Labam dienas sākumam – pilngraudu produkti

Brokastis ir svarīgākā ēdienreize dienā. Gan tāpēc, ka vienīgā iespēja nodrošināties ar enerģiju pirmajai dienas pusei, gan palīdz pilnvērtīgāk strādāt (mācīties) un ir laba noskaņojuma iemesls. Ir tikai viens bet – brokastis jāizvēlas pilnvērtīgas. Te ideāli piemēroti pilngraudu produkti.

Droši vien būsi dzirdējusi teicienu: „Brokastis ēd pats, pusdienas dali ar draugu, bet vakariņas atdod ienaidniekam.” Ja vēlies ēst pareizi, brokastīs tev jāuzņem teju ceturtā daļa no visas dienas laikā apēstajām kalorijām. Tas nav vienkārši, it sevišķi, ja bieži vien agrajās stundās esam steidzīgi un aizņemti.
Vēl viens dietoloģijas stūrakmens ir uztura piramīda, kas rāda, kādi produkti un cik daudz būtu jāiekļauj veselīgā diētā. Ja sekojam tai, tad lielākajai daļai no visa, ko apēdam, jābūt ogļhidrātiem. Tātad – maizes, miltu izstrādājumiem, kartupeļiem, makaroniem un dažādiem graudaugu produktiem. Bet pats vērtīgākais no tiem, ja vēlies būt vesela un slaida, kā arī enerģiska, ir pilngraudu produkti.
Šie paši principi attiecināmi gan uz sieviešu, gan vīriešu un bērnu ēdienkarti. Tikai katram ir savas prioritātes – tev svarīga slaidā līnija, tavam vīrietim sāta sajūta, bet bērnam – ēdiena garša un izskats. Te nu jāizvēlas starp pilngraudu maizītēm, pilngraudu putru vai, ja vēlies ietaupīt laiku, pilngraudu brokastu pārslām.

Kāpēc jāēd brokastis

Bieži vien no rītiem esam pārāk steidzīgas un samiegojušās, lai ēstu. Turklāt lielākajai daļai daiļā dzimuma pārstāvju aktuāls ir arī slaidās līnijas jautājums. Tad kāpēc neizlaist brokastis un netievēt jau no paša rīta?
Diemžēl nāksies tevi apbēdināt, jo dažādi starptautiski uztura laboratoriju pētījumi pierāda, ka cilvēki, kuri neēd brokastis, daudz biežāk cīnās ar lieko svaru. Kāpēc tā – it kā ēd mazāk, bet apaļāki?
Tam ir pavisam vienkāršs izskaidrojums – brokastis ir labs veids, kā uzņemt enerģiju dienai. Ja apēdīsi pilngraudu putru, musli vai sviestmaizi (ņem vērā, ka visi minētie produkti pieder tā dēvētajiem lēnajiem ogļhidrātiem), tavā ķermenī visu pirmo dienas daļu lēnām ieplūdīs enerģija. Tāpēc tev negribēsies ēst un, visticamāk, tu neniekosies ar dažādām mazām, bet kalorijām bagātām un neveselīgām uzkodām. Arī pusdienās tava apetīte būs mērenāka, ļaujot nepārēsties un izvēlēties kaut ko vieglāku un veselīgāku vai pat iztikt ar kādu augli turpat darbavietā.
Brokastis, kurās ietilpst pilngraudu produkti, svarīgas arī tāpēc, lai tava darba kvalitāte būtu labāka. Ja neēdīsi brokastis, organisms nesaņems sev vēlamos ogļhidrātus un smadzenes – barību. Tātad visu rīta cēlienu tavs organisms būs badīgs un kūtrs, jo taupīs pēc nakts atlikušās enerģijas rezerves, neļaujot galvai strādāt pilnvērtīgi. Tiesa gan, līdzīgu miegainu un nogurušu efektu var izraisīt arī pārlieku sātīgas vai ātrajiem ogļhidrātiem bagātas brokastis. Pirmajā gadījumā tavs organisms būs aizņemts, gremojot smagu pārtiku, visus spēkus veltot šim smagajam darbam, bet otrajā scenārijā pēc straujā cukura līmeņa paaugstināšanās sekos tikpat strauja pazemināšanās, kas izraisīs atkārtotu vēlmi pēc kaut kā salda un arī miegainību.

Pareizā izvēle

Lai cik bieži esam dzirdējušas par veselīgu uzturu un pilngraudu produktiem, tikai retajai no mums ir skaidrs, ko īsti ietver šie jēdzieni.
Pilngraudu produkti ir gatavoti no graudiem vai miltiem, kuros izmantots viss grauds (par to liecina jau pats vārdu salikums), arī tā apvalks. Bet tieši grauda apvalks satur B un E vitamīnus, cinku, selēnu un virkni citu vērtīgu uzturvielu. Turklāt milti un no tiem izgatavotie produkti ir garšā bagātīgāki, jo sniedz patieso grauda garšas burvību. Papildus pilngraudu produkti satur arī šķiedrvielas, kas palīdz veicināt gremošanu. 
Baltajos miltos, kurus gatavo no tīriem graudiem, visas šīs vērtīgās vielas ir gandrīz pilnībā zudušas, atstājot vien kalorijām bagātu produktu, kas veicina liekā svara veidošanos.
Mediķi apgalvo, ka tiem, kuri ikdienā patērē pietiekami daudz pilngraudu produktu, ir daudz mazāks sirds slimību (tas ir būtisks iemesls pilngraudu produktus iemānīt arī savai otrajai pusītei, jo tieši vīrieši visbiežāk cieš no sirds veselības problēmām), otrā tipa diabēta un vairāku vēža saslimšanu risks, kā arī zemāks holesterīna līmenis.
Jaunākie Nīderlandes zinātnieku pētījumi liecina, ka pilngraudu produktus ēst ir svarīgi arī bērniem. Pēc plašāka pētījuma tika izdarīti secinājumi, ka pamatskolēni, kuri lietoja uzturā pietiekami daudz pilngraudu produktus un zivis, ar astmu slimo vidēji par 15 procentiem retāk nekā viņu vienaudži, kam šo produktu ikdienas diētā trūkst.

Kā atpazīt pilngraudu produktus

Pat pēc tam, kad esi nolēmusi, ka centīsies sev un savai ģimenei sagādāt veselīgas brokastis, to izdarīt nemaz nav tik vienkārši. Vismaz sākumā ne. Kā lai zina, kura maizīte, putra vai brokastu pārslas gatavotas no visa grauda, bet kuras ne?!
Te nu tev jāņem vērā savas lasītprasmes un sākotnēji vienkārši jāpēta produktu etiķetes. Tajās var atrast vēl daudz citas interesantas informācijas. Piemēram, dažām brokastu pārslām uz sāniem rakstīts arī, cik daudz kaloriju un kādas uzturvielas saturēs bļodiņa ar pārslām, kas pārlietas ar pienu.
Tomēr ir daži universāli paņēmieni, kā veikalā atrast pilngraudu produktus.
Izvēloties pilngraudu maizi, vari vadīties pēc baltmaizes krāsas. Pilngraudu maizīte parasti ir nedaudz tumšāka par parasto maizi, kas cepta no augstākā labuma miltiem. Tomēr šai pazīmei nevar uzticēties pilnībā, jo nereti tumšā krāsa ir kādas citas piedevas, piemēram, krāsvielas, rezultāts. Tāpēc vispareizāk izlasīt etiķetes. Parasti ražotājs labprāt lieliem burtiem izceļ, ka maize cepta no pilngraudu miltiem un tās nosaukumā ietverts vārds veselība vai fito utt.
Brokastu putrām samērā droša pazīme, ka tās ražotas no pilngraudiem, ir to vārīšanas ilgums. Pilngraudu putras parasti jāvāra ilgāk, toties tās ir lētākas, gardākas un veselīgākas.
Iepriecinoša ziņa tām, kuras no rīta vēlas taupīt laiku, bet tomēr ēst veselīgi. Pilngraudu produkti atrodami arī brokastu pārslu piedāvājumā. Un te atkal jālūkojas uz etiķetēm. Dažādi ražotāji par pilngraudu produktu vēsta pārslu nosaukumā, bet, piemēram, Nestle brokastu pārslas, kas ražotas no pilngraudiem, ir marķētas ar zaļu vārpiņu uz pakas. Un jāatzīst, ka šis ir viens no retajiem ražotājiem, kam gandrīz visas brokastu pārslas gatavotas no pilngraudu miltiem.
Vēl, iegādājoties pārslas, pievērs uzmanību to saturam. Lētāki izstrādājumi dažkārt ir ļoti bagāti ar cukuru, bet nesatur nekādus papildu vitamīnus un uzturvielas. Tomēr nebaidies, ja salīdzina pilngraudu pārslas un parastās, tad pirmās ir daudz sātīgākas. Tātad visticamāk, ka tās nebrāķēs arī tavs vīrietis un labāk derēs arī tev, jo palīdz ieturēt slaido līniju. Turklāt beigu beigās šis izstrādājums maciņam ir draudzīgāks, jo palīdz ietaupīt uz daudzuma rēķina – nav jāizēd uzreiz visa paka, lai justos paēdis.

Brokastis steidzīgajiem

Pārslas no pilngraudiem ar pienu, jogurtu vai augļu sulu ir ātrākais veids, kā tev un tavai ģimenei tikt pie veselīgām un gardām brokastīm. Turklāt šis ir viens no retajiem produktiem, kas garšo gandrīz ikvienam bērnam.
Tad nu tev atliek vien izvēlēties visas ģimenes garšas izjūtām atbilstošāko pārslu veidu, lai gan, iespējams, katrs vēlēsies savas, un arī tā nav problēma.
Lai padarītu brokastis vēl veselīgākas, pievieno pārslām pāris karotes sagrieztu svaigu vai žāvētu augļu un pienu vai jogurtu.  Tā kā pārslas parasti ir pietiekami saldas, jogurtu labāk gan izvēlēties bez pievienota cukura un garšām.
Bet, ja nu kādu rītu laika tomēr ir par maz un brokastis apēst neizdodas, lieliska un moderna iespēja iebrokastot pa ceļam uz darbu vai bērnudārzu ir pilngraudu musļa batoniņš. Bērniem īpaši patīk tā iepakojums, kas atgādina mazu šokolādīti. Tikai atkal – raugies, lai tas būtu  gatavots no pilngraudu pārslām.
Mazus musļa batoniņus vari iemest arī savā un vīra somā, lai darbā, sēžot pie datora vai kur citur, brīdī, kad jūti, ka nepārvarami gribas kaut ko uzgrauzt, pa rokai būtu veselīga uzkoda un tā nesniegtos pēc čipsiem vai citiem neveselīgiem našķiem.

Lai tev laba un veselīga diena!

5 komentāru
  1. Neesmu prieks sevis atradus garsigu kombinaciju, piedevu parslam: ar pienu negarso, ar jogurtu ari, bet mans berns … arprats, vins butu gatavs parslas est visas dienas edienreizes!!!!

Komentēt g Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.