Kas notiks, ja uzturā vairs nelietosi CUKURU?

Alkas pēc kā salda ir tik saprotamas – cukurs pie dienišķās tējas vai kafijas, kāda smalkmaizīte, šokolāde vai kūciņa saldajā. Nemaz nerunājot par cukuru, kurš ne tik acīmredzamā veidā pievienots lielākajai daļai pārtikas produktu un dzērienu. Organisms, mums pat nemanot, ir kļuvis atkarīgs. Vai esi aizdomājusies, ko iegūsi, ja tieksmi pēc cukura pārvarēsi?

Lai ķermenis funkcionētu līdzsvaroti, rūpnieciski ražoto cukuru vajadzētu aizstāt ar dabisko, kas atrodams svaigos augļos, dārzeņos un medū. Atsakoties no mākslīgā cukura, kas ir nedzīvs un organismam nevajadzīgs produkts, dzīve kļūs daudz baudāmāka. Lūk, kāpēc!

Tavas 9000 garšas kārpiņas atgūs iepriekšējo jutību. Cukurs, tāpat kā cigaretes, spēj notrulināt garšas sajūtas. Ja esi liela saldummīle un uzskati, ka dārzeņi un pilngraudu produkti kļuvuši bezgaršīgi, iespējams, atkarība no cukura jau paveikusi savu. Atsakoties no mākslīgā cukura, ar laiku no jauna varēsi izgaršot un baudīt veselīgos produktus.

Nervoza un nepārvarama tieksme pēc kā salda vairs neapgrūtinās tavu ikdienu. Ja netiec pie savas dienišķās cukura devas – vai kļūsti neapmierināta, nemierīga un viegli aizkaitināma? Pārlieku liels cukura daudzums organismā spēj aizmiglot prātu un noved pie hroniska noguruma sindroma – tas dēļ organisma nemitīgajiem centieniem līdzsvarot cukura līmeni asinīs. Rezultātā, lai izvairītos no diendusas darba laikā, tu sniedzies pēc kārtējā dopinga. Atceries – jo mazāk piesārņosi savu organismu, jo mazāk pēc visa kaitīgā tas alks.

Uzlabosies atmiņa. Regulāri iepriecinot sevi ar saldumiem un cukuru, tu veicini smadzeņu paātrinātu novecošanos un nodari kaitējumu atmiņas centriem. Ja vēlies saglabāt asu prātu un labu atmiņu līdz vecumdienām, tā vietā, lai rīta agrumā sevi enerģizētu ar saldu bulciņu un kafiju – varbūt labāk izvēlies auzu pārslu putru un zaļo tēju bez cukura ar citrona šķēlīti.

Tava sirds būs pateicīga. Uzņemtais cukurs paaugstina insulīna (insulīns – aizkuņģa dziedzera hormons, kas samazina glikozes koncentrāciju organismā) līmeni asinīs, kas aktivizē simpātisko nervu sistēmu, paaugstinot asinsspiedienu un paātrinot sirdsdarbību. Tas paredz lielāku sirds un asinsvadu slimību risku. Atbrīvo savu sirsniņu no liekas slodzes!

Ardievu, pūtītes! Cukuru saturoši produkti, arī saldināti dzērieni, bieži vien izraisa iekaisuma procesus organismā, kas var saasināt arī aknes problēmu – iekaisīgu ādas slimību, kas izpaužas pūtīšu un piņnu veidā. Atsakies uz kādu laiku no saldumiem un pavēro rezultātu!

Pasargāsi sevi no liekām veselības problēmām. Saldumi aktivizē rūgšanas procesus, kas veicina ogļskābes, etiķskābes un spirta veidošanos organismā. Cukurs un baltie milti veido skābu vidi, uzturot ķermeni hroniska iekaisuma stāvoklī. Tas ir ne tikai liekā svara drauds, bet arī dažādu autoimūno slimību (astma, alerģija u. c.), diabēta un pat vēža viens no izraisītājfaktoriem. Rūpējies par sevi!

Iegūsi ciešu un veselīgu miegu. Tverot pēc cukura un rafinētajiem ogļhidrātiem, īpaši pirms naktsmiega, nebrīnies, ja iemigt būs visai grūti. Tas dēļ augstā cukura līmeņa organismā. Ja našķošanās vēlme ir nepārvarama, izvēlies labāk pilngraudu ogļhidrātus.

Tavs ķermenis kļūs slaidāks, tvirtāks un veselīgāks! Pat ja neveselīgo našķu liekās kalorijas tiek aizvietotas ar daudz veselīgāku produktu (kā, piemēram, mandeles un svaigi augļi) kalorijām, kopumā tu tāpat būsi ieguvēja. Piemēram, ja ieekonomēsi uz saldumu rēķina kaut vai 200 kalorijas dienā, pusgada laikā tie var rezultēties kā mīnus 5 kilogrami.

4 komentāri
  1. Diabētu neizraisa cukura lietošana! Kur tādas nepārbaudītas muļķības var rakstīt. Ja medicīnas tipa fakti tiek minēti, tad varbūt vērts pakonsultēties ar sertificētiem mediķiem? Tas pats arī par autoimūnajām slimībām un vēzi!

  2. Gan piekrītu, gan nepiekrītu komentāram. Cukura lietošana ir VIENS NO faktoriem, kas veicina diabēta rašanos. Principā visas slimības (arī autoimūnas) rodas no nepareiza uztura. Izslēdziet no uztura mākslīgo cukuru, pārmērīgu sāls lietošanu un 80% no dzīvnieku valsts produktiem, aizstājiet šos 80% ar augu valsts uzturu, un redzēsiet, kā pazūd slimību simptomi, līdz atgūstiet atkal veselību (tas pats attiecas arī uz autoimīnajām slimībām, piem, diabētu – uztura izmaiņu rezultātā insulīna deva pamazām samazināma, līdz vairs vispār nav nepieciešama).

  3. atslēgfrāze, kas minēta rakstā, ir – “viens no izraisītājfaktoriem”. neredzu, ka būtu rakstīts, ka tieši cukurs izraisa dažādas slimības. cukurs (uzņemts pārāk bieži un pārāk pārāk lielā daudzumā) izraisa pārāk skābu vidi organismā, kas ir viens no faktoriem, kas piesārņo organismu, rada hronisku iekaisuma stāvokli un daļēji var veicināt šīm lielajām slimībām labvēlīgu vidi.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.