Mājas ballītes cienastiņi

Vakariem kļūstot pelēkākiem, gribas gaišas emocijas. Tās vislabāk gūstamas jautrā kompānijā. Tāpēc, pat ja brīvdienas sola lietainas un vējainas, neplāno tās pavadīt vienatnē. Uzaicini labu draugu kompāniju.

Nekas nav jaukāks par labi noorganizētu mājas ballīti. Protams, var gluži ikdienišķi uzaicināt ciemos pāris labāko draudzeņu un vienkārši papļāpāt pie tases kafijas, bet var arī pārsteigt veselu draugu bariņu, noorganizējot ballīti pēc visiem likumiem.

Ar ko sākt?

Sāc ar pasākuma tēmas izdomāšanu. No tā būs atkarīga visa ballīte. Ja vēlies, sarīko kaut ko mazu tikai dažām savām tuvākajām draudzenēm, piemēram, SPA ballīti. Tas nozīmē mazus, pavisam vieglus cienastiņus, glāzi šampanieša vai viegla kokteilīša un visu, kas nepieciešams, lai mājās veiktu pedikīru un manikīru. Jautrā kompānijā varat viena otrai uzlikt kādu labu sejas masku, nolakot kāju un roku nagus un citādi izklaidēties.. Protams, uz šādu ballīti var uzaicināt arī profesionālu pedikīra vai manikīra meistari (tikai rēķinies, ka tas būs krietni dārgi).
Ja budžets ir pavisam ierobežots, SPA ballītes ietvaros varat izmēģināt dažādas pašu gatavotas sejas maskas.
Ja brīvdienu tusiņu vēlies pavadīt ar savu otro pusīti, uzaicini pāris labāko draugu pārus un uztaisiet filmu vakaru. Popkorns, paštaisīti čipsi un dārzeņu plate ar kādu pikantu krējuma mērcīti būs īpaši piemērota uzkoda šim pasākumam. Protams, vajag ērtu dīvānu vai spilvenus uz grīdas un daudz labu filmu… Tiesa, ar filmām parasti ir vissarežģītāk, jo jauktā kompānijā visbiežāk gaumes ir dažādas, kamēr puiši vēlas ko spraigāku, mums, meitenēm, lielākoties patīk romantiskāks un sirdi kustinošāks story. Tāpēc jau pirms pasākuma var vienoties par repertuāru, kas apmierina visus.
Azartiskākai kompānijai lielisks ir spēļu vakars. Aizrautīga Ieceļotāju, Monopola vai vēl kā cita spēlēšana ir labākā relaksēšanās pēc garas darba nedēļas. Te nu būs vajadzīgas mazas uzkodaiņas, ko starp funktierēšanu iemest mutē – minipīrādziņi, končiņas un mazītiņi kēksiņi vai cepumiņi šai reizē īsti vietā.
Protams, ja tuvākajā laikā paredzēts kāds īpašs notikums tavā dzīvē, tuvojas dzimšanas vai vārda diena, balllīte jārīko plašāka. Veiksmīgākai un interesantākai pārtijai noderēs, ja jau savlaicīgi izdomāsi ballītes tematiku. Dekorējot māju un gādājot cienastu, izdomāsi, kāda stila vakars tas būs – Padomju ballīte ar ķilavmaizēm un šņabīti vai japāņu stila vakarēšana ar tempuru un suši. Vārdu sakot, ļauj fantāzijai lidot, un panākumi neizpaliks.

Cienastiņu izvēle

Lai gan ciemiņi nenāk izēsties, ballīte bez garda cienastiņa nekad nav tā īsti izdevusies. Tomēr nekrīti panikā. Tas nenozīmē, ka tev stundām jāstāv pie plīts un jāšmorē nez kādi dārgi un sarežģīti pagatavojami gardumi vai jāiztērē vesels kapitāls gastronoma delikatešu nodaļā. Jaunais angļu spīdeklis un pavārs Džeimijs Olivers apgalvo, ka vairums ēdienu vislabākie ir tieši tad, ja tos pagatavo maksimāli vienkārši, no pašiem parastākajiem produktiem. Piemēram, tās pašas siermaizes, skaisti pasniegtas un izdekorētas, var būt smalku smalkā uzkoda. Ja vēl sieram pievienosi kādu interesantu piedevu, iegūsi izsmalcinātu un ļoti vienkārši pagatavojamu cienastiņu.
Pusi no ēdiena garšas veido tā izskats.
Kaut vai apzied krekerus ar garšaugu sviestu, skaisti izkārto šķīvī un izdekorē ar svaigā siera pikucīšiem un zaļumiem, iegūsi lētu, elegantu un ļoti garšīgu uzkodiņu.  Tāpat vari pagatavot vēl neskaitāmi daudz mazu un garšīgu cienastiņu.
Ballīšu rīkotāji apgalvo, ka smalkā etiķete prasa viesiem piedāvāt aptuveni piecus līdz septiņus dažādus uzkožamos (ja rīko zviedru galdu), rēķinot katram ballētājam pa pāris gabaliņiem no katra uzkodu veida. Rēķini, ka viena uzkodiņa var būt škēlītēs sagriezti tomāti, kamēr cita – siera gabaliņi. Tāpēc nepārspīlē, tas nenozīmē, ka tev jāšmorē pieci dažādi ēdieni.
Ballītē obligāti ir arī dzērieni. Ir forši, ja pasākumam esi sagatavojusi kādu īpašu alkoholisku kokteilīti, vīnu vai vēl ko citu. Bet neaizmirsti arī par to, ka kāds ir pie stūres vai nedrīkst lietot alkoholu. Tāpēc parūpējies, lai būtu kas gards baudāms arī nedzērājiem.
Klājot galdu, centies šķīvjus izkārtot skaisti, galdu izdekorēt ar tematiskiem rotājumiem, svecēm un citiem jaukumiem. Tikai nepārspīlē. Svarīgi, lai ēdiens starp rotājumiem nepazustu un ciemiņiem nebūtu jāapdedzina rokas sveču liesmās, lai tiktu pie kārotā krekera.
Un vēl pirms ballītes atceries – ja gatavo zviedru galdu un uzkodas, būs nepieciešamas daudzas  salvetes. Vislabāk, ja kaut kur kaktā būs paslēptas arī mitrās salvetes, kas ļauj notīrīt rokas pēc taukaināka gabala ēšanas.
Ir vērts atcerēties, viesi nāk izklaidēties, nevis paēst. Tāpēc ēdiens ir svarīgs, bet ne pats svarīgākais ballītes elements. Nozīmīgāks te ir labs garastāvoklis. Esi priecīga, lai tev izdodas labi atpūsties.

Dažas idejas maziem cienastiņiem
Garneļu maizītes

250 g attīrītu garneļu
2 ēdamkarotes diļļu
¼ tējkarotes balto piparu
1 tējkarotes citrona sulas
4 šķēles grauzdiņu maizes
2 ēdamkarotes sviesta
4 ēdamkarotes majonēzes (labāk paštaisītas)

Notīri garneles un pārgriez katru uz pusēm, sajauc ar sasmalcinātām dillēm un pievieno majonēzi, piparus un citrona sulu. Uz pannas sviestā nedaudz apcep maizītes un sagriez trīsstūrīšos. Uzliec uz maizītēm garneļu maisījumu un rotā ar diļļu zariņiem un, ja vēlies, kaviāru.

Pildīti ķiršu tomātiņi

30 tomātiņi
200 g svaigā siera
Saišķītis bazilika
50 g saulē kaltētu tomātu eļļā
2 ēdamkarotes jogurta bez piedevām
¼ tējkarote sāls
Šķipsniņa melno piparu
1 ēdamkarote saberztu mandeļu

Tomātus noskalo un pārgriez uz pusēm. Kārto skaistā traukā. Baziliku un tomātus sasmalcini, samaisi ar jogurtu un sieru, pievieno sāli, piparus un mandeles un visu kārtīgi samaisi. Liec pildījumu tomātu pusītēs. Rotā ar bazilika lapiņām.

Pildīti avokado

4 mazi stingri tomāti
2 nogatavojušies avokado
1 ēdamkarote sakapātu piparmētru
Mērcei
2 tējkarotes baltvīna etiķa
1 tējk. Dižonas sinepju
2 ēdamk. olīveļļas
¼ tējk. pūdercukura
Sāls un pipari

Nomizo tomātus, izņem mīkstumu un pārējo sagriez gabaliņos. Gatavo mērci – sakul etiķi ar sinepēm. Pakāpeniski pievieno eļļu un garšvielas. Avokado pārgriez uz pusēm un izņem kauliņu, vaļējo daļu apslaki ar mērci. Sajauc tomātu gabaliņus, piparmētras un salātu mērci un pildi avokado pusītēs. Grezno ar piparmētru zariņiem.

Marcipāna šķēlītes

270 g kārtainās mīklas (var izmantot saldētu)
100 g marcipāna masas
25 g mīksta sviesta
40 g pūdercukura
1 paciņa vaniļas cukura
1 ola
1 ēdamkarote ruma
1 olas dzeltenums – apziešanai

Sakarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem. Marcipāna masu samaisi ar sviestu, cukuru, vaniļu un olu, kā arī rumu. Izklāj kārtaino mīklu, vienu pusi apzied ar marcipāna masu, otru pārklāj pāri. Sagriez 5 X5 centimetru lielos cepumiņos un liec uz cepamās plāts, kas izklāta ar sviestpapīru. Olas dzeltenumu sakul ar tējkaroti ūdens un apzied katru šķēlīti. Cep aptuveni 20 minūtes jeb līdz cepumiņi zeltaini brūni.

Saistītie raksti

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.