Melnās kafijas cienītājiem – alternatīvas kafijas pagatavošanas metodes, kad vēlaties savu dzērienu bez biezumiem

Kafija mūsdienās ir daudz kas vairāk nekā tikai atsvaidzinošs dzēriens. Uzmanība arvien
vairāk tiek pievērsta ne tikai dzēriena stiprumam vai kofeīna daudzumam tajā, bet arī tā
garšai, pēcgaršai un dažādiem šī dzēriena pagatavošanas veidiem. Kafejnīcās kafijas
pagatavošanai visbiežāk izmanto profesionālos espresso kafijas automātus, savukārt mājās
ir ierasts kafiju apliet ar karstu ūdeni. Tomēr dziļi iesakņojusies kafijas kultūra mudina
mūs izmēģināt arī citus kafijas pagatavošanas veidus. Tie ietver ne tikai kompaktus kafijas
automātus mājām, bet arī papīra filtrus un īpašus kafijas pagatavošanas piederumus.

Kafijas automāts mājās vairs nav luksusa prece

Lai mājās varētu baudīt kvalitatīvu kafiju, nav nepieciešams meklēt milzīgu kafijas automātu, kādu bieži izmanto kafejnīcās. Pilnībā pietiks ar kompaktu kafijas automātu, kas taupa vietu. Jāatceras, ka kafijas garša daudz vairāk ir atkarīga no dzēriena pagatavošanas metodes un zvēlētajām kafijas pupiņām, nevis no pašas tehnikas, kas izmantota kafijas pagatavošanai.

Mūsdienās mājas kafijas automāti ir augstā cieņā, pateicoties savai ērtajai lietošanai. Turklāt tie var būt ļoti kompakti, kas ir īpaši svarīgi cilvēkiem, kam ir mazas virtuves. Pēc kafijas automātu speciālistu domām kapsulu un mazajiem pusautomātiskajiem kafijas automātiem vienmēr atradīsies vieta, pat mazā virtuvē. Tie ir tik populāri arī savas maciņam draudzīgās cenas dēļ.

Kapsulu kafijas automātiem ir nepieciešamas īpašas kafijas kapsulas, un, gatavojot kafiju, pietiek vien piepildīt ierīci ar ūdeni, ievietot kapsulu tai paredzētajā vietā un nospiest pogu. Galvenā priekšrocība ir iespēja izvēlēties plašu kafijas dzērienu garšu klāstu: no espresso līdz karameļu macchiato.

Pusautomātiskajiem kafijas automātiem ir jāpievērš nedaudz lielāka uzmanība, taču tie padara kafijas pagatavošanu par sava veida rituālu: malto kafiju ielej īpašā rokturī, tā tiek saspiesta un rokturis ir piestiprināts pie kafijas automāta. Tad atliek vien nospiest vienu pogu un ļaut kafijai tecēt tasītē. Tiesa, kafijas dzērienu izvēle ir mazāka, taču pusautomātiskie kafijas automāti ir piemēroti melnās kafijas cienītājiem. Un pats galvenais – nekādu kafijas biezumu.

Filtrēta kafija pastāv jau vairāk nekā 100 gadus

Filtrētā kafija mūsdienās ir kļuvusi par nozīmīgu kafijas pagatavošanas veidu. Un, lai arī
daudziem tas var šķist kā jaunums, filtrētā kafija visā pasaulē pastāv jau vairāk nekā 100 gadus. Pirmais papīra filtrs tika ražots 1908. gadā, kad vāciete Melitta Bentz, lai izvairītos no kafijas biezumiem savā tasītē, nāca klajā ar ideju izkāst kafiju caur absorbējoša papīra loksni. Šobrīd labi pazīstamais zīmols Melitta vairs neražo kafijas filtrus no papīra. To galvenais produkts ir automātiskie kafijas automāti. Neskatoties uz to, Melitta faktiski bruģēja ceļu papīra kafijas filtriem un filtrētai kafijai.

Chemex ir bagātīgas un aromātiskas kafijas atslēga

Chemex kafijas pagatavošanas veids mūsdienās tiek augsti vērtēts, pateicoties savai spējai
pagatavot dzidru, tīru un aromātisku melnu kafiju. Šo rezultātu nodrošina ne tikai īpaši papīra kafijas filtri, bet arī elegantais kafijas pagatavošanas process, kas prasa uzmanību un nedaudz specifisku zināšanu. Galvenā atšķirība starp filtrētu kafiju un mājās pagatavotu kafiju ir papīra filtrs, kas atbrīvo dzērienu no kafijas biezumiem. Kapsulu un pusautomātiskie kafijas automāti darbojas līdzīgi, taču kafijas filtrēšana prasa vairāk laika un uzmanības.

Chemex kafija ir dzēriens, kas tiek filtrēts caur nedaudz biezākiem papīra filtriem tieši Chemex kafijas traukā, kas atgādina kolbu vai smilšu pulksteni. Gatavojot šāda veida kafiju, jāpievērš uzmanība gan ūdens temperatūrai, gan maltās kafijas raupjumam un tās daudzumam. Tomēr pats process nemaz nav tik sarežģīts. Sākumā papīra filtrs tiek pilnībā pārliets ar karstu ūdeni, un trauks tiek uzkarsēts. Pēc tam šo ūdeni iztukšo un filtrā ielej kafiju. Pēc ekspertu domām, vienai pilnai Chemex porcijai (800g) ir nepieciešami 56g rupjāka maluma kafijas. Sākumā tiek pievienots tikai tik daudz ūdens, lai nosegtu kafiju. Pagaidiet, līdz ūdens uzsūcas, un novietojiet trauku uz svariem. Tad ūdeni ir jālej vēlreiz – mazā plūsmā, ar apļveida kustībām. Viss notiek lēni, un darbība tiek atkārtota, līdz ir sasniegts nepieciešamais svars. Šāds kafijas pagatavošanas veids prasa vairāk laika nekā automātiskie kafijas automāti, taču process, kas pārvēršas par sava veida rituālu, pievilinās pat tos, kurus kafija tik ļoti neinteresē.

Hario V60 – elegants trauks īpaši dzidras kafijas pagatavošanai

Vēl viens daudzpusīgs un ērti lietojams kafijas automāts mājās ir Hario V60. Tam, gluži tāpat kā Chemex traukam, ir nepieciešami papīra filtri, taču ar Hario V60 kafijas filtrēšanas rīku jūs varēsiet kafiju pagatavot tieši savā iecienītākajā tasītē. Tā nosaukums ir radies no trauka formas, kas līdzinās V burtam, un 60 grādu leņķa. Pirmais šāda veida filtrs tika izgatavots no porcelāna un pirmo reizi izmantots 2004. gadā Japānā. Plastmasas, metāla, pat vara Hario V60 kafijas filtri ir nopērkami arī mūsdienās. Tomēr visizplatītākais ir keramikas filtrs. Kafijas pagatavošana ar Hario V60 visvairāk atgādina kafijas filtrēšanu. Kaut arī filtrs ir jāaplej ar ūdeni un tasīte jāuzsilda ar karstu ūdeni, šajā gadījumā jums nav jāuztraucas par dzēriena daudzumu. Tomēr ir vērts atzīmēt, ka arī šeit ir svarīgs maltās kafijas raupjums. Ja kafija ir samalta pārāk smalki, ūdens caur filtru tecēs daudz grūtāk, un jo ilgāk kafija pil, jo rūgtāka būs tās garša. Tāpēc eksperti iesaka izvēlēties vidēju vai rupju kafijas malumu. Līdzīgi kā kafijas pagatavošanai Chemex traukā, filtrs vispirms ir jāpiepilda ar nedaudz ūdens un pēc neilga laika jāpārlej vēlreiz. Ir svarīgi neatstāt sausus kafijas pikučus un liet ūdeni bez steigas. Tas palīdzēs atklāt vislabākās filtrētās kafijas īpašības.

Filtrēta kafija ir veselīgāka

Tā kā arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta kafijas pagatavošanas metodēm, tiek runāts arī par kafijas ietekmi uz veselību. Nesen pabeigtajā 20 gadu ilgajā pētījumā Gēteborgas universitātē Zviedrijā teikts, ka kafijā ir daudz holesterīnu paaugstinošu vielu. Tie ir kafestola un kahveola savienojumi, kas atrodami eļļainajos kafijas pilieniņos un biezumos. Izrādās, ka šīs vielas var noņemt, filtrējot kafiju. Līdz ar to kafijas pagatavošana neizdala kafijas taukus, un no kafijas dzēriena tiek atdalīti biezumi, tādā veidā visas kaitīgās ķīmiskās vielas tiek izvadītas. Pēc pētījuma arvien biežāk tika runāts par to, ka kafijas filtrēšanu var uzskatīt par pašu veselīgāko kafijas pagatavošanas veidu.

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.