Liķiera brūvēšana mājās

Pārmaiņas valstī ieviesušas korekcijas mūsu ikdienā. Un blakus visiem negatīvajiem aspektiem ir šis tas pozitīvs. Piemēram, mūs atkal esam pievērsušās sen aizmirstām pavārmākslas prasmēm virtuvē. Ja zaptes ziemai jau savārītas, ķeries klāt stiprāku krējumu sagatavošanai. Kas gan var būt smeķīgāks par jauka, garda liķierīša baudīšanu labā kompānijā. īpaši, ja vēl silda apziņa, ka šo garšas šedevru esi radījusi pati savām rokām.

Lai gan sākumā šķiet, ka liķiera gatavošanai nepieciešamas īpašas iemaņas un lielas zināšanas, tā nebūt nav. Tas nav ne sarež??ti, ne ķēpaini, bet bezgala garšīgi gan. Vien zini, ka labs liķieris jāgatavo no labām izejvielām. Bet tas nebūt nav tik lēti, kā sākumā varētu domāt. Lai tev izdodas gardi dzērieni un ir laba kompānija, tos lietojot. Un – liķieris jābauda ar mēru. Lai nesanāk, ka galvassāpes otrā rītā dzērienu liek pieminēt ar sliktu vārdu.

Patiesībā liķiera gatavošanas pamatprincipi gandrīz vienmēr ir vieni un tie paši. Tāpēc, lai kādas ogas vai augļus tu izmantotu, par pamatu vari ņemt vienu no šīm receptēm. Tikai atceries, ka liķiera izejvielām jābūt pašām kvalitatīvākajām – ūdenim mīkstam un vārītam, ogām gatavām, bet ne bojātām. Lai tavs brūvējums iegūtu pilnīgāku ogu un augļu garšu, laikā, kamēr tas gatvojas, vismaz divas reizes dienā neaizmirsti burku samīļot un sakratīt. Lūk, trīs varianti, kā gatavot liķieri.

Pirmais variants
Tev vajadzēs 3 kg ogu vai augļu, 2 litrus stiprā alkohola (degvīns, konjaks, brendijs vai cits destilēts) un 1 kg cukura. Ogas vai augļus sasmalcini un sapresē. Apber ar pusi cukura un uzlej akoholu. Turi slēgtā traukā trīs nedēļas. Tad nosmel vienu litru gatavā uzlējuma un pievieno atlikušo cukuru. Vīri, līdz sīrups kļūst biezs. Pievieno uzlējumam un turi vēl pāris nedēļu. Tad nokās un pārlej traukos, no kuriem liķieri baudīsi.

Otrais variants
Uz 3 kilogramiem ogu vai augļu tev vajadzēs 1,5 l ūdens, 1 litru spirta vai stipra alkohola un 1,5 kg cukura. ūdeni ar cukuru vīri, līdz iegūsti sīrupu. Pievieno augļus vai ogas un turpini vārīt uz lēnas uzguns divas vai trīs stundas (ja izmanto p?l?džus, aronijas, cidonijas). Nedaudz atdzesē un izkās sīrupu caur sietiņu. Pievieno alkoholu un ievieto slēgtā pudelē. Turi nedēļu vai ilgāk, līdz pazūd spirta aromāts.

Trešais variants
Šim variantam tev vajadzēs 3 kg ogu vai augļu, 1 litru stiprā alkohola, 300 g cukura un 300 ml ūdens. Augļus vai ogas sasmalcini un sapresē. Ievieto traukā un aplej ar alkoholu. Turi slēgtā traukā, siltā vietā aptuveni mēnesi, neaizmirstot laiku pa laikam sakratīt. Tad cukuru kopā ar ūdeni vīri, līdz iegūsti sīrupu. Ogu un alkohola maisījumu nokās un pievieno sīrupam. Samaisi un turi vēl nedēļu slēgtā traukā.

Cidoniju liķieris
1,5 kg cidoniju
300 g cukura
1 kanēļa miziņa
1 tējkarote krustnagliņu
½ l degvīna

Cidonijas kārtīgi nomazgā un kombainā sasmalcini. No iegūtās masas caur marli izspied sulu, līdz iegūsti aptuveni puslitru šķidruma. Sajauc to ar cukuru, kanēli un krustnagliņām un liec uz diennakti ledusskapī slēgtā traukā. Pievieno degvīnu un sakrati, novieto gaišā, siltā vietā un, laiku pa laikam sakratot, turi aptuveni mēnesi. Vēlreiz izlej caur marli, lai atdalītu garšvielas, un lej sterilizētās stikla pudelēs.

Apelsīnu liķieris
250 g svaigu apelsīna miziņu
150 g ž?v?tu apelsīna miziņu
1 l degvīna
750 g cukura

Ja nepieciešams, apelsīna miziņas sasmalcini, pirms aplej ar degvīnu. Turi slēgtā traukā siltā vietā aptuveni mēnesi, laiku pa laikam sakratot. Pēc tam izkās, pusotrai glāzei uzlējuma pievieno cukuru un vīri, līdz iznāk biezs sīrups. Nedaudz atdzesē un pievieno uzlējumam. Turi burkā vēl aptuveni divas nedēļas. Tad salej sterilizētās pudelēs.

Salda krējuma liķieris
350 ml piena
250 ml saldā krējuma
400 g pūdercukura vai šķidra medus
3 olas
70 g piena šokolādes
1 tējkarote vaniļas cukura
250 ml viskija vai degvīna

Šokol?di izkausē saldajā krājumā, pievieno pienu un sakultas olas. Visu kārtīgi sablendē, palēnām pievieno pārējās sastāvdaļas. Pārlej tumša stikla pudelēs un turi ledusskapī. Pirms lietošanas kārtīgi sakrati. (Izmantojot degvīnu, liķieris sanāks daudz asāku garšu, bet maigāka dzēriena cienītājām iesaku pamēģināt viskiju.)

Tējas liķieris
100 g zaļās japāņu tējas
¼ l ūdens
3 l degvīna
2 l ūdens
350 g cukura

Tēju aplej ar verdošu ūdeni un ļauj 5 minūtes ievilkties. Neizņemot lapiņas, pievieno degvīnu un atstāj un nakti ievilkties. No ūdens un cukura izvāri biezu sīrupu. No rīta tēju izkās, pievieno sīrupu un, ja vēlies, kādas garšvielas – piemēram, citronu vai apelsīnu eļļu. Pildi pudelēs un ļauj nedēļu ievilkties.

7 komentāri
  1. kas gan var būt labāks par salda krējuma liķieri! Es vispār ģībstu no jūsu receptēm! paldies.

  2. Viss izklausās tik dievīgi, ka es kā alkohola nemīlētāja pamēģināšu, jaukam, romantiskam vakaram būs perfekti :))

  3. saldā krējuma liķieris varētu būt ļoti gards, bet tējas varētu būt veselīgs!!!obligāti būs jāpamēģina mājās pašai uztaisīt!!! lieliskas receptes:)

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.