Kādu TĒJU vislabāk baudīt ikdienā

Tējas klāsts ir milzum plašs, tāpēc, iespējams, grūti izvēlēties labāko, gardāko un reizē veselīgāko. Zināms, ka nepārtraukti dzert tikai viena veida tēju nevajadzētu, labāk pamīšus dzert dažādas vai mainīt un ik pēc nedēļas dzert citu.

Veselīgākās un imunitātei draudzīgākās ir tējas, kurās ir daudz C vitamīna, piemēram, aveņu, ingvera, upeņu, mežrozīšu. Šoreiz gan apskatīsim tējas, kuras pārsvarā ir ikdienā lietojamas, nevis zāļu tējas. Lai gan ingvers un piparmētra tiek pieskaitīti arī pie ārstnieciskajām tējām, tomēr tās ir arī ikdienas tēju klāstā. Aplūkosim augļu, baltās, ingvera, melnās, piparmētru un zaļās tējas īpašības un iedarbību.

Augļu tējām ir dažādas variācijas – to sastāvā ir dažādi augi, ziedi, augļi, ar nosacījumu, ka tām kā pamatviela netiek izmantota ne melnā, ne zaļā tēja. Tā ir aromātiska un garšu var izvēlēties katrs sev piemērotāko, mīļāko. Šo tēju ārstnieciskās īpašības ir atkarīgas no sastāvā esošajiem augļiem.

Baltā tēja. Lai gan tā tiek uzskatīta par samērā lielu retumu, tomēr pastāv uzskats, ka tā ir labākā tēja pasaulē. Tā ir ķīnas zaļās tējas paveids, ko iegūst bez jebkādas tehnikas izmantošanas, ar rokām novācot tēju no tējas krūmiem. Tiek vāktas tikai jaunāko atvasīšu galotnes un pumpuri, tieši tāpēc baltajai tējai ir spēcīgs aromāts. Kad tēja novākta, to žāvē saulē vai kaltē temperatūrā, kas nav augstāka par 40 grādiem pēc Celsija skalas, kas palīdz saglabāt lapu dabīgo izskatu. Pateicoties novākšanas metodei, jaunajiem dzinumiem un rūpīgajai tējas apstrādei, baltā tēja nezaudē vitamīnus un saglabā visas vērtīgās vielas, kuru skaitā ir arī B grupas vitamīni, minerālvielas, dabiskie antioksidanti – flavonīdi (pasargā šūnas no brīvajiem radikāļiem, kas kaitē veselajām šūnām un izraisa novecošanos), ēteriskās eļļas un citi. Baltā tēja palīdz atgūt enerģiju un darbojas kā lielisks antistresa līdzeklis. Baltā tēja palīdz arī pret vīrusiem, cīnās ar dažādām baktērijām. Zinātnieki ir pierādījuši, ka šā tēja ir arī labs līdzeklis cīņā ar vēzi un tā profilaktiski, jo aizkavē šūnu mutāciju. Baltā tēja veicina vielmaiņu, uzlabo imūnsistēmu. Balto tēju ieteicams neapliet ar verdošu ūdeni, bet gan tādu, kas nepārsniedz 70°C un ļaut tai ievilkties ne ilgāk kā 2 minūtes.

Ingvera tēja īpaši noderēs šajā drēgnajā laikā, jo ir ļoti labs līdzeklis cīņā ar saaukstēšanos, kā arī tās profilaksei. Ingvera tēja dos enerģiju, sasildīs un uzlabos imūnsistēmu. Ingvers palīdz arī pret sliktu dūšu, tāpēc šo tēju var dzert arī grūtnieces, tā var palīdzēt apkarot rīta nelabumus, tikai nevajag pārspīlēt ar stiprumu un, ja šā tēja nav dzerta pirms grūtniecības, sākt to lietot pakāpeniski. Jāatceras, ka ingvers ir ass, tāpēc jāatrod piemērotākais ingvera daudzums uz krūzīti, lai tā šķistu garšīga, tāpēc konkrētas receptes pagatavošanai nav, tā jāgatavo individuāli pēc garšas. Jānotīra ingvera sakne un vai nu tā jāsasmalcina, vai jānogriež plāna šķēlīte, jāpievieno citronu (arī pēc garšas) un jāaplej visu ar karstu ūdeni. Tēja ievelkas apmēram 5 – 7 minūtes.

 

Lai gan melnajā tējā līdzīgi kā kafijā ir salīdzinoši daudz kofeīna, ko pārforsējot var rasties trauksme, bezmiegs, dzerot šo tēju saprātīgos daudzumos (ne vairāk kā 3 tases dienā), tā spēj gan sniegt uzmundrinājumu, gan palīdzēt vēl dažādos veidos. Piemēram, melnā tēja samazina holesterīna līmeni asinīs (3 tases dienā), pasargā šūnas no bojājumiem, aizkavējot audzēju rašanos, uzlabo asinsriti. Melnā tēja satur daudz K un C vitamīna, kā arī minerālvielas – kalciju, magniju, kāliju, mangānu. Melno tēju nav ieteicams lietot cilvēkiem, kuriem ir mazasinība (anēmija), jo tā aizkavē dzelzs uzsūkšanos. Melno tēju aplej ar verdošu ūdeni un ļauj ievilkties apmēram 5 minūtes.

Piparmētru tēja ir gan ļoti garšīga, gan aromātiska, tā atsvaidzina un ir ļoti veselīga. Piparmētru tējā ir ļoti daudz vitamīnu, tā satur ēteriskās eļļas. Lai gan tēja ir laba pret spēku izsīkumu, tā ir arī nomierinoša tā kā to droši var dzert arī vakarā. Šī tēja palīdz arī pret reimatismu un zobu sāpēm. Piparmētrai piemīt ļoti plašs pielietojums ārstniecībā – palīdz saaukstēšanās gadījumos, aktivizē un nostiprina smadzeņu darbību, stimulē garīgās spējas un domāšanu, palīdz pret sliktu dūšu, vēdergraizēm, vēdera uzpūšanos. Tiesa gan, ar piparmētru tēju ilgstoši aizrauties nevajadzētu, tā tomēr ir salīdzinoši stipra zāļu tēja un speciālisti iesaka to nelietot ikdienā pa vairākām krūzēm, bet iedzert kādu vakaru vienkārši, lai izbaudītu. Tāpat arī jāzina, ja biežāk lieto šo tēju, tad pēc iespējas vājāku – tikai, lai garšas kārpiņas sajūt patīkamo tējas garšu, nevis ļaut ievilkties līdz tā paliek tumši dzeltena. Ilgstoša piparmētru tējas lietošana var radīt grūtsirdību. Šķipsniņu piparmētras aplej ar verdošu ūdeni un ļauj ievilkties apmēram 2 – 5 minūtes.

Zaļā tēja sevī satur ļoti vērtīgas vielas un ārstnieciskas īpašības, taču šā tēja ir arī uzbudinoša tāpēc to neiesaka dzert grūtniecēm un ar krūti barojošām mātēm. Regulāra zaļās tējas dzeršana var samazināt vēža rašanās risku, tā labvēlīgi ietekmē asinsvadus, aizkavē holesterīna veidošanos, neļauj tam nogulsnēties. Zinātnieki ir izpētījuši, ka zaļā tēja samazina arī glikozes līmeni asinīs un šo tēju var lietot papildus diabēta profilaksei. Zaļā tēja organismam sniedz enerģiju un tonizē nervu sistēmu, paātrina vielmaiņu, paātrina domāšanas procesus, kā arī tā ir viena no labākajiem novājēšanas līdzekļiem, tāpēc iesaka izdzert pusstundu pirms ēšanas krūzi šīs tējas. Zaļā tēja ir C vitamīna „spridzeklis”, kā arī satur K, E, D, A, P un C2 vitamīnus. Zaļo tēju pagatavo ieberot šķipsniņu zaļās tējas un aplejot ar karstu ūdeni, ļauj tai ievilkties 3 – 5 minūtes. Tēju nevajadzētu ilgi sildīt vai uzglabāt aplietu, to vajadzētu dzer uzreiz pēc pagatavošanas, tiklīdz tā vairs nav gluži verdoša.

Cerams, ka būs iespējams izvēlēties sev piemērotāko tēju un labi sasildīties rudens un ziemas vakaros! Lai labi garšo!

10 komentārs
  1. Es esmu tikai par zāļu tējām, šeit pieminēta diemžēl tikai viena – piparmētru.

  2. Bez zāļu tējām var dzert arī zaļo tēju, vienīgais, tāpat kā kafija, 1 tasīte zaļās tējas “jākompensē” ar 1-2 tasēm ūdens. Vārdsakot, baigā izdzeršanās :).

  3. Zāļu tējas nevar dzer ikdienā! Ar zāļu tējām jāārstējas! Arī ar šīm nevar pārspīlēt, bet nu vismaz labāk!

  4. Baudīt var seksu . . . Ēst, dzert, elpot, svīst, u.t.t. Ir dabīgs process un TO nebauda . . . . Jo . . . Bez sksa varētu iztikt, bet bez pārējiem procesaie nē . . .

  5. Tā kā no melnās un zaļās tējas, man paliek slikti – nemiers, bezmiegs utt.(tagad saprotu, ka pie vainas kofeīns), tad dzeru tikai balto un piparmētru (vai pašu vāktu upesmētru-mmm) tējas. Labprāt dzertu – Roibuš tēju, bet galīgi negaršo. 😀

  6. Tēja ir no auga camellia sinensis, pārējie augu maisījumi. Augu maisījumi (piparmētra, liepziedi, ingvers utt) ir ļoti veselīgi, tos iesaka mazliet pavārīt, lai iegūtu vairāk vērtīgo vielu. Tējai NEKAD nelej verdošu ūdeni! Ja ūdens uzvārīts, jānogaida 5 min, tad var apliet melno tēju un uz 3-5min ; oolong tēju 80″-90″ C uz 1-3min , zaļo tēju 70″-80″ C uz 1-max 2min, tāpēc ka pēc tam no zaļās tējas tiek ”izvilkts” rūgtums, kas neļauj pilnvērtīgi baudīt šo tēju. Turklāt zaļās tējas ”enerģiskums” rodas, ja tēja ir stipra. Vāju tēju var pielīdzināt ūdenim un baudīt gan karstu, gan aukstu, atšķirībā no melnās tējas, kura jādzer karsta ( it kā īstā temperatūra ir 53″ C ) . Veselību un dzīvesprieku vēlot,
    Tējas cienītāja

Komentēt Zinošais Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.