ĶIRBJI – 5 SĀĻĀS un 5 SALDĀS receptēs

Ķirbi mēdz dēvēt dažādi – gan par dārza karali, gan pasaulē lielāko ogu, gan arī par vienu visdiētiskākajiem un tajā pašā laikā veselīgākajiem produktiem. Tas satur teju 90% ūdeni, taču ir bagāts arī ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām, kas ir nepieciešamas ikvienai no mums. Ja arī tavā dārzā šoruden gozējas dzelteni oranžie bumbuļi, vai tu esi nolēmusi tos iegādāt tirgū vai veikalā, tad zini – ķirbju iekļaušanas iespējas tavā ēdienkartē ir ĻOTI dažādas, un kādu sev tīkamu variāciju no plašā recepšu klāsta, noteikti spēs atrast ikviena! Šoreiz espati.lv piedāvā tev 10 interesantas un neparastas ķirbju receptes – izmēģini!
 
5 sāļās ķirbju ēdienu receptes
ĶIRBJU UN LIELLOPA GAĻAS SAUTĒJUMS. Sastāvdaļas – liellopa gaļa, sagriezta kubiņos, olīveļļa, 1 sasmalcināts sīpols, 4 ķiploka daiviņas, kubiņos sagriezts ķirbis, 3 lieli kubiņos sagriezti kartupeļi, 3 sagriezti burkāni, 2 glāzes gaļas vai dārzeņu buljona, pāris sasmalcināti tomāti, 1 tējkarote cukura, ½ tējkarote sāls un ½ tējkarote piparu. Pagatavošana – Katliņā lej olīveļļu un apcep liellopa gaļu, līdz tā zeltaini brūna, pievieno sīpolus un ķiplokus, visu apcep. Pievieno pārējās sastāvdaļas un sautē, līdz gatavs (~45 min.). Pasniedz siltu ar krējumu. Dekorē ar zaļumiem pēc izvēles.

CEPTU ĶIRBJU SALĀTI AR PUPIŅĀM. Sastāvdaļas –
2 tases kubiņos sagrieztu ķirbju, olīveļļa, 1 daiviņa ķiploka, pupiņas (pēc izvēles – žāvētas vai konservētas), ½ glāze ķiršu tomāti sagriezti uz pusēm, ½ glāze šķēlēs sagriezta sarkanā sīpola, tase sagriezta gurķa, tase sagrieztu seleriju, 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu, 2 ēdamkarotes svaigas laima sulas, ½ tējkarote sāls, ½ tējkarote melno piparu. Pagatavošana – samaisa ķirbi ar olīveļļu un ķiplokiem, liek noslēgtā cepamajā traukā, pievieno nedaudz ūdens un liek cepeškrāsnī, sautē, kamēr ķirbis mīksts. Salātiem – bļodā sajauc pupas ar tomātiem, sīpoliem, gurķiem, seleriju, pētersīļiem. Pievieno 2 ēdamkarotes olīveļļu, laima sulu, sāli, piparus. Pievieno atdzesēto ķirbi, visu viegli sajauc. Pasniedzot var dekorēt ar kādiem zaļumiem.

MAZIE ĶIRBĪŠI AR DESAS PILDĪJUMU. Sastāvdaļas –
8 mazi ķirbīši, desa, 1 sīpols, 1 daiviņa ķiploka, 2 olas, 1,5 tase rīvmaizes, ½ tējkarote salvijas, ¼ sasmalcinātu pētersīļu, sāls un pipari. Pagatavošana – ķirbīšiem nogriež cepurītes un atbrīvo tos no sēklām un daļas mīkstuma, sāli un piparus kopā ar nelielu daudzumu eļļas izrīvē gar ķirbīšu iekšpusi. Uz pannas apcep sīpolu un ķiploku līdz tie kļūst viegli zeltaini un aromātiski, pievieno desu un garšvielas, apcep. Visu pilda ķirbjos, kopā ar kubiņos sagrieztu ķirbja mīkstumu. Liek cepeškrāsnī un cep, līdz ķirbis mīksts. Šādus ķirbjus var gatavot kopā ar bērniem, kuriem viss process varētu šķist gana interesants un aizraujošs!

ĶIRBJI AR VISTU UN KARIJU. Sastāvdaļas –
vistas krūtiņa, atbrīvota no kauliem, sagriezta kubiņos, 1 sasmalcināts sīpols, 2 saspiestas ķiploka daiviņas, nedaudz svaiga, nomizota un samalta ingvera, 2 ēdamkarotes olīveļļas, 1 tējkarote koriandra, 1 tējkarote ķimeņu, 1 tējkarote cukura, ½ tējkarote sāls, ½ tējkarote kurkuma, ½ tējkarote kajēnas pulvera, nomizoti, kubiņos sagriezti ķirbji, 1,5 glāze vistas buljona, ½ glāze kokosriekstu piena. Pagatavošana – Uz pannas uzlej olīveļļu un apcep vistu, līdz tā kļūst brūna un ir gatava. Katliņā olīveļļā apcep sīpolus, ķiplokus un ingveru, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Pievieno visas garšvielas, apcep. Pievieno kubiņos sagriezto ķirbi un cepot maisa, lai tas pārklātos ar garšvielām. Pievieno buljonu, kokosriekstu pienu un vistu. Vāra aptuveni 20 minūtes, līdz ķirbji ir mīksti un piens sabiezē. Pasniedz siltu, vislabāk kopā ar rīsiem.

APCEPTAS ĶIRBJU SĒKLIŅAS MEKSIKĀŅU GAUMĒ. Sastāvdaļas –
2 glāzes svaigas ķirbju sēklas, ½ tējkarote čili pulvera, 1 laims, 1 ēdamkarote olīveļļas, šķipsniņa kajēnas pulvera, sāls Pagatavošana – Sēklas nomazgā un žāvē uz papīra dvielīša. Bļodā samaisa nožuvušās sēklas ar olīveļļu, garšvielām un laima sulu. Izber sēklas uz cepešpannas, izkliedē un liek cepeškrāsnī. Cep, kamēr kļūst sausas un viegli kraukšķīgas! Veselīga uzkoda lieliem un maziem, kas spēj aizstāt veikalā nopērkamos našķus!
 
5 saldās ķirbju ēdienu receptes
ĶIRBJU MAFINI. Sastāvdaļas – 2 olas, 3 tases miltu, 1 tase brūnā cukura, 1 glāze piena, 1 glāze ķirbju biezeņa (sautēta), ½ glāze sagrieztu nesaldinātu ābolu, 2 ēdamkarotes baltā cukura, 4 tējkarotes cepamā pulvera, 1 tējkarote sāls, 1 tējkarote kanēļa, 1 tējkarote muskatrieksta, ¼ tējkarotes krustnagliņu, ¼ tējkarote piparu, ¼ tējkarote ingvera. Pagatavošana – Lielā bļodā sajauc visas sastāvdaļas, līdz iegūst viendabīgu mīklas masu. Iegūto masu pilda mafinu formiņās, aizpildot nedaudz vairāk kā pusi no formiņas (atstājot vietu, kura mafinam piebriest cepšanās procesā), liek cepeškrāsnī un cep, līdz gatavs (~20-25 min.). Gatavību pārbauda ar zobu bakstāmo kociņu – iedur mafinā un, ja pildījums neķeras klāt pie kociņa, mafini ir gatavi!

ĀTRĀ ĶIRBJU SIERA KŪKA. Sastāvdaļas –
sagatavota kūkas pamatne, mīkstais siers (piemēram, Philadelfia), 2 olas, 1,5 glāzes cukura, ¾ tases tvaicēta, atdzesēta ķirbju biezeņa, 1 tase miltu, ½ tējkarote muskatrieksts, ½ tējkarote kanēļa. Pagatavošana – Lielā bļodā sajauc olas, cukuru un sieru, līdz iegūst viendabīgu masu. Pievieno ķirbju biezeni, miltus, muskatriekstu un kanēli, visu labi sajauc. Iegūto pildījumu pilda gatavajā pīrāga pamatnē, liek cepeškrāsnī un cep, kamēr gatavs (~ 60 min.). Pirms pasniegšanas kārtīgi atdzesē. Pasniedz rotājot ar ogām un/vai mērci – pēc vēlēšanās (piemēram, vaniļas).

ĶIRBJU SUFLĒ. Sastāvdaļas –
2 glāzes nesaldināta ķirbju biezeņa, 3 olas, ¾ glāzes cukura, kļavu sīrups, ¼ glāze piena, 3 ēdamkarotes saldkrējuma sviesta, 1 tējkarote vaniļas, 1 tējkarote kanēļa, ½ tējkarote muskatrieksta, ¼ tējkarote krustnagliņu, ¼ tējkarote sāls. Pagatavošana – Lielā bļodā sajauc visas sastāvdaļas, sakuļ, līdz veidojas viendabīga masa. Visu lej viegli ietaukotā veidnē un cep cepeškrāsnī (~60-70 min.). Pirms pasniegšanas nedaudz atdzesē. Šis ir viegls un gaisīgs saldais ēdiens – laba izvēle gan pie ģimenes kopīgā brīvdienu pusdienu galda, gan arī pārsteidzot ciemiņus!

ĀTRAIS ĶIRBJU UN ŠOKOLĀDES PUDIŅŠ. Sastāvdaļas –
atdzesēts ķirbju biezenis (tvaicēts), iepakojums gatava šokolādes pudiņa, ¼ tase piena, 1 tējkarote kanēļa, putukrējums. Pagatavošana – sajauc ķirbju biezeni ar šokolādes pudiņu, pievieno pienu un kanēli, visu samaisa, liek ledusskapī, lai kārtīgi atdziest. Pasniedzot dekorē ar putukrējumu. Ļoti ātri pagatavojams, taču gards saldais ēdiens, kas ies pie sirds kā lieliem, tā maziem!

ĶIRBJU VAFELES. Sastāvdaļas –
1 ola, ½ glāze miltu, ¾ glāzes piena, ¾ glāzes ķirbju biezeņa (sautēta), 1 ēdamkarote kausēta sviesta, 1 tējkarote cepamā pulvera, ½ tējkarote sāls. Pagatavošana – lielā bļodā sakuļ olu, iecilā pārējās sastāvdaļas, maisa līdz izveidojas viendabīga mīklas masa. Vafeles cep izmantojot vafeļu cepamo pannu. Gatavas vafeles sarullē, kamēr siltas un mīkstas. Pasniedz siltas vai aukstas – pēc vēlēšanās. Šādās vafelēs var pildīt arī dažādus pildījumus pēc vēlēšanās.
3 komentāru

Komentēt Uuu Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.