LIELDIENU PASHA 3 dažādās variācijās

Pavasara gaidītākie svētki ir Lieldienas, un pirmais, ar ko asociējam šos skaistos svētkus, droši vien ir glīti krāsotas olas, tomēr svētku galds nav iedomājams arī bez deserta, vai ne? Piemēram, tradicionālās Lieldienu pashas! Ja vēl neesi šo desertu gatavojusi – šogad tev tas noteikti jāizmēģina. Ja esi no tām, kas savu roku Lieldienu pashas pagatavošanā jau ievingrinājusi, tad šogad izmēģini citu pashas versiju – izrādās, ka šis tradicionālais deserts var būt dažādi pagatavojams – katrai gaumei un iespējām. Piedāvājam tev 3 dažādas Lieldienu pashas versijas!

KARALISKĀ LIELDIENU PASHA
Šī Lieldienu pashas recepte ir vistradicionālākā, taču, lai tas tevi nebaida – tās pagatavošanas laiks ir tikai 30 minūtes! Tomēr tas jādara vismaz dienu pirms šī deserta celšanas galdā, jo tam būs jānostāvas zem sloga vismaz 12 stundas.

Sastāvdaļas
– 1,5 kg biezpiena, 300 g gaišo un tumšo rozīņu, 200 g dažādu augļu sukāžu, 2 citroni, 4 olas, 200 g sviesta, 200 g cukura, 200 g saldā krējuma.

Pagatavošana
– izkausē sviestu, pievieno cukuru. Maisa, līdz visa masa izkususi. Pievieno biezpienu un turpina karsēt. Pievieno olas, rozīnes un sukādes, piespiež citronu sulu, pierīvē citrona miziņu. Turpina nepārtraukti maisīt, līdz masa sāk vārīties. Ņem trauku nost no uguns un atdzesē, ik pa brīdim masu uzmanīgi apmaisot. Kad tā atdzisusi, pievieno ar cukuru, kā arī vaniļu saputotu saldo krējumu. Caurdurī ieliek marli vai lina audumu un ielej biezpiena masu. Tur zem sloga no 12 līdz 24 stundām vēsā vietā. Pirms ēšanas pashu uzliek uz apaļa šķīvja un dekorē ar rīvētu šokolādi!

ĀTRĀ UN VIEGLĀ LIELDIENU PASHA
Nevārītā Lieldienu pasha ir ļoti interesanta šī ēdiena versija. Tās pagatavošana ir ļoti ātra un vienkārša, taču arī šai pashai nepieciešams „ievilkties”, tādēļ tā jāgatavo vismaz dienu iepriekš!

Sastāvdaļas
– 1 kg biezpiena, 100 g sviesta, 170 g cukura, 4 olas, 150 g sakapātu lazdu riekstu, 100 g rozīņu, 1 glāze saldā krējuma, marmelādes gabaliņi (pēc izvēles).

Pagatavošana
– izberž biezpienu caur sietiņu. Sakuļ mīkstu sviestu ar cukuru, un kuļ klāt olas, pieber nedaudz vaniļas cukura. Visu rūpīgi samaisa ar biezpienu, pievieno klāt riekstus, rozīnes. Pēc tam iemaisa saldo krējumu. Pashas masu liek īpašā pashas formā. Var arī izmantot tīru puķu podu (vajag, lai apakšā ir caurums, kur notecēt liekajam šķidrumam), kurā ieklāj marli vai kādu drāniņu. Virsū liek slogu, piemēram, ūdens burku. Uz diennakti atstāj savilkties. Var greznot ar putukrējumu vai šokolādi, bet jāņem vērā, ka ēdiens jau tā ir pietiekami salds un sātīgs!

CITĀDĀKA LIELDIENU PASHA – PASHA KĀ KŪKA
Šī Lieldienu pashas recepte ir atšķirīga no citām, jo tās rezultātā iegūsi Lieldienu pashu īstas kūkas izskatā! Garšos visiem, bet sevišķi bērniem, kurus, starp citu, droši vari iesaistīt pashas pagatavošanā – visiem kopā jautrāk!

Sastāvdaļas
– 90 g „Selgas" cepumu, 50 g sviesta, 300 g biezpiena, 200g saldā krējuma, 100g pūdercukura, sula no pus citrona, 25g ruma, dažādi žāvētie augļi un kaltētas ogas(pēc tavas izvēles), 180 g dažādu riekstu (pēc tavas izvēles), 5 gab. smiltsērkšķu marmelādes, 30 g saldā krējuma, 50 g šokolādes.

Pagatavošana
– vispirms sagatavo pamatni (līdzīgi kā gatavojot neceptu siera kūku – saberž cepumus ar sviestu, līdz izveidojas viendabīga masa, ieklāj apaļā formā un izlīdzina). Kūkas pamatmasu gatavo šādi – saldo krējumu ar cukuru un citronu sulu saputo vieglās putās, tad pievieno biezpienu. Masu atkal saputo.  Kad biezpiena masa gatava, tai pievieno sasmalcinātus žāvētos augļus, kas mazliet izmērcēti rumā. Tad pievieno riekstus un marmelādi. Visas papildinošās sastāvdaļas var likt, cik daudz un kādas gribi, pēc garšas. Visu sajauc un liek kūkas formā pa virsu cepumu pamatnei. Šokolādes glazūru pagatavo šādi – katliņā uz lēnas uguns uzkarsē 30 gramus saldā krējuma. Kad tas uzkarsis, pievieno šokolādi, maisot izkausē, līdz iegūta viendabīga glazūra. Pārlej šokolādes glazūru pār biezpiena kūku, un vienmērīgi izsmērē. 2-3 stundas patur ledusskapī. Pashas kūka gatava!
10 komentāri
  1. Šogad laikam arī būs jāuzmeistaro. Jāpamēģina kāds no šiem variantiem. Es tikai nelieku klāt riekstus, man tie traucē, liekas par cietu.

  2. es taisu kaut ko līdzīgu tai kas minēta kā pashas kūka, bet pievienoju vēl klāt smalki sagrieztu marmelādi, kad tā pakususi pēc pāris dienām ir riktīgi garšīgi!

  3. Pasha kā kūka sanāk super garda! Taisīju atsevišķos trauciņos un bija perfekts saldais ēdiens, noteikti var taisīt ne tikai Lieldienās!

  4. Pashas kūka bija LIELISKA!!! Man arī tā marmelāde izkusa, jo taisīju dienu iepriekš – super! Iesaku visām!

  5. Karaliskā pasha iznāca laba, bet es personīgi liktu putukrējuma vairāk lai pasha būtu ar mīkstāku konsistenci. Mazliet pārcentos ar rozīnēm, sukādēm… bet vienalga garšīga.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.