Labs no rīta, labs visu dienu

Ja gribi būt labākā, veiksmīgākā  un skaistākā, pie tā daudz jāstrādā. Diemžēl šai skrējienā pēc panākumiem bieži vien aizmirstam pašu galveno – labam izskatam, darbaspējām un lieliskai pašsajūtai nepieciešams sabalansēts un veselīgs dzīvesveids.
 

Visa pamats – ēšanas paradumi
Gluži kā elektroierīces nestrādā bez baterijām vai elektrības strāvas, arī tu bez ēdiena nespēsi pakustēties. Tomēr ir svarīgi, lai ēdiens nebūtu tikai noteikts kaloriju daudzums, kas nepieciešams dzīvības uzturēšanai, bet gan sabalansēts un veselīgs.

Vēlams arī garšīgs
Ikdienas steigā bieži vien nepietiek nedz laika, nedz vēlmes (un dažreiz arī finanšu), lai ēstu kafejnīcās. Cik gan bieži mūsu ikdienā ir tikai divas ēdienreizes –  brokastis un pavēlākas vakariņas. Tā  kā vakarā daudz ēst nav veselīgi – gan tāpēc, ka tas skādē figūrai, gan tāpēc, ka ar pilnu kuņģi nav iespējams normāli izgulēties, pievērs uzmanību tam, ko tu ēd brokastīs.
Tātad ideālām brokastīm jābūt pietiekami sātīgām, spējīgām ilgstoši uzturēt enerģiju, diētiskām, lai tu nesabojātu savu slaido līniju, un vienlaicīgi arī ātri pagatavojamām.
Par laimi, mūsdienās ir gana attīstīta pārtikas ražošanas industrija, lai spētu nodrošināt visus, kam tas nepieciešams, ar gardām, veselīgām un ne pārāk dārgām brokastiņām.

Kas jāēd brokastīs

Uz šo jautājumu neņemas atbildēt neviens diētas ārsts, tomēr ir noteikumi, kurus der ievērot, ja vēlies, lai pēc brokastīm vēl ilgi justos enerģiska un moža.
Espati rakstos jau daudz esam stāstījuši par to, kādai jābūt veselīgai rīta cēliena maltītei, bet, iespējams, tieši atkārtošanās ir tā, kas ļauj šo visai vienkāršo sistēmu padarīt par savu.
Brokastīs tev nepieciešami produkti, kas satur gana daudz enerģijas, īpaši, ja vakariņas bijušas paplānas un pusdienas vēl tālu.
Ideāli enerģijas avoti ir brokastu putras un arī graudaugu pārslas. Pirmkārt, tās ir garšīgas, bet, otrkārt, tik viegli pagatavojamas – aplej tik ar pienu, jogurtu vai savu iecienītāko sulu, un brokastis gatavas.
Lai padarītu šo ēdienreizi izsmalcinātāku, vari iegādāties nevis parastas, bet gan ar dažādiem riekstiem un augļiem papildinātas pārslas.
Kad esi nolēmusi savu virtuves skapīša saturu papildināt ar jaunu pārslu paku, pievērs arī  uzmanību, no kādiem graudiem pārslas gatavotas. Lielākoties mēs esam pieraduši baudīt kukurūzas pārslas, bet ir jauki, ja pārslas sastāv  no vairākiem dažādiem graudiem, jo katrs no tiem satur citas cilvēka organismam vērtīgas un nepieciešamas minerālvielas un vitamīnus.
Ja vēlies ko patiešām universālu un garšīgu, iesakam pilngraudu rudzu, kviešu, rīsu un miežu pārslās. Tās dod ne tikai enerģiju, bet bagātīgā šķiedrvielu sastāva dēļ arī palīdzēs uzlabot gremošanu.
Kāpēc svarīga ir gremošana? Tāpēc, ka dienas laikā visdrīzāk tavs darbs notiek, sēžot pie datora vai rakstāmgalda daudzas stundas. Bet, ja vēders ir spiests iztikt bez kārtīga ēdiena un organisms bez kustībām, ēdot nepiemērotas brokastis, drīz vien var parādīties gremošanas problēmas.  

Pārslas kā glābējriņķis dienas laikā

Lai arī gandrīz visas apgalvojam, ka nav laika izskriet pusdienās, bieži vien šo to paķeram turpat darba vietā pie galda. Cik gan pierasts skats birojos, kad blakus monitoram kārdinoši stāv paciņa ar čipsiem, končiņām vai citiem graužamajiem. Jo tad, kad smadzenes intensīvi strādā, tām nepieciešama glikoze. Bet tā iegūstama, vienīgi ēdot. Tāpēc, pat ja neesi liela uzkodu cienītāja, iespējams, tev ko tādu kārosies brīžos, kad nepieciešams ātri veikt kādu svarīgu darbiņu. Turklāt par saviem graušanas paradumiem pašas bieži vien nobrīnāmies, kas, smadzenēm kūpot un veicot kādu steidzamu darbu, liek attapties, grābstoties tukšas paciņas dibenā un neatrodot tur vairs ne kripatiņas.
Tieši šādiem gadījumiem ir labi, ja pa ķērienam novietota kāda brokastu graudaugu pārslu paka. Pirmkārt, kā jau graudu izstrādājums, tas dos ilgstošāku un vienmērīgāku enerģiju. Un pēc pusstundas vai stundas tev nebūs līdzīgi kā tām, kuras ēd čipsus, jāizjūt nepārvarams nogurums, otrkārt, šāda uzkošana ir daudz veselīgāka nekā  citu našķu graušana (turklāt arī figūrai draudzīgāka).
Ja tev gribas ko vēl saldāku un sātīgāku, ar riekstiem un augļiem uzlabotajām pārslām vari pievienot nedaudz savas piešprices, piemēram, kādu sauju žāvētu augļu vai riekstiņu. Tikai nepārcenties, pārāk daudz žāvēto augļu dos ļoti daudz kaloriju, kas pēcāk būs smagā darbā sporta zālē jānodzen.

Ražīgu un jauku tev šo dienu! Un gardas brokastiņas. 
 
 

Pateicamies par sadarbību raksta tapšanā – AXA Harmony graudaugu pārslām!

21 komentāri
  1. Brokastīs putra – tas tiešām ir labi. Man gan bik apnicis tas diētiskā uztura piesitiens vai katrš rakstā, bet putras ir rī labas, ja ir problēmas ar kuņģi – ideāla – auzu pārlsu ptura – viņa dara brīnumus!

  2. Nu jā – šitā tēma jau bieži te bijusi, bet es joprojām nespēu ieest brokastis. Agras pusdienas tā ap 11 – jā, bet brokastis nu nekādīgi.

  3. Kaut kādas sakarīgas receptes vairs nebū? Kaut kā jūs aizmiguši pēdējā laikā. Tikai reklāmraksti vien. Par brokastīm, pārslām, putrām, graudiem tak bijis jau reizes divdesmit. ES GRIBU ĒST!

  4. Vasarā, kad ir karsti, neko jau vairāk par putrām un aug;liem ari negribas. Ideāla kombinācija:)

  5. Es gan mazliet piekrītu Signijai. Zandai pazudusi daudzveidība. Es nemaz nedrīkstu ēst visas šīs pārslas un draudus, jo man ir alerģija. Gribētos tad kādus pavasara salātus, ļoti jauki, ja varētu kaut ko par salātu mērcītēm uzrakstīt, jo plikas lapas ēst ne visai patīk.

  6. Dikti garšo tās pilngraudu brokastu pārslas! AXA gan vēl nēesmu mēģinājusi, bet tās citas kuras ir veicīšos nopērkamas, ir garšīgas. “Graudinieces” nav tik saldas un lipīgas kā kukurūzas pārslas un galvenais tas “veselīguma” mesigs, tas protams papildus priecē ;).

  7. zinat, kad agrāk atvēra šo sadaļu dienas vidū, kad ilgojās pusdienu, tad nomirt varēja, cik patirpināti sagribējās ēst. tagad – viss mierīgi. putras apetīti neizauc:)

  8. axai baigi garšīgie mušļi, kopā ar jogurtu (it īpaši Valmieras mango un vaniļas.. mmm!!!) tiešām sanāk superīgas brokastis 🙂

  9. Man pārslas ir kā graužamais, kad esmu mājās visu dienu. Pašai arī ir sajūta, ka tip veselīgāka alternatīva par čipsiem, riekstiņiem, vai šokolādi.

  10. Nu reklāmraksti jau apnīk nedaudz….bet labi, ka šeit raksta par veselīgu ēšanu!Un tiešām būtu jauki, ja espati.lv šeit publicētu receptes! Bet lūdzu veselīgas receptes nevis kaut kādas kūciņu, bulciņu un treknas cūkgaļas receptes resnīšiem! 🙂

  11. Nu tu gan dod! Kāpēc gan kulinātijas sadaļai būtu jābūt priekš tievētājiem un aptrakušiem diētiķiem??? Tās, lai skatās citas sadaļas. Lūdzu, espati, lai te ir gan bulciņas, gan kūciņas, gan sulīgas gaļas, gan sacepumi!!!!

  12. Noslinkoju un nepaskatījos šovakar pati – bet, kādas ir cenas AXA pārslām? Tādas pat kā Nesteli un kelogiem? Un garša? Esmu kaut kad skatījusies uz tām veikalā, bet iepakojums nepārliecināja, bet ceru galīgi neatceros.

  13. Ņau ja nemaldos tagad pat akcija pakai par 0.89ls bet taa latam paari maksaa!!!
    man atkal ir taa ka karstaa laikaa vispar neko saatiigu negribas kaa grauzt darzenjus,burkaanus,aukstu biezpienu vai sieru :))

  14. Nu jā.. vairāk jau gribētos kādas receptes. Nesen iedomājos, ka gribētu pāmēģināt variantus ēdieniem ar kokosu. Ne kokospienu konservēto, bet pašu riekstu-svaigu. Kādos salātos, ar vistu vai zivi..

  15. Nu bet ar kaut kā baigi pretrunīgi. Ir dzirdēta dietologu teorija, ka ēst sausās pārslas no rīta nav labi, jo tur daudz cukura. Vienreiz iepētīju Nestles tās salidās figūras pārslu paku, kur rakštīts, ka tās saturs paredzēts aptuveni 10 porcijām… gandrīz apgāzos. Es izēdu četros rītos. Tad sanāk, ka apēdu kaloriju bombu? Un kā tad ir ar šitām pārslām? Arī patiesībā kaloriju bomba?

  16. Atkal reklāmraksts… tak tās pārslas nav nekas veselīgs. Pēdējā laikā Espati ļoti slinko visās sadaļās, žēl.

  17. Es rakstīju “…veselīgas receptes…” , neesmu aptrauksi diētiķe, bet cenšos ēst veselīgi! Un tā ir liela starpība! Latvijā aizvien vairāk cilvēkiem ir problēmas ar lieko svaru, tāpēc vajag popularizēt veselīgu dzīvesveidu, nevis baltmaizes un speķa ēšanu!

  18. Jā, visas šīs pārslas un gatavās putras patiesībā ir pat neveselīgas!!! Lai tās būtu tik garšīgas, tur saber iekšā mežonīgi daudz cukura, neēdiet tās! Labāk pašas mājās pagatavojiet putras! Auzu pārslas ar banāniem vai ogām – super!

  19. tieši tā mājās gatavota putra. Kas var būt labāks par šo!! Jāsaka gandrīz kā Mārtiņam Rītulim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentēt Renāte Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.