Konservēšana. Gatavojamies ziemai

 Ja, viesojoties laukos, tev piešķir kasti ar tomātiem vai maišeli ar gurķiem, ja tante no laukiem atsūta milzu kabaci vai vienkārši nevari paiet garām tirgus stendam, kur skaisti gozējas dārzeņi par smiekla naudiņu, zini, ka tas ir lielisks fonds ziemas krējumu pagatavošanai. Ne tādu, kas nopērkami veikalos, bet daudz labāku. Ar bērnības garšu.

Jau rakstījām par ievārījumu gatavošanu – ja sekoji espati padomiem, ziemas krējumu gatavošanas pamatus esi apguvusi. Nu laiks ķerties klāt nedaudz sarež??t?kiem, bet joprojām pat iesācējām visnotaļ paveicamiem virtuves darbiem – konservēšanai.
Lai gan konservi lielā skaitā pieejami veikalos, tie ir visai dārgi, un, godīgi sakot, tiem pietrūkst kaut kā svarīga. Garšas, kas nāk no bērnības, kad ar paukšķi tika atvērta kārtējā burciņa ar tomātiem želej? vai marinētiem ķirbīšiem, ko ziemai sarūpējusi vecmāmiņa. Ja vecmāmiņai vairs nepietiek spara, lai stundām darbotos pa ???i, bet mamma aizņemta ar savām ikdienas rūpēm, laiks ķerties pie darba pašai.

Mazliet no vēstures

Par konservēšanas mākslas pirmatkl?j?jiem tiek uzskatīti franc?ži, kad Napoleona pavārs Nikolā Fransuā App?rs ambiciozā karavado?a dēkām pasaulē gatavoja pirmos konservus līdziņemšanai. Tiesa gan, viņš konserv?jot izmantoja steriliz?šanu, nevis marinādes. Bet, ja saliek šos abus kopā, iegūstam visai pikantus, garšā izsmalcinātus un labi glab?jamus kārumus, ko var baudīt pat tad, kad aiz loga jau sāk ziedēt pirmie sniegpulksten?ši.

Dārzeņu sag?d?šana
Konservēšanai, tāpat kā ievārījumu vārīšanai, nevajadzētu izmantot past?v?jušus un bojāties s?kušus dārzeņus. Tad cietīs ne vien garša, bet arī uzglabāšana diezin vai būs ilga.
Tā kā viens no ziemas krējumu gatavošanas atslēgas vārdiem ir taup?gums, vislabāk, ja dārzeņus vari sarunāt no omes vai lauku kaimiņu dārza. Ja savu radu un draugu ar dārziņiem nav, izejmateriālus konserviem var iegādāties tirgū. Viena no rīdziniekiem visizdev?g?kaj?m šādām vietām ir nakts tirgus, kas atrodas pie Centrāltirgus sp??eriem un darbojas katru vakaru, visu nakti līdz pat rītam. Iepirkties šeit ir nesalīdzināmi lētāk nekā vietējā tirdziņā, turklāt gūstama arī mazliet romantiska un interesanta piedzīvojuma garša, kad naksn?gaj? vidū tu pēti zem laternas piebraukušo smago auto, kura paka?gal? rindās sakrauti tomāti, garšaugi un kabači.

Kas vēl jāzina

Konserv?jot bieži vien nākas lasīt tādus norādījumus kā – pirms aizv?košanas steriliz?t, sagatavot burciņas vai blanšēt dārzeņus. Nereti minētie norādījumi nav paskaidroti plašāk. Tāpēc, ja esi iesācēja, tev noderēs šie skaidrojumi.
Blanšēšana nozīmē, ka tev sagatavotie dārzeņi jāaplej ar verdošu ūdeni un tad strauji jāatdzesē vēsā. Tas palīdzēs atbrīvoties no virskārtā esošajiem mikrobiem. Turklāt pēc blanš?šanas sagatavotie dārzeņi labāk saglabā krāsu un ir vieglāk nolob?mas miziņas.
Burciņu sagatavošana konservēšanai jāveic tāpat kā ievārījuma vārīšanai. Tas ir, burciņas kārtīgi j?izmazg? un jāiemērc verdošā ūdenī. Tad j?nož?v? uz tīra dvieļa. Ja pirms aizv?košanas būs j?steriliz?, vēlams burkas nedaudz sasildīt, lai vērot stikls nesaplais?tu. Neaizmirsti verdošā ūdenī nomazgāt arī vāciņus.
Marināde dārzeņu pārliešanai vai cits sagatavotais šķidrums parasti jāuzsilda līdz 80 grādu temperatūrai. Tad uzmanīgi jāpārlej burciņā sak?rtotie dārzeņi tā, lai starp vāciņu un ūdens (marinādes vai s?l?juma) virskārtu paliktu aptuveni pusotra līdz divus centimetrus brīva vieta.
Steriliz?šana ir pēdējais konservēšanas posms. Katliņā ieklāj pāris kārtās salocītu linu vai kokvilnas dvielīti, pārlej ar verdošu ūdeni un liec steriliz?jam?s burciņas tā, lai ūdens būtu tikai nedaudz zemāk par burkas augšējo maliņu. Tad pārklāj ar metāla vāciņu. Kad steriliz?šanai nepieciešamais laiks pagājis, izņem burciņu no ūdens, ātri aizvāko un liec ar vāciņu uz leju, kamēr burka atdziest.

Slinkie mazs?l?tie gurķīši ātrai ēšanai

Ne vienmēr jādomā tikai par ziemu. Arī tagad, kad mež? vai tirgū dzeltenas gail gailenes un tā vien gribas ko pikantāku piekost pie sēņu mērces, var pagatavot mazs?l?tus gurķīšus. Turklāt recepte ir vienkāršāka par vienkāršu. Nekas nav nedz jāvāra, nedz j?m?rc?, nedz citādi īpaši jāgatavo. Tātad tev nepieciešams:
1 kg gurķu
1 ēdamkarote sāls
1 tējkarote cukura
1 saišķītis diļļu
5 ķiploka daiviņas
Nomazgā gurķus un nogriez galiņus. Saliec tos tērē pārtikas polietilēna maisiņā un apkaisi ar sasmacin?t?m dillēm, šķēlītēs sagrieztām ķiploka daiviņām un sāli ar cukuru. Ja vēlies, vari pievienot citus garšaugus un garšvielas pēc saviem ieskatiem. Kārtīgi samaisi un aizsien maisam galu, liec ledusskapī un, katru reizi ejot garām ledusskapim, maisu kārtīgi sakrati. Pēc diennakts jau vari baudīt pirmos gurķīšus.
Tiesa gan, šādi gatavoti gurķi neglab?jas ilgi, turklāt to garša ir visai maiga un svaiga. Un pūles gatavošanai jāpieliek gluži minimālas.

Tomāti želej?
1 kg tomātu
½ kg sīpolu
1 ēdamkarote melno piparu graudiņu
5 lauru lapas
2 ēdamkarotes sāls
2 ēdamkarotes cukura
1 līdz ½ ēdamkarote 9% etiķa esences
25 g želat?na
1,4 l ūdens
Ja vēlies, vari pievienot čili piparus, timiāna zariņu vai plānās šķēlītēs sagrieztus ķiplokus.
Tomātus sagriez un kopā ar sīpolu šķēlēm kārto burciņā. Želatīnu uzbriedini aukstā ūdenī. Katliņā uzvāri ūdeni, sāli, cukuru, lauru lapas un piparu graudiņus. Pašu beidzamo pievieno etiķa esenci. Noņem katliņu no uguns un marinādē izšķīdini želat?nu. Lej marinādi tā, lai katrā burciņā sanāktu pa lauru lapai un vairākiem piparu graudiņiem. Ja izmanto kādu no papildu garšvielām, tās kārto burciņā pa virsu. Lūkojies, lai marināde nosegtu tomātus. Pasteriz? 80 grādos aptuveni 10 minūtes. Pēc pasteriz?šanas burciņas neg?ž otrādi.

Marinētas bietes

1 kg mazu biet?šu
ūdens

Marin?dei:
300 g ūdens, kurā vārītas bietes
300 g spirta etiķa
1 tējkarote sāls
150 g cukura
5 balto piparu graudiņi
10 krustnagliņas
di?lu ziedi
Tīri nomazgātas, bet nemizotas bietes vīri, līdz tās gandrīz mīkstas. Nokās šķidrumu, bet to neizlej. Bietes nomizo. Katlā ielej visas marinādes sastāvdaļas un uzvāri, pievieno šķēlītēs sagrieztas biet?tes un turpini vārīt piecas līdz desmit minūtes.
Bietes liec burkās kārtām ar diļļu ziedkop?m. Pārlej ar karstu marinādi. Burciņas aizvāko.

Dārzeņi marinādē ar sinepēm

300 g mazu kabac?šu
800 g brokoļu
500 g zaļo pupiņu pākšu
2 sarkanās paprikas
250 g sīpoliņu
2 kolrābji
250 g mazu tomātiņu
300 g jūras sāls
1 mazs gabaliņš ingvera
1250 ml baltvīna etiķa
200 g cukura
1 ēdamkarote malta ingvera pulvera
2 ēdamkarotes sinepju pulvera
1 tējkarote ģimeņu
1 ēdamkarote ar kaudzi kartupeļu miltu
Nomazgā un notīri dārzeņus, sagriez gabaliņos. Brokoļu kātiņus sagriez ripiņās, pupiņas atbrīvo no šķiedrām un nogriez galiņus, bet pākstis sagriez aptuveni pirksta platuma garos gabalos. Brokoli sadali mazās rozetītēs. Kabačus un kolr?bi  sagriez nelielos kubiņos. Papriku atbrīvo no sēklām un sagriez kubiņos. Sīpolus notīri un pārgriez gareniski uz pusēm. Tomātus nomazgā un ar asu nazi vai dakšiņu uzmanīgi sadursti miziņu.
Sagatavotos dārzeņus liec lielā bļodā, samaisi un apber ar sāli. Uzliec slogu, liec vēsā vietā (bet ne ledusskapī) un ļauj diennakti nostāvēties. Tad dārzeņus pārvieto sietā, noskalo un notecini. Ingveru nomizo un izspied caur ?iplokspiedi, pievieno etiķi, cukuru, garšvielas un sajauc ar dārzeņiem. Liec katliņā uz uguns un karsē, līdz sāk vārīties. Vīri aptuveni piecas līdz desmit minūtes, līdz dārzeņi kļūst pietiekami mīksti ēšanai. Ar putu karoti izcel dārzeņus un pildi sagatavotās burkās. Nelielā daudzumā ūdens iejauc kartupeļu miltus. Novārījumu uzkarsē un pielej kartupeļu miltu šķīdumu, maisot nedaudz pavāri, līdz mērce sāk biez?t. Pārlej dārzeņiem un burkas aizvāko. Lai dārzeņi paspētu ievilkties, tiem jāstāv vismaz mēnesi.

Kabaču ikri

1 kg kabaču
4 sīpoli
3 burkāni
5 daiviņas ķiploka
3 tomāti
½ glāze (nerafinētas) saulespuķu eļļas
sāls
pipari
2 lauru lapas
Kabačus nomizo, sarīvē uz rupjās rīves un apcep eļļā pusgatavus. Sīpolus, burkānus notīra, sarīvē un arī apcep, pievieno sasmalcinātus, no mizas atbr?votus tomātus. Sajauc ar kabačiem, pievieno izspiestus ķiplokus, sāli, lauru lapas, atlikušo eļļu un vēl nedaudz pasautē. Ja vēlies viendabīgāku masu, to var izmalt caur gaļas ma?amo mašīnu. Masu liec burkās, nosedz ar vāciņiem un sterilizē 15-20 minūtes. Aizvāko un bruci?as apgāz otrādi.

8 komentāri
  1. kā lai nosaku pareizo sterilizācijas temperatūru,ja speciālais tam paredzētais termometrs nav

  2. Protams, nezinu, ko tieši konservē, bet es lieku vārāmo ūdens trauku uz mazas uguns kad ūdens tik silts, ka pirkstu knapi var noturē iekša – lieku burkas ūdenī, vēl nedaudz sildu ūdeni uz mazās uguns, ~5 min. un tad sāku vērot, ja gurķim uzmetas kaut maziņš olīvkrāsas pleķītis, ņemu burkas ārā un atdzesēju liekot sākumā remdenā ūdenī, tad aukstā, lai gurķi kraukšķīgāki.

  3. Es pasterizēju cepeškrāsnī. 150C, 1l burkas uz 15 min, bet arī skatos līdz, vai neparādās olīvkrāsas pleķīši.

  4. Tomāti želejā recepte galigi šķērsām, no tāda maza daudzuma etiķa uz 1.4 il ūdens, garša nebūs nekāda

  5. Veikalā Depo ir termometri maksā 1.25, jāliek burkā, kad iekš. temperatūra sasniedz 75 grādus -10 min un gatavs

  6. ivonna – vispirms vajag kārtīgi izlasīt recepti, tur tak rakstīts ir, ka pielej esenci un tomātiem želejā nav jābūt etiķainiem.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.