ĶIRBIS – padomi un 4 receptes

Gards, veselīgs un dzīvesprieku raisošs. Gluži kā saule, kas no vasaras saglabājusies ķirbī, pār mums līst patīkamas emocijas, medaina smarža un garša, kad gatavojam šo brīnišķīgo milzu ogu.  Jo ķirbis, lai gan liels, bet tomēr oga.

Ķirbis daudziem joprojām šķiet necils dārzenis, jo vairākums no mums vēl atceras padomju laiku tradīcijas un bezgaršīgus ķirbju biezeņus, taču, prasmīgi sagatavota, šī oga ir ļoti smeķīga. Un, kas nav mazāk svarīgi, arī veselīga.
Ķirbja lielais pluss –  saudzīgi novākts ar visu kātiņu, neaiztikts un netraucēts, tas mierīgi var gaidīt, pat ja vēlēsies savu ķirbi ēst tikai īsi pirms nākamās ražas. Turklāt gaidot savu laiku virtuvē, tas nezaudē uzturvērtību.
Ķirbis tiek uzskatīts teju vai par ārstniecisku augu. Tajā esošais karotīns (jo ķirbis dzeltenāks, jo tā vairāk) ķirbī saglabājas ideāli, jo to aizsargā biezā miza. Bet karotīns, kā zināms, vajadzīgs ikvienai, kura vēlas, lai viņas āda arī ziemā izskatītos skaista un būtu vesela.

 Lielais fosfora un magnija daudzums ķirbī ir gluži kā brīnumlīdzeklis, kas palīdz pārvarēt stresu un uzlabo atmiņu. Tāpēc, ja pirms svētkiem darbā iznācis nostrādāties pārmēru, gards ķirbītis būs īstais ēdiens garīgo spēku un līdzsvara atgūšanai.
Ziemas periodā no ķirbja izmanto mīkstumu un sēklas (dažas ārstnieciskas kūres iesaka ēst arī sasmalcinātu mizu), bet vasarā, kad ķirbis aug dārzā, ļoti garda delikatese ir arī ķirbja ziedi. Savukārt stīgas var izmantot ārstniecisku uzlējumu gatavošanai. 

Starp citu, ķirbja sēklas īpaši noderēs aukstajās dienās, jo tajās ir vielas, kas, nonākot organismā, palīdz tam saglabāt siltumu.
Ja tev mājās aug mazs zeperis, droši uzcienā ar ķirbja sēklām arī viņu. Bet, ja negaršo parastas sēklas, pagatavo no tām kādu gardumiņu. 
Šajās sēkliņās ir viss labais, kas atrodas ķirbī, tikai koncentrētā veidā. Turklāt tajās atrodas viela kukurbitacīns, kas iznīcina vēdera parazītus. Bet, kā zināms, bērniem, kuriem dažkārt aizmirstas nomazgāt rokas, pirms našķoties, šī profilakse nekaitēs.
Tā kā ķirbis satur pat 90 procentu ūdens, tas ir ideāls produkts dažādu diētu cienītājām. Gan tāpēc, ka maz kaloriju, gan tāpēc, ka tajā daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, neļaujot organismam izsīkt.

Lai ķirbis garšotu labāk
Ķirbja gatavošanai nepieciešama mīlestība. Ja ķirbi vārīsi vai cepsi bez tās, garša būs visai blāva un neizteikta.
Lai ķirbis spētu parādīt sevi no labākās puses, der ievērot šādas viltības.

  • Gatavojot ķirbjus, vislabāk tam pievienot nedaudz eļļas. Taukvielas palīdzēs organismam pārstrādāt un uzņemt ķirbī esošos karotīnus. Bet tas nozīmē, ka, ēdot ķirbi, baudīsi ne vien tā garšu, bet izjutīsi arī labo ietekmi uz veselību un skaistumu. Izmēģini pagatavot salātus no rīvēta ķirbja, siera un nedaudz eļļas.
  • Lai ķirbis izrādītu visas savas garšas īpašības pilnīgāk, pirms tā pievienošanas ēdienam apcep ķirbi cepeškrāsnī.
  • Nebaidies ķirbi pasniegt kopā ar dažādiem augļiem, āboliem, persikiem, bumbieriem. Dabiski saldens, tas lieliski iederēsies šai gardajā kompānijā.
  • Ķirbi var pievienot gaļas ēdieniem. Tas saskanēs gan ar garšā izteiksmīgo aitas vai klasiskāko liellopa gaļu, gan žāvētu cūkas krūtiņu.
  • Pamēģini pielikt nedaudz ķirbja biezeņzupai, tas īpaši neizmainīs garšu, bet padarīs to tumīgāku un gardāku.
  • Nedaudz ķirbja piestāv kartupeļu putrai. Putra iegūs zeltaināku krāsu. Turklāt garša būs maiga un patīkama.

Ķirbju ievārījums

2 kg ķirbja mīkstuma
1,5 kg cukura
0,5 l ūdens
Kanēlis un vaniļa pēc garšas
Sagriez ķirbja mīkstumu nelielos kubiņos un noskalo tos. Katliņā ielej nedaudz ūdens un uzvāri ķirbi (aptuveni 5 minūtes). Noliec maliņā, lai ķirbja gabaliņi pilnībā atdziest. Tikmēr no ūdens un cukura pagatavo sīrupu. Aplej ķirbi ar karstu sīrupu un atstāj ievilkties uz sešām stundām. Pēcāk uz nelielas uguns vāri ievārījumu aptuveni pusstundu. Atkal atdzesē un atkal pavāri pusstundu. Pievieno garšvielas un liec burkās vēlākam laikam.

Ķirbju sēklu cepumiņi

Mīklai
400 g miltu
100 g cukura
1 šķipsniņa sāls
200 g sviesta
1 ola
Virsiņai
100 g medus
100 g sviesta
150 g cukura
50 g saldā krējuma
200 g ķirbju sēkliņu

100 g aprikožu džema cepumu pārziešanai

Lielā bļodā sajauc gabaliņos sakapātu sviestu, nedaudz sakultu olu un citas mīklas sastāvdaļas. Mīci, līdz mīkla kļūst gluda. Izveido apaļu bumbu, ietin pārtikas plēvē un novieto ledusskapī uz vismaz vienu stundu. Bet, ja vēlies paslinkot, tā visa vietā nopērc puskilogamu gatavas smilšu mīklas.
Katliņā uzvāri visas virsiņas sastāvdaļas, līdz cukurs sakūst un masa kļūst vijīga. Mīklu izveltnē uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un sadursti ar dakšiņu. Liec 180 grādus karstā krāsnī un cep, līdz tā kļūst zeltaini dzeltena. Samazini temperatūru, izņem plāti un apzied mīklu ar aprikožu ievārījumu. Pa virsu izlīdzini ķirbju sēklu masu un liec atpakaļ cepeškrāsnī vēl aptuveni piecas līdz desmit minūtes. Pirms pasniegšanas sagriez nelielos gabaliņos.

Ķirbju gnoči (gnocchi) jeb klimpas itāļu gaumē

1,2 kg ķirbja
200 g miltu
2 olas
8 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera
1 citrona miziņa
7 salvijas lapiņas
sāls un svaigi malti melnie pipari

Ķirbja mīkstumu sagriez gabaliņos un sālsūdenī izvāri mīkstu. Notecini un sablendē biezenī. Pievieno biezenim izsijātus miltus, olas, sāli un piparus. Ar koka karoti maisi mīklu, līdz tā kļūst vienmērīga un gluda. Pārsedz mīklu ar dvieli un liec ledusskapī uz astoņām līdz desmit stundām atpūsties.
Uzvāri sālsūdeni, un ar divu tējkarošu palīdzību veido klimpas. Ar vienu ņem mīklu, bet ar otru izkasi to no sākotnējās karotes ūdenī. Kad klimpas uzpeld, nosmel tās ar putu karoti un liec dziļā traukā. Sviestu atsevišķā katliņā izkausē un pievieno citrona miziņas un salvijas lapas. Vienu minūti pavāri. Pirms pasniegšanas pārlej klimpas ar kausēto sviestu un pārkaisi ar Parmas sieru.

Ķirbju zupa

1,2 kg ķirbja mīkstuma
1 kapāts sīpols
3 ķiploka daiviņas
2 ēdamkarotes rīvēta ingvera saknes
1 sarkanais čilli pipars
1 kanēļa standziņa
6 krustnagliņas
olīveļļa
4 burkāni
400 ml kokosriekstu piena
100 ml saldā krējuma
1 laima sula
baltvīns, sāls un pipari pēc vēlēšanās
Pasniegšanai
100 ml saldā krējuma un tikpat vājpiena biezpiena
grilētas vēžu astes vai garneles

Sīpolus un garšvielas apbrūnini eļļā. Pievieno gabaliņos sagrieztu burkānu un ķirbi un aptuveni piecas minūtes apcep. Pievieno 500 ml ūdens un, ja vēlies, izšķīdini tajā buljona kubiņu. Vāri aptuveni piecpadsmit minūtes. Nedaudz atdzesē un izņem kanēļa standziņas un krustnagliņas. Pievieno putukrējumu, laima sulu un kokosriekstu pienu. Uzvāri un pielej vēl baltvīnu. Nogaršo, vai nevajag pievienot vēl garšvielu. Saldo krējumu saputo un sajauc ar biezpienu. Garneles vai vēžu astes sagrilē. Zupu lej trauciņos, dekorē ar putota krējuma un biezpiena pikucīšiem un pārkaisi ar garnelēm.

1 komentārs
  1. Gnoci ir mans milakais italiesu ediens, interesanti, kadi ir kirbju gnoci 🙂 🙂 :)?

Komentēt Milotaja Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.