Kārdinošais fondī

Klāt kārtējā nedēļas nogale ar draugiem, vakars ar mīļoto, vai vienkārši brīdis, kad gribas pagatavot kaut ko gardu, bet tomēr negribas visu dienu pavadīt pie plīts. Tā, manuprāt, ir gadījies katrai no mums. Šādam noskaņojumam lieliski der fondī. Tas ir vienkārši pagatavojams un vēl fondī radīs kopības sajūtu, jo gatavošanas procesā var piedalīties visi ēdāji un, turklāt, fondī ir viens no franču pavārmākslas šedevriem (lai gan par fondī izcelsmes titulu francūži aizvien strīdas ar šveiciešiem).

Ja esi fondī cienītāja, tad tev noteikti mājās jau ir fondī katls, tas var būt gan elektriskais katls, kas būtu piemērots iesācējām, gan keramikas komplekts, kas sildāms uz speciālas lampiņas, bet, ja tev šo atribūtu nav, tos var iegādāties jebkurā trauku vai elektronikas veikalā, atkarībā no katla izvēles, par diezgan saprātīgu cenu. Fondī katls darbojas diezgan vienkārši, tas tiek sildīts uz nelielas liesmas, kā jau minējām, elektriskas vai atklātas. Tā kā katls ir neliels, pārnēsājams un ar nelielu liesmiņu, to droši var novietot telpā, kur paredzēta arī fondī baudīšana. Katlu var novietot, piemēram, uz galda, tajā tiek gatavots un karsēts fondī, bet apkārt tam tiek novietoti uzkožamie, kas tiek mērcēti jau gatavajā fondī. Fondī komplektā nāk tādi kā iesmiņi uz ko uzdurt uzkožamos, lai tos iegremdētu bezgala gardajā masā.

Fondī nav tikai siera ēdiens, to var gatavot arī kā saldo ar kuru var lieliski panašķēties. Šim lieliskajam našķim ir ļoti daudz recepšu, mēs Tev piedāvāsim dažas no tām.
  

Zilā siera fondī

Nepieciešams:
400 g zilā siera (piemēram, Dor Blu)
1 tase piena
2 ēdamkarotes sviesta
2 ēdamkarotes miltu
1 ēdamkarote skābā krējuma
muskatrieksts un/vai paprika pēc garšas

Kad fondī būs gatavs, tajā varēsi iemērkt:
Itāļu maizi sagrieztu mazos kubiciņos vai šķiņķa kubiciņus

Pagatavošana:
Sadrupini zilo sieru un atliec to mazliet malā. Uzsildi fondī katlu, kad katls uzsilis ieliec tajā sviestu, lēnām maisot pievieno miltus un tad pienu. Lēnām pievieno sadrupināto zilo sieru un, gaidi līdz masa sāk mazliet viļņoties, bet neļauj tai uzvārīties. Tad liesmu pagriez karstāku, un pievieno muskatriekstus un papriku. Kad fondī sāk mest pirmos burbuļus, nogriez zemāku liesmu un pievieno skābo krējumu. Liesmu nenodzēšot, bet pagriežot to stipri vien zemu, lai fondī neatdzistu, bet nebūtu arī karsts, varat sākt to baudīt, iemērcot tajā maizes un/vai šķiņķa kubiciņus

Brī fondī
Nepieciešams:
250 grami brī siera
1 tējkarote miltu
¾ glāzes sausa baltvīna
3 tējkarotes brūnā cukura
1 tējkarote kanēļa
2 tējkarotes liķiera (ābolu vai ogu)

Kad fondī būs gatavs, tajā varēsi iemērkt:
Itāļu maizi sagrieztu kubiciņos, ābolu šķēlītes, apelsīnu šķēlītes vai cepumus „dāmu pirkstiņi”

Pagatvošana:
Sadrupini brī sieru, sajauc to ar miltiem un uz mirkli atstāj to malā. Ielej fondī katlā vīnu un sāc to karsēt. Kad katls ir uzkarsis lēni maisot pievieno brī sieru ar miltiem. Neļauj uzvārīties. Kad masa sāk viļņoties pievieno brūno cukuru un kanēli. Kad siera masa sāk mest pirmo burbuli pievieno liķieri un nogriez liesmiņu tik mazu, lai temperatūra būtu pietiekama, lai baudītu šo gardumu, piemēram, kopā ar maizi.

Un ja vēlies pamieloties ar ko īpaši saldu un gardu, mēs tev piedāvājam…

Tradicionālo šokolādes fondī

Nepieciešams:
250 g kvalitatīvas kapātas šokolādes vai šokolādes kalešu (nopērkamas, piemēram, Emīla Gustava šokolādē)
1 tase saldā krējuma
2 ēdamkarotes ķiršu liķiera (vai jebkura cita, pēc garšas)

Kad fondī būs gatavs, tajā varēsi iemērkt:
Zemenes, banānus, ābolu šķēlītes, ananāsa gabaliņus utt.

Pagatavošana
Uz lēnas liesmas karsē saldo krējumu, bet neuzvāri to. Lēni maisot, pievieno šokolādi, karsē tik ilgi uz mazas liesmas līdz masa kļūst viendabīga. Tad pievieno liķieri, nogriez vēl mazāku liesmiņu un iemērcot fondī katlā augļu gabaliņus izbaudi šo šokolādes brīnumu!

Kā franči teiktu, bon appétit!

2 komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.