Kad muļķība ir garšīga – fūls

Droši vien kāda restorāna ēdienkartē vai sērfojot interneta recepšu lapās esi uzdūrusies nosaukumam fool. Nebaidies, šoreiz tam nav nekāda sakara ar muļķiem, kas izvēlas nezināmu delikatesi. Lai gan nosaukums ir moderns, tas apzīmē sensenu, klasisku saldēdienu. Tas radies no franču vārda fouler, kas nozīmē spaidīt vai izspiest sulu. Savukār ēdienkartē ar vārdu fool apzīmē gardus augļu un ogu biezeņus ar putotu krējumu. Tik apetītlīgus, ka pēc to notiešāšanas kārojas izlaizīt šķīvīti.
Turklāt lielākoties arī viegli pagatavojamus… Varbūt tāpēc nosaukums fool mazliet vēsta arī to, ka šis nu vienreiz ir deserts, ko var pagatavot pat pilnīgs muļķis virtuves lietās.

Melleņu fūls ar krējumu

1 glāze melleņu
70 g 20% skābā krējuma
170 g saldā krējuma
1 karote pūdercukura
½ karote želatīna

Aplej želatīnu ar nedaudz vēsa ūdens un ļauj 20 minūtes uzbriest. Nedaudz melleņu atliec maliņā, bet pārējās sablendē un izberz caur sietu. Čadas, kas paliek sietā, pārlej ar 100 ml ūdens un piecas minūtes pavāri. Šķidrumā izkausē želatīnu, bet neuzvāri. 10 minūtes atdzesē un pievieno ¾ daļas melleņu biezeņa un veselās ogas. Salej gatavo masu divās nelielās glāzēs un ieliec ledusskapī, lai atdziest un sastingst. Saldo krējumu stingri saputo. Skābo krējumu sajauc ar cukuru un nedaudz sakul. Abus uzmanīgi sajauc un pievieno atlikto melleņu biezeni. Izņem glāzītes no ledusskapja, uzliec skaistas krējuma cepurītes un liec visu ledusskapī vēl uz 30 minūtēm atdzist.

Aveņu un maskarpones fūls

1 glāze aveņu
200 g maskarpones siera
100 ml saldā krējuma
1 ēdamkarote muskovado cukura (brūnais)
1 tēkarote baltā ruma
2 plānas pirparkūkas

Noliec dažas avenes rotāšanai, bet pārējās ar dakšiņu saspaidi biezenī. Rumu nedaudz sasildi un sajauc ar cukuru – maisi, līdz cukurs izkusis. Saputo saldo krējumu un lēnām piemaisi cukura un ruma šķīdumu. Nedaudz saputo maskarponi un uzmanīgi sajauc ar saldo krējumu. Sadali divos porciju trauciņos un pa virsu pārlej aveņu masu. Ar koka irbulīti spirālveida kustībām nedaudz sajauc saldo krējumu ar avenēm. Ievieto ledusskapī uz 15 minūtēm. Piparkūkas sadrupini. Pirms pasniegšanas saldēdienus pārkaisi ar piparkūkām un izrotā ar avenēm.

Saistītie raksti

1 komentārs

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.