KOMPOTS – atspirdzinošs KARSTĀ dienā

Nepelnīti nopelts un piemirsts ir vēl nesenās pagātnes vasaras pusdienu neiztrūkstošā sastāvdaļa – kompots. Un pat ja kompotu klasika – no rabarberiem gatavotais – tev saistās ar nepatīkamām atmiņām par padomju ēdnīcu, noteikti vērts izmēģināt kādu no daudzajām šī unikālā dzēriena versijām.

Ķīmisko limonāžu, koncentrētu sulu, un citu ne pārāk veselīgu, spēcīgu un nedabisku garšu jūklī esam aizmirsuši ko pavisam pierastu, normāla latvieša vēderam saprotamu, un daudz veselīgāku… Tas ir vecais, labais kompots, ko, visticamāk, katru vasaru, ko pavadīji vecmāmiņas uzraudzībā laukos, baudīji pie pusdienu galda. Vēss, no ledusskapja vai pagraba ņemts, tas veldzēja daudz labāk par jebkuru tev zināmo dzērienu. Tieši tāpēc, ka savārāms no tā, kas pa rokai (vai dārzā), īpaši nepūloties un nestudējot sarežģītas receptes vai smalkus aprakstus. Lai gan patiesībā kompota izcelšanās nebūt nav tik proletāriska, kā esam pieraduši domāt. Vārds kompots cēlies no franču mēles, bet kā zināms, šai virtuvē neizsmalcinātu ēdienu un dzērienu vienkārši nav.

Ja vēlies, lai tavs kompots iegūtu īpašu garšu, parastā cukura sīrupa vietā, kurā vāra augļus un ogas, izmēģini tam pievienot garšvielas, tad sīrupu nokāst, un tikai pēc tam tajā vārīt augļus.

Dažādas garšas nianses vari panākt, izmantojot dažādus cukurus. Ja nomainīsi tradicionālo cukurbiešu pret cukurniedru, brūno vai muskavado cukuru, tad sapratīsi, ka cukurs nav tikai saldums vien. Interesantas garšas var panākt arī citos veidos. Piemēram, manas bērnības vasaras laukos iegadījās laikā, kad cukurs mēdza būt deficīts. Tad ome, kompotu vērot, mēdza katlā saldumam sabērt ledenes. Un jāatzīst, ka joprojām manās acīs šādi vārīts kompots uzskatāms par karali savu līdzinieku vidū.

Ja parastu kompotu noteikti māki uzvārīt, tad šoreiz piedāvāju dažas interesantākas un neparastākas receptes:

Dzērveņu–vīnogu kompots

350 dzērveņu
400 g sarkano vīnogu, kurām izņemti kauliņi
1 glāze cukura
nedaudz sāls

Ielej katliņā trīs glāzes ūdens un pievieno visas minētās sastāvdaļas. Uzvāri un turpini vārīt aptuveni 15 minūtes, laiku, pa laikam apmaisot. Pirms pasniegšanas kārtīgi atdzesē. Starp citu, šā pati recepte lieliski noder mērcei pie putna gaļas. Tikai tad vārot pievieno pavisam nedaudz ūdens. 

Melones–ingvera kompots

1 vidēji liela melone
½ glāze brūnā cukura
1 laima sula un miziņa
3 cm ingvera saknes

Sasmalcini ingveru un melones mīkstumu sagriez gabaliņos. Ielej katliņā trīs glāzes ūdens, pievieno cukuru un karsējot maisi, līdz cukurs izšķīst. Noņem no uguns, pievieno laima miziņu, sulu un ingveru. Liec ievilkties ne mazāk kā divas stundas. Pirms pasniegšanas kompotam pievieno melones gabaliņus.

Kompots pieaugušām meitenēm

700 g persiku
400 g zemeņu
1 glāze sausa baltvīna
3 ēdamkarotes cukura
2 ēdamkarotes Amaretto liķiera

Uzvāri sīrupu no glāzes ūdens, vīna un cukura, pievieno liķieri. Saliec glāzītē svaigu augļu gabaliņus un pārlej ar karstu sīrupu.

Ķirbju–ābolu kompots austriešu gaumē

300 g saldu ābolu
300 g ķirbja mīkstuma
1,5 glāzes cukura
1 citrona sula
100 ml vīna etiķa
1 glāze ābolu vīna, sidra vai sulas
nedaudz krustnagliņu

Nomizo un atbrīvo no serdes ābolus un sagriez tos salmiņos. Ķirbja mīkstumu sagriez lielākos kubiņos (tā, it kā gatavotos tos marinēt). Pārlej ābolus un ķirbi ar etiķi un atstāj uz aptuveni 7 stundām, lai iemarinējas. Būtu labi, ja ik pa laikam tu atcerētos tos samaisīt. Pēc marinēšanas pārliec ābolus un ķirbi sietiņā, lai etiķis notek.

Tikmēr katliņā sajauc citrona sulu ar cukuru, krustnagliņām un uzvāri. Turpini vārīt, līdz krustnagliņas uzpeld. Pievieno ābolu un ķirbi un vāri, līdz tie kļūst mīkstāki, tas ir, aptuveni 5 minūtes. Kompotu pirms pasniegšanas kārtīgi atvēsini un baudi kopā ar saldiem cepumiem!

Saistītie raksti

15 komentāri
  1. Bija bija – nupat par ogām bija. Tur arī bija kompota recepte cita starpā. Tāpēc izklausās līdzīgi.

  2. Man ir tik labas atmiņas no bērnības dienu kopotiem, kad ir savārīts tas lielais katls un tu tik ej pasmelties. Un vārīt var no visādām ogām. Visādš kombinācijās. Man, piemēram, jāņogu kompots trakoti garšo.

  3. Ļoti ieienteresēja ķirbju un ābolu kompots. Vienīgi nav vēl ne ābolu ne ķirbju. Bet izklausās ļoti gars. Jāpierkasta recepšu grāmatā.

  4. Nē, nē – kompots nav ne nopelts ne aizmirts! Mums, piemēram, ar draugiem tā ir neatņemama dārza svētku sastāvdaļa.

  5. Visgaršīgākie ir ķiršu kompoti. Un var arī ar visiem kauliņiem. Tādus arī ziemai savāru. Bezgala kaifīga štelle. Ar putukrējumu. MMMMMMMMM!

  6. A var, lūdzu, ievārījumu receptes? Tas tak arī aktuāki. Īpaši jau krīzes laikā. Un tām, kas nekad nav saņēmušās dūšu to darīt.

  7. Ehhh, ja vien nebūtu slinkums pirkt ogas, vvārīt un ņemties pa virtuvi. Veinkāršāk taču ir nopirkt katu ko veikalā. Jūs visas komentētājas tiešām esat tik čaklas mājsaimnieces kā rakstat?

  8. …veeee,… kompoti briesmīgi. Ne slāpes veldzēt, ne izsalkumu! Kopš bērnības nepatika pret tiem… bet visas omes bij kā trakas uz tiem kompotiem, zaptūdeņiem, ķīseļiem. Brrrr… Produktu bojāšana!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.