Īsais kurss GALDA KULTŪRĀ

Tuvojas gada karstākais dažādu svinību un pasākumu laiks – decembris. Un visus šos pasākumus vieno kopīga pazīme – bagātīgi klātie svētku galdi. Šoreiz espati.lv ir sagatavojis tev īso kursu galda kultūrā, kas ir ļoti smalka māksla, jo jāņem vērā neskaitāmas, būtiskas nianses! Vai tu visas tās zini? Lasi, un uzzini par to, kas ir un, kas nav pieņemts svinību laikā! 

UZVEDĪBA PIE GALDA MALTĪTES LAIKĀ
Pie galda sēdi taisnu muguru. Pārlieku nesaspringsti, taču arī brīvi neiekrīti krēslā. Neatspied pret galdu elkoņus, pievelc tos nedaudz pie sāniem.
Galda salveti izklāj uz ceļiem. Tā ir paredzēta, lai nosusinātu lūpas, pirms ņemt glāzi, nevis mutes slaucīšanai. Vakara izskaņā, to nedaudz saburzot, noliek līdzās izmantotajiem traukiem.
Maize no kopējā trauka jāņem ar roku, tāpat kā nesagrieztus augļus, cepumus un pīrāgus. Ieliekot savā šķīvi maizes šķēli, nav pieņemts to nokost, bet gan – nolauzt nelielus gabaliņus no tās. Līdzīgi, ja vēlies maizes gabalu apziest ar sviestu, apsmērē tikai nolauzto kumosu.
Pasniedzot ēdienu, kā pirmajiem to piedāvā goda viesiem, vispirms – sievietēm. Ja pie galda ir vairākas sievietes, maltīti pasniedz vecākajai no viņām.
Ja ēdienu tev pasniedz pa kreisi no tevis sēdošais kaimiņš, maltīti uzliec tikai sev. Turpretī, ja to dara blakussēdētājs labajā pusē – papildini arī viņa šķīvi.
Neuzplijies kādam, pastiprināti piedāvājot – alkoholu vai uzkodas. Ja vēlies parūpēties par blakus sēdētāju, vispirms apjautājies par viņa vēlmēm.
Nekad nekritizē pasniegto maltīti! Tāpat nav pieņemts pārmērīgi jūsmot par ēdiena garšas kvalitātēm, izskatu utt. Pārlieku liela jūsmošana nav tikpat vēlama, kā kritizēšana.
Ja šaubies par to, kā ēdams kāds produkts, neuzkrītoši pavēro viesību saimniekus un blakussēdētājus.
Maltītes laikā galda piederumus turi rokās. Pārtraucot ēšanu uz laiku, dakšiņu liek uz šķīvja ar rokturi pa kreisi, bet nazi – pa labi. Pēc maltītes nobaudīšanas, galda piederumus novieto un šķīvja ar rokturiem uz kreiso pusi.
Nav pieklājīgi uz šķīvja atstāt neapēstu ēdienu, tā ir tieša necieņas izrādīšana namamātei. Pirms, ko likt uz sava šķīvja, izvērtē, vai spēsi to apēst! Ja kaut ko nevēlies, bet tev to piedāvā, labāk atsakies, nekā atstāj neapēstu maltītes beigās!
Ja nevēlies lietot alkoholu, atsakies no tā. Tev nav jāpaskaidro atturības iemesli, vai jālieto alkohols tikai tādēļ, ka tas tiek piedāvāts.
Ja tu alkoholu lieto, tad vienmēr apdomā, cik daudz tas ir pieļaujams tieši šajā vakarā – neviens labāk par tevi nezina, cik daudz tu vari to atļauties. Taču viens likums ir spēkā vienmēr – labāk no glāzes atteikties, nevis izdzert vienu par daudz!
 

VIESĪBU SARUNAS
Sarunu veidošana viesībās ir īpaša māksla, īpaši, ja ir daudz personu, kuras nepazīsti. Centies būt patīkams sarunu biedrs, ļauj izteikties arī otram, jo veiksmīgā komunikācijā domu apmaiņai jābūt vienlīdzīgai! Pieklājīgas sarunas pie galda ir labas audzināšanas izpausme, tomēr prasme klausīties ir augstākā māksla!
Iesaisties kopīgās sarunās, izmet kādu gaumīgu joku vai uzsauc tostu, tomēr neaizraujies – tev nav uzticēti vakara vadītājas pienākumi!
Nekad nejoko par klātesošajiem, pat, ja tev šķiet, ka labi pazīsti viņus!
Nekad nepārtrauc runātāju, piemēram, situācijā, ja tev šķiet, ka viņa stāstīto anekdoti spēj pasniegt daudz interesantāk.
Vislabākais veids kā veidot veiksmīgu sarunu ir jautāt, saņemot atbildes. Tomēr neapber sarunu biedru ar jautājumu kaudzi, secīgi sagaidi atbildes! Neatbildi uz tev uzdotiem jautājumiem tikai ar vai nē, atklāj savu viedokli. Nekomunicē augstprātīgā vai apvainojošā tonī, pat, ja sarunu biedrs apstrīd tevis sacīto.
Aprunājies ar pēc iespējas vairākiem viesību dalībniekiem. Sarunā, nepievērs pastiprinātu uzmanību saviem personīgajiem sasniegumiem, tomēr, ja skariet šīs tēmas, atklāj faktus vienkārši, neizplūstot pārlieku garos paskaidrojumos.
Ja sarunas gaitā nepiekrīti kāda viedoklim un rodas domstarpības, pieklājīgi izklāsti savu nostāju, taču dari to tā, lai neaizvainotu oponenta pašcieņu.

TOSTI
Tosta uzsākšana ir labs veids, kā pateikt dažus atklātus vārdus par vakara saimnieku, izrādot savu attieksmi un cieņu.
Ielāgo: labs tosts ir īss tosts!
Persona, kurai tas veltīts, savu pateicību izrāda nedaudz noliecot galvu, vai ar īsi pateicības frāzi.
Uzsaucot tostu, vai paceļot glāzi pēc kāda cita uzrunas, nedrīkst roku ar dzērienu celt pārāk augstu, tāpat – sniegties saskandināt glāzes pāri galdam, vispirms nesaskandinot ar blakussēdētāju.
Arī ar tostiem nevajag aizrauties, arī te neaizmirsti, ka neesi vakara vadītāja!

VIESĪBU BEIGAS
Viesību rīkotājs savu pateicības runu saka svinību beigās.
Pēc svinībām no galda pirmā pieceļas saimniece.
Nav pieklājīgi doties prom uzreiz pēc maltītes, ja iespējams, uzkavējies!
Tieši viesību beigas ir īstais laiks, lai pateikti pateicības vārdus saimniekiem, piemēram, par gardo maltīti.
Neaizmirsti atsveicināties no citiem viesiem. Nav pieklājīgi gluži vienkārši aiziet!


Ja šaubies par savām galda etiķetes zināšanām, ievēro mērenību un pieklājību, tas būs drošākais veids kā nepārkāpt ētikas normas!
6 komentāru
  1. Nu un kā lai tiek galā ar šo: “Nav pieklājīgi uz šķīvja atstāt neapēstu ēdienu”, nekad taču nebūs zināms var to ēst, kas izskatās pietiekami kārdinoši, vai tomēr nē.

  2. Ja šaubies, labāk nemaz neprovē! Vai otrs variants – saņemies un apēd, kā saka – pieklājības pēc 🙂

  3. tam, ka labāk nemaz nenogaršot, ja šaubies, ka nespēsi apēst! Vai vispirms nedaudz nogaršot, lai nerodas situācija, ka jāēd ar varu.

  4. teksts par citu cilveku nepartraukshanu – pameginiet eiropas dienvidos, butiba vini visi kliedz cits caur citu. Man tas skiet tiesam nepieklajigi, bet vini to pat nepamana.

  5. Nu man jau šķiet, ka te mēs vairāk runājam par mūsu platuma grādu cilvēkiem 🙂 dienvidos noteikti viss ir citādi 🙂

Komentēt haha Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.