Lenčs jeb pusdienas ofisā

Vienalga, vai iemesls ir vēlme veselīgi paēst, ēstuvju neesamība tuvākajā apkaimē vai laika trūkums, lai dotos ārpus ofisa, risinājums ir viens. Somā, starp darba papīriem, lūpu krāsām un citiem vajadzīgiem niekiem ieliec arī pusdienu kārbiņu. Ar mājās sagatavotu maltīti.

Lai cik čakla tu būtu – gluži kā auto bez degvielas, arī cilvēks bez pusdienām strādāt nevar. Nu, labi, varbūt var, bet ne tik kvalitatīvi kā paēdušais kolēģis.
Pusdienas bieži vien ir vienīgais legālais pārtraukums darbadienas laikā. Un to izlaist būtu gan nelietderīgi, gan muļķīgi. Neliela atpūta nepieciešama katram. Ne tikai lai sevi palutinātu, bet arī lai strādātu ražīgāk. Jo, mazliet izstaipoties un atslābstot no darbiem, pēc tam varēsi kalnus gāzt.
Protams, izvēloties darbadienas pusdienas, ņem vērā, ka tām jābūt sātīgām, bet ne tādām, kas padara tevi miegainu un kūtru.
Jārēķinās arī, ka ne vienmēr ofisā savu mājās pagatavoto gardumu varēsi uzsildīt. Turklāt siltās telpās bez ledusskapja daudzi pārtikas produkti dienas vidu var arī nesagaidīt…

Ko likt pusdienu kārbiņā

  • Dārzeņiem vajadzētu būt katras maltītes sastāvā. Darbā apēstā nav izņēmums. Tie dos tev ikdienā nepieciešamos vitamīnus un šķiedrvielas. Vari grauzt vienkārši kāpostlapu vai burkānu, bet vari arī papildināt sviestmaizi ar svaigu tomātu vai gurķi. Ja tev piemīt netikums, sēžot pie datora, našķoties, samizo burkānus, nomazgā un sagriez paprikas šķēlītes un salātu lapas un noliec pa ķērienam. Gan veselīgi, gan garšīgi. Turklāt kaloriju mazāk un slaidā līnija necietīs. Pa vidam vari noslēpt arī augļu gabaliņus. Tikai zini, ka cukura tajos vairāk, tāpēc, ēdot, piemēram, vīnogas, banānus vai melones, vari uzbaroties.
  • Garajās darba stundās tava imunitāte nav labākajā kondīcijā. Arī vēders bieži vien no ilgās sēdēšanas nekustīgā pozā streiko. Tāpēc var noderēt skābpiena produkti. Ideāli piemēroti šādai uzkošanai ir kefīrs vai jogurts. Mazais iepakojums neatvērts var nostāvēt uz galda arī pusi dienas un tāpēc nezaudēt savu kvalitāti. Bet tajā esošais kalcijs, B grupas vitamīni, cinks un olbaltumvielas stiprinās tavu veselību. Tikai izvēloties jogurtu, skaties pēc tāda, kam pievienoti mazāk konservantu, krāsvielu un cukura. Vislabāk būtu izvēlēties jogurtu bez piedevām, kuram pati piejauc pāris svaigu ogu vai karoti ievārījuma. Ja tavs vēders rūc pēc vairāk ēdamā – jogurtu var sajaukt ar musli vai grauzdētām auzu pārslām.
  • Labs glābējriņķis izsalkušajiem ir arī aplejamās putras. Lai gan vēl labāk –  pilngraudu produkti. Der gan maizīte, gan putras, jo tās dos sāta sajūtu vēl ilgi pēc tam, kad apēstas.
  • Barojoša, bet ļoti garšīga un domāšanu stimulējoša uzkoda ir rieksti. Izvēlies, brīvība te plaša – tikai lūkojies pēc tādiem, kas nav sālīti un, vislabāk, arī negrauzdēti. Un nepārspīlē, ja slaidā līnija tev dārga.


Domu graudi

200 g žāvētu aprikožu
200 g lazdu riekstu
1 apelsīns

No apelsīna izspied sulu. Blenderī ievieto riekstus, aprikozes un pievieno sulu. Sablendē visu viendabīgā masā, kurā jaušamai lielāki riekstu gabali. Saviļā apaļas bumbiņas un uzglabā ledusskapī.
Lazdu riekstu un aprikožu vietā vari izmantot jebkuru citu augļu un riekstu kombināciju. Bet apelsīna sulu nomaini ar rīvētu ābolu vai blendētu banānu.
Šis gardums būs labāka enerģijas bumba par tradicionālajiem enerģijas dzērieniem.

Pastas salāti ar vistas fileju
50 g spirāles pastas
100 g vārītas vai grilētas vistas filejas
½ avokado
100 g kukurūzas graudiņu
1 tomāts
1 sīpols
Mērcei
2 ēdamkarotes aukstā speiduma olīveļļas
1 ēdamkarote medus
1 ēdamkarote sojas mērces
¼ citrona sula

Pastu vāra, kā norādīts uz iepakojuma. Nokāš un pievieno vistas gaļu, avokado, sīki sagrieztu tomātu, kukurūzu un ripiņās sagrieztu sīpolu (bez šīs sastāvdaļas var iztikt, ja dienas otrajā pusē paredzētas biznesa sarunas). Mērces sastāvdaļas kārtīgi sajauc un pārlej salātiem.

Zaļais kuskuss
½ krūzes kuskusa
1 tējkarote sviesta
šķipsniņa garšvielu maisījuma pēc savas izvēles
½ glāze zaļo zirnīšu

Pārlej kuskusu ar tasīti verdoša ūdens, iemaisi sviesta piciņu, garšvielas un zirņus. Un silta maltīte gatava. Kuskuss lieliski garšos arī ar tomātiem un ķiplokiem vai citām piedevām. Sezonas laikā nogaršo pašmāju zaļumus – pētersīļus, lociņus, dilles. Izvēlies pēc sava gaumes.

Un neaizmirsti sviestmaizes – te kombinācijām nav gala. Izvēlies pilngraudu maizīti un papildini ar savu iemīļoto sieru, šķiņķi, gurķiem vai ievārījumu. Gatavojot sāļās maizītes, neaizmirsti pielikt klāt kādu gurķa vai tomātu šķēli, salātu lapu. Tā sakot, vitamīniem.

Saistītie raksti

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.