MENCA – ikdienai un SVĒTKU galdam

Mencu – vienu no populārākajām sālsūdens zivīm – var iegādāties svaigu, saldētu, kūpinātu, žāvētu un sālītu. Svaigu mencu var cept, vārīt un izmantot dažnedažādu ēdienu pagatavošanā. Ilgas termiskās apstādēs laikā mencas zaudē daudzas savas derīgās īpašības, tāpēc labāk ir mencu tvaicēt vai sautēt cepeškrāsnī. Sālītas vai kūpinātas mencas ir ideāli piemērotas vārīšanai, sautēšanai un zupām. Šoreiz espati.lv tev piedāvā četras receptes ar mencu, kas noderēs kā ikdienā, tā svētku galdam!

ŽĀVĒTAS MENCAS SALĀTI
Pagatavošana – No žāvētas mencas var pagatavot dažādus salātus, pievienojot tai tomātus, ābolus, vārītus rīsus, zaļos zirnīšus, sarīvētu seleriju, cieti novārītas olas. Mērcei lieto krējumu vai majonēzi, pievienojot rīvētus mārrutkus, dilles, pētersīļus vai citus zaļumus. 

CEPTA MENCA KRĒJUMA MĒRCĒ
Sastāvdaļas – Mencas fileja – 0,7 – 1kg; mērcei – krējums 1 glāze, sviests 1 tējkarote, sarīvēti mārrutki 1 tējkarote, sausais vīns 1 ēdamkarote, olas 3 gab, sāls, muskatrieksts pēc garšas. 
Pagatavošana – Mencas fileju sagriež gabaliņos, apsāla, apviļā miltos un cep sakarsētā eļļā. Izceptos gabaliņus liek iegarenos traukos, pārlej ar mērci un pārkaisa ar cieti novārītu sasmalcinātu olu. Rotā ar citronu, pētersīļu zaļumiem. Mērcei sviestu izkarsē katliņā, pievieno mārrutkus vai sinepes, vīnu, sāli, rīvētu muskatriekstu, krējumu, daļu sasmalcināto olu. 

VĀRĪTA MENCA ĀBOLU MĒRCĒ
Sastāvdaļas – Vienai porcijai: 100 g mencas filejas, 5 g sīpolu, 5 g pētersīļu, 5 g seleriju, 50 g ābolu, 5 g sviesta vai augu eļļas, 5 g skāba krējuma, zaļumi. 
Pagatavošana – Mencas fileju sagriež gabalos un vāra verdošā sāls ūdenī. Garšas uzlabošanai pieliek sīpolus, selerijas un pētersīļus. Sviestā vai augu eļļā un nelielā ūdens daudzumā izsautē mazos gabaliņos sagrieztu ābolu. Masai pievieno skābo krējumu. Ar šo mērci pārlej izvārītās zivis un vēl drusku pakarsē slēgtā traukā. 

AR SKĀBĒTIEM KĀPOSTIEM PILDĪTA MENCA 
Sastāvdaļas – 1 kg mencas, 2-3 glāzes skābētu kāpostu, 1 sīpols, pipari, 1 glāze krējuma, 1-3 olu dzeltenumi, 1 ēdamkarote miltu, 2-3 ēdamkarotes sarīvēta siera, 1 ēdamkarote rīvmaizes, 3-4 ēdamkarotes sviesta. 
Pagatavošana – Sviestā sacep sīplu, pieliek kāpostus, sāli, maltos piparus un pasautē. Gandrīz mīkstus kāpostus iepilda zivju filejā, aizšuj, liek ar sviestu ieziestā pannā. Krējumu sajauc ar olu dzeltenumiem, miltiem, pārlej zivīm, tad pārkaisa ar sarīvētu sieru un rīvmaizi. Pārslaka ar buljonu, cep cepeškrāsnī 30 minūtes, ik pēc 10 minūtēm aplaistot. Brūni apceptai zivij izņem diegus un sadala to gabalos. 

Cits pildījuma variants – ar vārītiem griķiem, kam piejauktas olas, rīvmaize, pipari, sīpoli, sāls, sviests.

IDEJAS MĒRCĒM UN PIEDEVĀM PIE MENCAS ĒDIENIEM
Siltās mērces mencu ēdieniem: asā tomātu mērce, atšķaidīta ar ūdeni un krējumu; krējuma mērce ar rīvētiem mārrutkiem; piena mērce; sēņu mērce. Kā piedevas pasniedz kartupeļus dažādos veidos, biešu salātus, dārzeņus ar sviestu (vārītus burkānus sagriež gabaliņos, sālsūdenī novārītas kāpostgalvas lapas satin un pārlej ar sabrūninātu sviestu; konservētos zirņus nekarsē, tikai pārlej ar sviestu).
Aukstajā galdā pie mencu ēdieniem var pasniegt majonēzes mērci dažādos variantos: ar pipargurķīšiem, ar citrona sulu, ar aso tomātu mērci, ar saputotu krējumu. Tāpat var pasniegt aso tomātu mērci, pievienojot tai plūmju vai ābolu ievārījumu, krējuma mērci, ar mārrutkiem saputotu krējumu.

2 komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.