Marokāņu sautējamais trauks – tadžina

espati.lv vēlas tev pastāstīt par kādu interesantu sautējamo trauku, kurā tu ātri un vienkārši vari pagatavot veselīgu un gardu ēdienu. Ja kaut reizi esi bijusi Marokā, tas tev nebūs jaunums, jo tur šādus traukus var sastapt uz katra stūra, bet ja ne, tad iepazīsties – tadžina (oriģinālvalodā – tagine). Tadžina ir lieliska visos gadalaikos, bet īpaši laba tā ir gada siltajos mēnešos – vasarā. Jo tadžina ir trauks, kuru tu vari paņemt līdzi piknikā, uz laukiem kaut vai uz mežu, visur kur tu vari sakurt nelielu ugunskuru. Jo, lai kur arī tu gatavotu ēdienu ar šī trauka palīdzību, tas būs aromātisks, neticami gards un pateicoties fizikas likumiem nebūs zaudējis savas uzturvērtības, kā arī ēdiens izskatīsies labi – tas būs saglabājis savas krāsas.

Tadžinas pirmsākumi meklējami Ziemeļāfrikā, to izgudroja vietējie iedzīvotāji – marokāņi, tunisieši, alžīrieši un albāņi. Kurai tautai tieši pieder patents? Nu jau par to ir grūti spriest. Trauks tika izgatavots, lai nomadi, ceļojot pa tuksnesi, varētu to nēsāt līdzi kā mazu, pārnēsājamu cepeškrāsni. Lai gan negribam tevi mānīt – tadžina patiesībā nebūt nav viegla, jo tā izgatavota no māla.
Tadžina pēc savas būtības ir ļoti vienkāršs sautējamais trauks – tā pamatnē (kurā tiek likts iekšā ēdiens) ir ugunsizturīgs trauks, bet pa virsu nāk konusveidīgs vāks, kas nodrošina ēdiena vienmērīgu sautēšanu.

Lai savā īpašumā iegūtu tadžinu tev nav jābrauc tai pakaļ uz Maroku. To var iegādāties arī pie mums, Latvijā, nelielā veikaliņā Muhamors (Baznīcas iela 14, Rīga). Lai pilnībā izprastu sautējamā trauka darbību mēs devāmies uz šo veikaliņu, lai tā īpašniece Dace Draveniece mums sīkāk pastāstītu par šo trauku.

Ciemos pie Muhamora
Veikals mūs sagaidīja ar burvīgu māksliniecisku atmosfēru, tur pārdod ne tikai māla izstrādājumus, bet arī dažādas rotas, lampas, naktskreklus u.c. Kad ieradāmies, Dace jau bija mūs gaidījusi un veikala verandā novietojusi tadžinu uz pārnēsājamā grila, kur jau  tika gatavotas mums pusdienas – smaržoja burvīgi. Bet kamēr ēdiens tika gatavots, Dace mums pastāstīja par tadžinu, tās darbības principiem un šī trauka ienākšanu Latvijā.

Tadžina
Gatavojot ar tadžinu netiek zaudētas ēdiena veselīgās uzturvērtības. Viss gatavošanas noslēpums ir tadžinas konusveida vākā un fizikas likumā. Tadžinas trauks apakšā sakarst, bet pateicoties vākam, ir vēss augšgalā – līdz ar to karstais  gaiss trauka  iekšpusē  visu laiku rotē – ceļas augšā un atkal krīt lejā. Tāpēc ēdiens gatavojas vienmērīgi, nepiedeg un tam nevajag liekas taukvielas (lai gan ir jāatceras, ka tadžina nav panna un tā var iztikt bez taukvielām, bet tai ir vajadzīgs neliels daudzums šķidruma – sākumā ūdens, pēc tam dabīgais šķidrums no dārzeņiem). Noslēgtās vides dēļ pagatavotajam ēdienam ir ļoti piesātināta garša. Ja tadžinā esi ielikusi kaut nelielu ķiploku vai čilli, to varēs just visā ēdienā, neviena garša pateicoties trauka gaisa cirkulācijai nepazūd.

Tadžinu var likt uz visām sildvirsmām – gan gāzes, gan elektriskās un protams  – ugunskurā uz oglēm, jo tadžinu šķīvji ir izgatavot no  īpaša termshock keramikas materiāla. Tātad, ar tadžinu vari doties gan pie dabas, gan pagatavot gardas vakariņas mājās.

Dace Draveniece: „Pirmās gatavošanas reizes sava tadžina ir jāiepazīst un ar to drusku jāsadraudzējas. Lai nodrošinātu ilgu mūžu tadžinas šķīvim, to pirmajā reizē jāizmērcē aukstā ūdenī (3h – 24 h).”

Ko varam pagatavot tadžinā?

Tadžinā var gatavot visu, ko sirds vēlas. Tā ir piemērota gan veģetāriešiem, gan gaļas cienītājiem. Marokā tadžinā visbiežāk gatavo jēra gaļu ar dārzeņiem, bet patiesībā tas ir katra fantāzijas ziņā – var sautēt dažādus dārzeņus, gaļu vai vienalga ko, kas padodas sautēšanas procesam. Lai arī ko tu izlem tadžinā gatavot, atceries pievienot garšvielas, kas ēdienam nodrošinās specifisku garšu. Tadžinā gatavotais ēdiens lieliski garšos ar tādām garšvielām un garšu pastiprinātājiem kā kurkuma, kumins, koriandrs, fenhelis, čili, anīss, ingvers, žāvētas plūmes, dateles, aprikozes u.c.
Ēdiens tadžinā gatavojas 40 min – 1.5 h, tas gan atkarīgs no tā, kas tiek gatavots. Gaļa, protams, gatavosies visilgāk. Atceries, ka tadžinas vāku nevajag bieži cilāt, lai nepazūd ēdiena burvīgais aromāts.

Receptes

Daces Dravenieces recepte Tadžina latvietim
Tadžinā visu liekam kārtās – vispirms gaļu, uzspiežam laimu, uzkaisām garšvielas, tad burkānus un pārējos dārzeņus (pēc izvēles). Garšvielas kaisa uz katras kārtas – nav jāmaisa, jo gaisa cirkulācija pati visu vienmērīgi samaisīs. Var pielikt nedaudz medu. Kad viss salikts – lēni karsējiet šķīvi un pa to laiku uzvāriet ūdeni. Ūdeni var liet līdz pusei – no tā veidosies garda mērce! Uzlikam konusu un gaidām. Tadžina sāks smaržot jau pēc pāris minūtēm, bet vajag tai ļaut mierīgi gatavoties un pēc 40 – 50 min. – pamēģināt burkānu gatavību, nedaudz paverot vāku.

Klāt pie tadžinā gatavotā ēdiena pasniedzam kuskusu (nopērkams pārtikas veikalos), ko gatavo, vienkārši aplejot ar karstu ūdeni un pievienojot nedaudz eļļas (izcila ir žāvētu tomātu eļļa). Var pievienot arī svaigu piparmētru.
Pie tadžinas klāt liek kindzu un pētersīļus.


Veģetārā tadžina (6 personām)

1 ēdamkarote olīveļļas
1 sīpols – sagriezts šķēlēs
4 vidēji burkāni – sagriezti gabalos (apm. 2.5 cm)
½ kg jauno kartupeļu
300 g svaigu dārzeņu – pēc izvēles
2 tējkarotes sasmalcinātu pētersīļu
1 ēdamkarote sasmalcināta koriandra
100 ml ūdens
1 tējkarotes sasmalcināta sarkanā pipara
1 ēdamkarote citrona sulas
½ sasmalcināta citrona
200 g zaļās olīvas – nomazgātas un nosusinātas
Sāls un melnie pipari
Rīsi vai kuskuss (pēc gaumes, ēd kopā ar tadžinā gatavotajiem dārzeņiem)

Vispirms tadžinā ielej olīveļļu un ļauj tai uzkarst. Kad eļļa uzkarsusi, liec tajā sagrieztos sīpolus un ļauj gatavoties apmēram piecas minūtes, līdz sīpoli ieguvuši zeltainu nokrāsu. Tad liec tadžinā kartupeļus, burkānus un svaigos dārzeņus, uzliec vāku un ļauj tam visam sautēties 15 minūtes.  Kamēr sautējas dārzeņi, sablenderē vienmērīgā masā pētersīļus, citronu sulu, sarkano papriku un nedaudz ūdens. Kad dārzeņu sautējušies 15 minūtes, pievieno šo masu, kā arī pievieno sasmalcināto citronu, olīvas un sāli, un piparus, pēc garšas. Visas šīs sastāvdaļas vari kopā nejaukt, jo viss samaisīsies tadžinā. Kad pievienotas atlikušās sastāvdaļas atkal jau uzliec tadžinas vāku un ļauj sautēties 20 minūtes. Pa to laiku vari pagatavot rīsus vai kuskusu. Pēc 20 minūtēm pārbaudi, vai burkāni ir gana mīksti, ja tie ir gana mīksti tad, vari noņemt tadžinu no uguns un servēt aromātisko un veselīgo ēdienu uz galda.

Vistas tadžina (6 personām)
4-6 vistas krūtiņas vai augšstilbi, bez kauliem
1 sīpols, sagriezts šķēlēs 
 
2 daiviņas sasmalcinātu ķiploku
1 tase kartupeļu (sagriezti nelielos gabaliņos) 

1 ½  tase tomātu (sagriezti)
 
1 tase burkānu (sagriezti nelielos gabaliņos ~ 2.5 cm)
 
½  tējkarote melno piparu 

1 tējkarote sāls 
 
¾  tases ūdens 
 
½  tase augu eļļas
 rīsi

Tadžinā ielej augu eļļu un liec tajā sīpolu un ķiploku. Pēc 5 minūtēm pievieno vistu un apcep katru gabaliņu apmēram 4 – 6 minūtes.
Tad pielej klāt ūdeni un pievienos kartupeļus un burkānu un pa virsu uzkaisi sāli un piparus. Uzliec tadžinai vāku un ļauj ēdienam gatavoties 35 – 45 minūtes. Pēc tam pievieno tomātus un ļauj vistai sautēties vēl 15 minūtes.
Tikmēr vari izvārīt rīsus, bet tas ir gaumes jautājums, jo šis tadžinā gatavotais ēdiens garšos labi arī bez rīsiem.
Tad ņem tadžinu nost no uguns un pasniedz ēdienu vēl karstu.


Tadžinas ceļš uz Muhamora veikaliņu

Tadžinu Dacei pirmo reizi atveda, kāds draugs, kurš bija pabijis Marokā. Tā kā agrāk Dace nebija diža kulināre, tad trauks dižu aizrautību viņā neizraisīja. Tomēr tika uzstāts, ka trauks ir jāizmēģina, tādēļ tajā tika salikti iekšā dārzeņi, kartupeļi un vistas stilbs, trauks tika aizvērts un tas uz lēnas uguns gatavojās apmēram 40 minūtes. Tikai nogaršojot ēdienu, trauks patiesi ieinteresēja Daci, jo pagatavotais ēdiens bija gards, aromātisks, veselīgas un ļoti būtiski – viegli pagatavojams.
Tieši šīs pirmās vakariņas mudināja Daci pašu sākt izgatavot tadžinas, kas gan sākumā nebija viegls process, jo bija jāveic trauka izpēte, jāatrod labs materiāls. Jo izvirpot tadžinas vāku labam keramiķim neesot pārāk sarežģīti, bet labs māla trauks, kas liekams uz uguns, gan nav bijis tik viegli atrodams. Muhamorā esošie tadžinas apakšējie trauki ir vesti no Spānijas, un to atrašana Dacei prasīja apmēram gadu.

Nu jau tadžinas Latvijā tiek izgatavotas divus gadus un no šī gada februāra ir atvēries arī veikals, kur šos traukus var iegādāties – Muhamors.

Gardas pusdienas
Kamēr Dace mums stāstīja par tadžinu, ēdiens jau arī bija gatavs.  Mūs pacienāja ar gardu, veģetāru ēdienu. Gan aromāts, gan garša tadžinā sautētajiem dārzeņiem bija ļoti laba, neviens no dārzeņiem nebija zaudējis savu specifisko garšu.
Liels paldies Dacei Draveniecei par atsaucību! Ja tevi ieinteresējis šis ekoloģiskais sautējamais trauks droši dodies uz Muhamoru, kur tev laipni visu pastāstīs un parādīs vēl sīkāk. Vai arī apmeklē Muhamora interneta vietni – www.muhamors.lv

Saistītie raksti

10 komentāri
  1. jēziņ, kā man sagribējās sviesta pupiņas ar puķukāpostiem! /sit ar kāju pie zemes un nosiekalo dara galdu!!!! 🙂

  2. Tadžīns ir brīnums,tajā gatavotais ēdiens palīdzēs nomest liekos kilogramus,un ir daudz daudz garšīgāks par MC DONALDU:)

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.