gatavi avokado
2 tomāti
čili pāksts
Avokado un tomātus rupji sablenderē, pievieno svaigi spiestu citrona sulu un sasmalcinātus ķiplokus (ja vēlas, var aizstāt ar sīpoliem), piparus un sāli un sajauc.
Uzliec gvakamoli uz karstas sēkliņu grauzdmaizītes – mēli var norīt! Vai ietin zaļas salātlapas tūtiņā un pasniedz kā stilīgus salātiņus.
Lai garšo tev un taviem ciemiņiem!

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.