Kartupeļu ēdieni – sezonas aktualitāte

Ja ne Kolumba slavenais ceļojums un pēcāk no Amerikas atvestie labumi, iespējams, mēs vēl šobaltdien nepazītu tik ierasto un iemīļoto dārzeni – kartupeli. Bez tā nav iespējama ne kārtīga zupa, ne arī gaļas ēdiens. Tik pierasts un parasts, bet reizē mainīgs un dažāds… vecais, labais Kartupelis.

Ir pagājuši tikai nedaudz vairāk nekā četri gadsimti, kopš spāņi iepazīstināja Eiropu ar kartupeli, tomēr šai laikā tas iekarojis savu pārliecinošu nišu mūsu uzturā. Godīgi sakot, ikdienas maltīte bez kartupeļa šķistu tīri vai nabadzīga.
Kartupelis ir kļuvis par ceturto nozīmīgāko pārtikas produktu pasaulē – to apsteidz tikai rīsi, kvieši un kukurūza. Latvijā gada laikā viens iedzīvotājs vidēji patērē aptuveni 100 kg kartupeļu, kas ir visai iespaidīgs rādītājs pat Eiropas iedzīvotāju vidū. Tātad esam īsta kartupeļēdāju tauta, lai gan ir receptes, ko vērts pamācīties no citiem – dažādībai.
Viens no iemesliem, kāpēc kartupelis ir tik iecienīts, – tas satur ļoti daudz ogļhidrātu. Tādējādi nodrošinot organismu ar nepieciešamo enerģiju. Turklāt tā kā šis dārzenis ir pasaulē tik iecienīts, tā uzlabošanā piedalījušies neskaitāmi selekcionāri, radot dažādas šķirnes dažādiem izmantošanas veidiem. Tādas, kas piemērotākas vārīšanai, citas, kas labāk der putrām, vēl kartupeļu frī utt. Un, protams, pat ja izmantosi tikai vienu kartupeļu šķirni visiem dzīves gadījumiem, droši vien arī tev ir sava iecienītākā, ko meklē veikalos un tirgos.
Ir daži universāli paņēmieni, kā labāk orientēties kartupeļu šķirnēs. Ja kartupeļus vārīsi, labāk izvēles miltainākas šķirnes, kurās vairāk kartupeļu cietes, savukārt cepšanai piemērotākas tās, kurās cietes mazāk.
Lai gan bieži noniecinām kartupeļus kā bezvērtīgu un kalorijām bagātu produktu, tā nav taisnība. Kartupelis satur visai daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu. Tikai apstrādes procesā jāpacenšas tos visus neiznīcināt. Tieši tāpēc visvērtīgākais ir ar mizu krāsnī cepts kartupelis. Savukārt kartupeļus vārīt jācenšas pēc iespējas mazākā ūdens daudzumā, lai vērtīgās uzturvielas mazāk izskalotos vārāmajā ūdenī.
Nebaidies no kartupeļu kalorijām – 100 g kartupeļu satur tikai aptuveni 70 kaloriju, kas ir tikai par 20 vairāk nekā to ir ābolos, bet par veselām 200 mazāk, nekā satur tāds pats daudzums baltmaizes. Pašā kartupelī taukvielu nav. Tomēr, kā vairums dārzeņu, gatavošanas procesā tas kā švamme uzsūc taukus no kopējā ēdiena. Tāpēc cepot kartupeļi var kļūt ļoti eļļaini un taukvielām bagāti. Un tieši tāpēc kartupeļu pankūkas ir tik taukainas.
Šā iemesla dēļ, ja rūpējies par svaru, labāk atsakies no taukos ceptiem kartupeļiem, aizvietojot tos ar vārītiem vai krāsnī, folijā ceptiem.
Dažkārt vecāki mēdz uztraukties, kad, gatavojot pusdienas, bērns paķer kādu mizotu kartupeli un tāpat zaļu nograuž. Šāds kartupelis ir tīri labs C vitamīna avots, tātad bērnam pat veselīgs. Ja mazajam garšo, lai viņš grauž, cik vien vēlas. Svaigēšanai neder vien saasnojuši vai sazaļojuši kartupeļi.

Lai kartupelis nebojātos

Lai gan šķiet, ka nav vienkāršāka produkta par kartupeli, par tā glabāšanu un gatavošanu ir visai daudz vērtīgu padomu. Jo tas viss palīdz tikt pie garšīgāka un veselīgāka galaiznākuma.
    •    Lai gan kartupeļu sezona vēl pilnā plaukumā, drīz vien tie maisos saguls mūsu pagrabos vai iknedēļas šopingā tiks iepirkti tirgū vai lielveikalā.  Un jāsāk uzmanīties no sadīgušiem kartupeļiem. Īpaši aktuāli tas kļūst ziemas otrajā pusē – pēc februāra. Asnu vietās veidojas indīga viela – solanīns. Lai no tā maksimāli atbrīvotos, saasnojuši kartupeļi kārtīgi (biezākā slānītī) jānomizo un jāvāra lielā daudzumā ūdens, ko pēc tam nedrīkst izmantot tālākai ēdiena gatavošanai. Tātad kartupeļi, kas sākuši dīgt, der tikai vārīšanai (nedrīkst vārīt arī zupas).
    •    Kad esi atnesusi kartupeļus no tirgus vai veikala, nesteidzies tos notīrīt. Kartupelis mīl netīrību – pielipušās smiltis un zemes pikuči ļauj tam labāk un ilgāk uzglabāties. Mazgāt tupeni varēsi vēlāk,  tieši pirms gatavošanas.
    •    Ja kartupeļi kļuvuši aizdomīgi saldi, visticamāk tie pieredzējuši aukstumu. Kartupelis nedaudz atgūs normālu garšu, ja pāris dienas to atsildīsi istabas temperatūrā. Ja kartupelis ir salis stiprāk, tas vairs nebūs derīgs cepšanai. Bet pirms vārīšanas šādi cietis kartupelis nedaudz jāpatur ūdens peldē.
    •    Kad esi nomizojusi kartupeļus, tajos esošā aminoskābe tīko reaģēt saskarē ar skābekli, tāpēc kartupeļi ātri vien nomelnē. Tas ir iemesls, kāpēc mizoti kartupeļi tūlīt jāsāk gatavot. Ja kartupeļus mizo priekšlaikus, līdz gatavošanai tie jātur ūdens peldē. Bet atceries, ka tādējādi no kartupeļiem izskalo daļu vērtīgo vielu un cieti.
    •    Ja vien iespējams, gatavo kartupeļus ar visu mizu. Tieši mizā ir vairums kartupeļos esošo vērtīgo minerālvielu, vitamīnu un sāļu. Tāpēc šāds kartupelis ir veselīgāks. Starp citu, arī darba gatavojot mazāk.
    •    Vārot skābu kāpostu zupu, soļanku vai vēl ko citu, kur pievienosi ļoti skābus produktus, lūkojies, lai kartupeļi jau pirms tam būtu mīksti. Citādi var nākties grauzt cietus kartupeļu gabaliņus – skābā vidē dārzeni izvārīt mīkstu neizdosies.
    •    Lai, cepot pankūkas, kartupeļi nekļūtu pelēki, pēc rīvēšanas tos aplej ar nedaudz karsta piena. Arī vārot putru, atceries, ka piens tai jāpievieno uzkarsēts – tad putra būs gaišākas krāsas.
    •    Ja cepot vēlies, lai kartupeļi būt īpaši kraukšķīgi, nosusini tos ar papīra dvieli. Tikai sausiem kartupeļiem cepoties veidosies brūnā un kraukšķīgā miziņa, ko vairums ēdāju tik ļoti iecienījuši.
    •    Vārot kartupeļu putru, to nekad neblendē, jo iegūsi nevis gaisīgu biezeni, bet gan līmveidīgu masu. Kartupeļus putrā sastrādā vai nu ar stampiņu, vai putojot.

Glazēti kartupeļi dāņu gaumē

500 g nelielu kartupelīšu
1 ēdamkarote konjaka vai brendija
3 saujas svaigu spinātu
100 g sviesta
¼ gāzes saldā krējuma
2 ēdamkarotes cukura
Sāls un rīvēti muskatrieksti pēc garšas

Spinātus kārtīgi nomazgā un atbrīvo no kātiņiem. Aplej ar verdošu ūdeni un notecini. Izkausē pannā aptuveni trešdaļu sviesta un uz stipras uguns nedaudz apcepini spinātus. Pievieno saldo krējumu un garšvielas un nedaudz pasutini, līdz liekais šķidrums iztvaiko.
Kartupeļus kārtīgi nomazgā un ar visu miziņu novāri, tad nomizo. Citā pannā apgrauzdē cukuru brūnu, pievieno konjaku, atlikušo sviestu un visu kārtīgi samaisi. Ieber kartupeļus un apviļā, lai glazūra tiek no visām pusēm. Kārto šķīvjos spinātu ligzdiņās.

Kartupeļu zupa ar puraviem un fenheli

3 ēdamkarotes olīveļļas
2 puravi
2 fenheļi
500 g kartupeļu
6 krūzes buljona
saišķītis ūdenskrešu
sāls un svaigi malti baltie pipari

Katliņā uzkarsē eļļu. Pievieno sīki sagrieztu puravu un sautē aptuveni piecas minūtes, laiku pa laikam apmaisot. Pieber kubiņos sagrieztus kartupeļus un sasmalcinātu fenheli. Turpini cept aptuveni desmit minūtes, laiku pa laikam visu apmaisot, lai nekas nepiedeg. Pievieno buljonu un uzvāri. Turpini vārīt aptuveni 20 minūtes, līdz dārzeņi kļūst mīksti. Pieber no kātiņiem atbrīvotas ūdenskreses un vēl pāris minūtes pavāri, lai tās nedaudz ievārās zupā. Visu kārtīgi sablendē. Pasniedz karstu.

Kartupeļu salāti

4 cieti vārītas olas
1 kg kartupeļu
Sāls un svaigi malti pipari
100 ml majonēzes (vislabāk paštaisītas)
100 ml skābā krējuma
2 tējkarotes Dižonas vai 1 tējkarote Krievu sinepju
1 tējkarote gurķu marinādes
100 g sakapātu sarkano sīpolu
15 g dilles
45 g sasmalcinātu marinētu gurķīšu
50 g sasmalcinātu seleriju
1 tējkarote saldās paprikas gabaliņu
Salātlapas pasniegšanai

Sagriez olas šķēlītēs un noliec maliņā. Novāri kartupeļus ar mizu un vēl karstus nomizo, sagriez palielos kubiņos.
Samaisi majonēzi, skābo krējumu, gurķu marinādi un sinepes. Pagaršo un, ja vēlies, veido mērci pikantāku vai maigāku.
Pārlej iegūto mērci karstajiem kartupeļiem un kārtīgi samaisi. Pievieno sasmalcinātus sīpolus, marinētos gurķīšus, dilles, selerijas. Visu uzmanīgi samaisi. Pievieno olu ripiņas un ļoti vieglītēm, lai tās neizjuktu, iemaisi salātos. Pārkaisi ar paprikas gabaliņiem. Pārklāj ar plēvi un liec ledusskapī, lai ievelkas vismaz 1 stundu.
Pasniedz uz salātlapām.

Kartupeļu pastēte ar ikriem

500 g kartupeļu
100 g biezpiena
200 g saldā krējuma
1 olas baltums
1 tējkarote sāls
3 tējkarotes želatīna
1/2  tējkarotes balto piparu
Saišķītis maurlociņu
Pasniegšanai
Skābs krējums
Lašu ikri

Kartupeļus nomizo un sagriez nelielos gabaliņos. Vāri, līdz tie ir mīksti. Nokās un vēl siltus katupeļus samīci putrā. Želatīnu uzbriedini aukstā ūdenī. Tikmēr samaisi kartupeļu putru ar samaltu biezpienu, piparus, sāli un sasmalcinātos maurlociņus. Atsevišķos traukos saputo olas baltumu un saldo krējumu. Lēnām iemaisi kartupeļos, vispirms saldo krējumu, tad iecilā olas baltumu. Želatīnu atbrīvo no liekā ūdens un uzmanīgi izkausē mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē. Pievieno kartupeļu putrai. Veidnē ieklāj pārtikas plēvi un liec iekšā kartupeļu masu. Ievieto uz pāris stundām ledusskapī, lai sastingst. Pasniedz ar sarkanajiem ikriem un skābu krējumu. Ja ārā nav pārāk auksts, pie pastētes un ikriem iemalko glāzi alus.

3 komentāri
  1. Glazēti kartupeļi??! Šis būs jāizmēģina. Atkal kārtējais kompliments espati un Zandai par visām tām lieliskajām receptēm! 😉

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.