Lieldienu galds ģimenē ar bērniem

Svētki iegūst īstu garšu tikai tad, kad pieaugušajiem pievienojas bērni. Tāpēc, gaidot Lieldienu rītu, padomā, lai arī mazajiem svinētājiem svētku cienasts ietu pie sirds.

Protams, svētkos neiztikt bez krāsotām olām un to kaujām. Tomēr Lieldienas prasa arī īpašu mielastu. Kristiešiem, kuri pirms svētkiem, iespējams, ieturējuši četrdesmit dienas ilgu gavēni, šī ir pirmā reize pie gardumiem pilna galda. Tāpēc, ja gatavo mielastu gavētājiem, atceries, ka ēdieni nedrīkst būt smagi un pārlieku sātīgi.
Savukārt bērnu priekam paslēp mājas pagalma zālītē vai turpat istabā pāris krāsainu zaķa olu. Prieks par garauša krāsaino dējumu un meklēšanas azarts radīs apetīti, lai baudītu svētku mielastu. Turklāt nav jau teikts, ka garausis kopā ar olām paslēptu neatstāj arī kādu mazu saldumu sainīti vai dāvaniņu lieliem un ne tik lieliem kārumniekiem.

Dažādu valstu tradīcijas Lieldienu rīta svinēšanā mēdz nedaudz atšķirties. Tomēr gandrīz it visur šīs dienas pirmajā maltītē mēdz baudīt pašceptu maizīti. Un patiesi, tāda tikko ceptas maizes smarža ienes mājās svētku noskaņu. Ja nevēlies pati eksperimentēt, raudzējot mīklu, pasūti tuvējā konditorejā jau gatavu rauga mīklu, ko vienkārši apkaisi ar sēkliņām un šauj iekšā cepeškrāsnī. Bet, ja esi nobriedusi kaut kam lielākam, lūk, recepte.

Krustmaizītes

500 g miltu
60 g pūdercukura
7 g sausā rauga pulvera
1 tējkarote sāls
1 tējkarote malta kanēļa
½ tējkarote rīvēta muskatrieksta
150 ml piena
75 ml ūdens
60 g sviesta
1 ola
90 g rozīņu
70 g sukāžu
Saulespuķu eļļa plāts ietaukošanai

Pārziešanai

2 ēdamkarotes pūdercukura
2 ēdamkarotes ūdens

Lielā bļodā ieber miltus, cukuru, raugu, sāli un garšvielas (kanēli un muskatriekstu). Samaisi un vidū iespied bedrīti.  Pienu samaisi ar verdošu ūdeni un pievieno miltiem. Tad bļodā liec sviestu, sakultu olu, rozīnes un sukādes. Visu samaisi vienmērīgā mīklā.
Uz darba virsmas paber nedaudz miltu un mīci mīklu, līdz tā kļūst gluda un elastīga. Noņem 60 g mīklas un ievieto ledusskapī, bet pārējo savel apaļā bumbā un liec ietaukotā bļodā. Pārsedz ar ietaukotu plēvi un novieto siltumā uz aptuveni stundu, līdz tā uzrūgusi teju dubultā lielumā no sākotnējā.
Mīklu atkal liec uz ar miltiem apkaisītas darba virsmas un kārtīgi izmīci, līdz tā kļūst gluda un elastīga. Sadali 12 daļās un veido apaļus klaipiņus. Neraudzēto mīklu no ledusskapja izrullē un sagriez 24 šaurās sloksnītēs. Tās krusteniski pārliec pāri klaipiņiem un sastiprini, saslapinot ar ūdeni. Kārto uz divām, ar eļļu ieziestām cepamplātīm. Pārklāj ar ietaukotu plēvi un liec raudzēties siltā vietā vēl uz pusstundu, līdz maizītes atkal dubultojušas apjomu. Ar otiņas palīdzību pārklāj glazūru.
Cep 220 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes, līdz maizītes kļūst skaisti brūnas. Atdzesē uz restītēm.

Tā kā Lieldienu rītā droši vien būs nebeidzamas olu kaujas, jādomā, ko darīt ar munīcijas atlikumiem. Protams, pāris oliņu notiesāt var palīdzēt garda, pašu gatavota majonēze (kā to gatavot, lasi iepriekš portālā). Bet pēc brītiņa nākas izdomāt ko citu. Tāpēc liec aiz auss kādu salātiņu recepti, kurās olas izmantot. Un, jo vienkāršākus, jo labāk. Nu kurš gan grib ilgi strādāt virtuvē svētku rītā.
Protams, olu ēšanā labs palīgs ir arī vienkāršas, pikantas piedevas, piemēram, ķilavas, vārītas garneles ar salātu lapām un majonēzi, tuncis eļļā utt.

Gardie olu salātiņi
4 olas
2 avokado
Majonēze
Sāls un pipari pēc garšas (vari izmantot citronpiparus)

Olas un avokado sagriez palielos gabaliņos un sajauc ar majonēzi un garšvielām. Baudi ar graudu maizīti un, ja vēlies, kādu tomātu šķēli.

Pēdējos gados arī pie mums Lieldienu rītā aizvien biežāk tiek pasniegta pasha. Tomēr ar laiku klasiskais saldais apnīk. Tāpēc iesaku šogad – it sevišķi, ja ģimenē aug bērni, tradicionālo pashu aizvietot ar rūķu mājiņām.

Rūķu mājiņas
24 Selgas cepumi
500 g maskarpones siera
500 g biezpiena
350 g marmelāžu, sukāžu vai žāvētu augļu, vai viss kopā
2 ēdamkarotes vaniļas cukura
3 ēdamkarotes pūdercukura
Šķipsniņa sāls
Rīvētas citrona miziņas

Biezpienu, ja tam lieli graudi, samaļ un sajauc ar maskarponi. Pievieno cukuru, sāli, miziņas un sukādes un visu vienmērīgi samaisa. Masu liek uz viena Selgas cepumiņa tā, lai to no virsas kā ar jumtiņu var nosegt ar diviem citiem. Ja mājiņas gatavo kopā ar bērniem, no marmelāžu gabaliņiem to sānos var izveidot logus un durvis. Gatavo veidojumu apsedz ar pārtikas plēvi un liec uz 24 stundām ledusskapī. Ja vēlēsies mājiņas pasniegt tai pašā dienā, cepumi pirms gatavošanas nedaudz jāapmērcē pienā.

Tā kā šai svētku rītā daudzi mazie un arī lielie būs aizņemti ar olu meklēšanu, līdz gardajām brokastīm var paiet ilgāks laiks. Tāpēc parūpējies, lai svinētāji visu rītu nestaigātu tukšu vēderu. Šeit īsti vietā būs krāsains enerģijas kokteilis, ko bērnam var plastmasas glāzē iedot līdzi. Tā sakot, lai iestiprinās pa ceļam.

Enerģijas kokteilis
150 ml piena
200 g saldētu zemeņu
1 liels gatavs banāns
2 aprikožu pusītes sīrupā (ja vēlies)

Visas sastāvdaļas kārtīgi sablendē un ielej glāzē. Iedod bērnam platāku salmiņu vai vairākus parastos, jo kokteilī var būt palicis kāds lielāks ogas vai augļu gabaliņš, kas var sūkšanu apgrūtināt. 

Saistītie raksti

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.