ĶIRŠU un SIERA kūka

Klāt ir jūlijs – ķiršu laiks! Un kur gan vēl labāk ir izmantot šīs gardās, skābenās ogas, kā gardā, saldā tortē, vai ne? Piedāvājam tev ķiršu kūkas recepti – lai labi garšo!

Pamatnei
300 g mandeļu, samaltu miltos
100 g sviesta
½ tējkarote cepampulvera
cukurs pēc garšas
ja vēlas, var pielikt vienu olu

Ķiršu pildījumam
300 g skābu ķiršu
2 ēdamkarotes cukura (var nelikt)
4 tējkarotes želatīna
½  glāze ķiršu sulas


Siera pildījumam

500 g Mascarpone siera
250 g saldā krējuma
4 ēdamkarotes mandeļu vai ķiršu liķiera
4 ēdamkarotes cukura (daļa var būt vaniļas cukura)
100 g tumšās vai piena šokolādes
3 ēdamkarotes želatīna


Pagatavošana – mandeles samal miltos un saputo ar citām sastāvdaļām (sviestam jābūt istabas temperatūrā) vienmērīgā masā. Visu liec uz 30 minūtēm ledusskapī. Tad vienmērīgi izrullē un liec veidnē ar apaļām, noņemamām malām. Cep 160 līdz 180 grādos, kamēr gatavs. Kārtīgi atdzesē.

Ķiršus atbrīvo no kauliņiem un apber ar cukuru, lai nedaudz sasulojas. Sulā uzbriedini želatīnu (ja ķirši ir ļoti skābi, želatīnu vajadzēs vairāk) un sajauc kopā ar ķiršiem, visu nedaudz sildi uz ļoti lēnas uguns, līdz želatīns izkūst. Tad atdzesē.  Kad masa sāk recēt, to pārklāj vienmērīgā kārtiņā uz pamatnes. Novieto aukstumā, lai kārtīgi sarec.

Tikmēr gatavo krējuma kārtu. Maskarponi sajauc ar cukuru. Saldo krējumu saputo, nedaudz atliekot malā tortes apziešanai. Želatīnu uzbriedini nelielā daudzumā piena vai saldā krējuma (neputota). Sildot izšķīdini un sajauc kopā maskarponi, saldo krējumu un liķieri, kā arī cukuru (tas jādara aukstā traukā, lai krējums nekustu). Sarīvē atdzesētu šokolādi un iejauc masā. Ja vēlies, lai masa būtu šokolādīga, pablendē to pēc šokolādes pievienošanas; ja gribi tīru saldā krējuma masu ar šokolādes gabaliņiem, ātri iecilā šokolādes skaidiņas un masu vairs nejauc. 

Kupolveidā klāj virs ķiršiem un liec vēsumā atdzesēties. Gatavo torti pārzied ar saldo krējuma kārtiņu un rotā ar grauzdētām mandeļu skaidiņām, rīvētu šokolādi, ķiršiem un visu citu, kas ienāk prātā. 

Publikācijā redzamajam fotoattēlam ir tikai ilustratīvs raksturs.

Atpakaļ uz – KŪKOŠANAS māksla – 4 vislabākās receptes

2 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.