Iedvesmojošas smukumvietas Rīgā

Mūsdienās nevar sūdzēties par dažāda veida kafejnīcu, bāru, restorānu vai vienkāršu ēstuvju trūkumu, īpaši galvaspilsētā. Tomēr, vai ir vietas, kurās piedāvā kaut ko vairāk par maltīti un dzērieniem? Jā, ir! Tās ir vietas ar sajūtu, ar īpaši pārdomātu interjeru, ar lietām un cilvēkiem, kuri apdzīvo telpu. Vietas, kas ļauj justies citādi, aizverot durvis uz ikdienu. 

Galerija Istaba

Foto: Andris Taškāns

Rīgā nav daudz vietu, kur veiksmīgi apvienotas dažādas dzīves baudas. Istaba ir viena no tām. Pirmā stāva galerijā iespējams pamielot acis un iegādāties dažādas inčīgas un oriģinālas Latvijas mākslinieku darinātas lietas (rotaslietas, apģērbu, mākslas priekšmetus), literatūru, bet otrais stāvs atvēlēts garšas baudām. Telpas atvērtais risinājums sniedz iespēju no abiem stāviem nolūkoties uz apkārt notiekošo.

Otrā stāva kafejnīcā atradīsies galdiņš gan diviem, gan arī kādam nelielam draugu bariņam, tomēr jāliek aiz auss, ka kopumā ir pieejami tikai pieci galdiņi, katrs ar savu lielumu un raksturu, kā arī neliela bāra lete. Tātad var gadīties, ka te jau viss notiek un vietu vienkārši vairs nav. Pievēršoties vēdera baudām Istabā, jāatzīmē, ka ēdienkartes nav. Tā nav nedz apēsta, nedz pazudusi. Tās vienkārši nav. Pavārs Mārtiņš Sirmais, veidojot Istabas virtuvi, izvēlējās sistēmu bez ēdienkartēm – pasūtāmo ēdienu klients izvēlas pēc personiskas sarunas ar pavāru. Un nebūt nav bīstami nezināt, kas tiks celts galdā, bet gan aizraujoši un intriģējoši – ļaut vaļu pavāram tevi pārsteigt. Līdz ar to arī izmaksas ir miglā tītas līdz pat brīdim, kad jāsamaksā. Iespējams mieloties gan ar dažādiem gaļas, veģetārajiem ēdieniem, gan arī ar kādu saldo. Veģetāro vakariņu cena vienai personai – aptuveni Ls 6, kas ir atbilstoša kvalitatīvajam ēdienam un milzīgajai porcijai. Dzērienu kartē atradīsi klasiski visur pieejamos alkoholiskos un bezalkoholiskos dzērienus. Apkalpošana – neformāla, bet korekta.

Tējnīca Goija

Foto: Andris Taškāns

Skaistākie vārdi, kas apzīmē netveramās pasaules izjūtas, lai cik tas dīvaini arī būtu, latviešu valodā sākas ar burtu m – mīlestība, miers, mūzika… Ar šiem vārdiem arī gribētos raksturot marokāņu stilā ieturēto tējnīcu Goija Rīgas klusajā centrā, kas laipni un viesmīlīgi uzņem ikvienu apmeklētāju un ar pirmo elpas vilcienu ieskauj vīraka dūmakā, siltās mūzikas skaņās un neparastā interjerā. Telpu grezno kokgriezumi, rakstaini dīvāni un spilveni, skapis, kurā var atrast visdažādākās grāmatas, galda spēles, un, protams, lete, ko rotā stikla lēcas – ielūkojoties tajās, var ieraudzīt dažādus tējas augus.

Ja tējnīcā esi pirmo reizi, tējnīcas saimnieks labprāt pastāstīs par plašo tēju klāstu – to izcelsmi, sastāvu un pagatavošanu. Jārēķinās, ka tējas gatavošana aizņem laiku, tomēr katram individuāli atnestais tējas lietošanas komplektiņš pietiks garām sarunām, tādējādi arī cena šķiet pieņemama. Tā, piemēram, Marokas tēja, kuras pamatā ir piparmētras un daudz cukura, maksā Ls 2,20, toties ekstravagantā kūpinātā tēja, kas atsauc atmiņā kūpinājumus no lauku labumiem, maksā nedaudz vairāk. Pie tējas tiek piedāvāts pakairināt garšas kārpiņas ar Austrumu saldumiem. Izsalkušajiem iespējams pasūtīt arī gardu karstmaizi. Bet, ja ar to visu vēl nav gana, tad nelielā kompānijā varat apdzīvot chill out telpu, kurā iespējams baudīt laiskus mirkļus pie ūdens pīpes. Ja šīs vietas sajūtu vēlaties saglabāt arī pēc pabūšanas tējnīcā, palutiniet sevi kādā aukstā ziemas vakarā ar gardajiem Austrumu saldumiem, aizkūpinātu vīraku un mūziku no tējnīcas (www.somafm.com). 

Kafejnīca META-KAFE

Foto: Andris Taškāns

META-KAFE mājaslapa vēsta: „Mēs neesam gluži kafejnīca, mēs esam meta-kafejnīca.” Saprotiet, kā gribat, tomēr šī gandrīz pirms gada atvērtā kafejnīca ir kļuvusi par vienu no iecienītākajām satikšanās, pasēdēšanas un iedzeršanas vietām ārpus ārzemnieku piepludinātās Vecrīgas. META-KAFE savu mājvietu radusi sportistu namiņā aiz Nacionālā teātra, pie tenisa kortiem, kas vien šķiet pietiekami amizanti, lai uz turieni aizstaigātu. Līdzīgi kā Istabā un Goijā arī šeit telpa ir neliela, galdiņu nedaudz, bet kopējais interjers ļauj pasmaidīt par kailām spuldzītēm lampu vietā, kvadrātveida galdiņiem un krēsliem no Padomijas laikiem. Šīs vietas raksturu viennozīmīgi veido arī atšķirīgie un interesantie kultūras un mūzikas pasākumi. Tā, piemēram, šā gada septembrī kafejnīcā norisinājās brīnišķīgs franču dueta Air after-party. Izsalkušajiem tiek piedāvāti salāti, zupas, pamatēdieni un kaut kas salds. Vispatīkamākais pārsteigums no virtuves ir pašu ceptās maizes uzkodas, ko iespējams baudīt gan uz vietas, gan paņemt līdzi. Cenas – demokrātiskas – maizes uzkodas, sākot no Ls 1,50, salāti – no Ls 2,90, zupas ap Ls 3,00, pamatēdieni – ap Ls 4,00.


Teātra bāra restorāns


Foto: Andris Taškāns

Ja pēc trīs mēnešu biļešu gaidīšanas esi tikusi uz kādu izrādi Jaunajā Rīgas teātrī, tad atļaujies paildzināt sajūsmas garšu ar kādu jauku maltīti Teātra bāra restorānā, kas paslēpies teātra mājas pagalmā. Restorāna telpa ir ļoti gaiša, piepildīta ar dažādu stilu nelieliem un mājīgiem interjera priekšmetiem – pie griestiem pamanīsi skaistas lampas, bet uz logiem priecēs vecmāmiņas puķu podi. Ēdienu izvēle nav liela, tomēr, iespējams, katrs varēs atrast sev kaut ko piemērotu. Salātu vidējā cena – ap Ls 4,00, zupas, sākot no Ls 2,80, pamatēdieni – no Ls 3,50. Vēl jāpiebilst, ka gada siltajos mēnešos šeit ir atvērta terase, kas piemērota laiskiem vasaras vakariem draugu lokā pie kādas vīna glāzes, izbaudot Jaunā Rīgas teātra pagalma īpašo auru.

Galerija Garage

Foto: Andris Taškāns

Latvieši spēj radīt skaistas un gaumīgas lietas. Par to var pārliecināties Berga Bazārā esošajā stila galerijā Garage, kurā atradīsi Latvijas mākslinieku un dizaineru radītus apģērbus, stila priekšmetus un dāvanas. Šeit tiek godātas lietas, kas radītas no dabiskiem materiāliem, piemēram, plašā klāstā atrodami linu izstrādājumi – apģērbs, mājas dizaina priekšmeti. Šā lieliskā projekta autores ir tekstilmāksliniece Laima Kaugure un māksliniece Frančeska Kirke. Galerijas pārdevēja laipni sagaidīs un pastāstīs par daudzajiem, neatkārtojamiem Latvijas mākslinieku darinājumiem, kas, protams, arī nosaka šo izstrādājumu samērā augsto cenu. Vienalga, vai esi kaut ko iegādājusies vai ne, noteikti apmeklē nelielo kafejnīcu otrajā stāvā, kur, baudot gardu kafiju, varēsi noraudzīties uz Berga Bazāra jumtiem.

Kur tas atrodas?

Galerija Istaba
Krišjāņa Barona iela 31a – 1, 2. st.
www.istaba.lv
Darblaiks:
galerija – P.–S. 12.00–20.00;
kafejnīca – P.–S. 12.00–24.00
Sv. slēgts

Tējnīca Goija
Strēlnieku iela 1a
http://tea-room.lv/
Darblaiks:
14.00–02.00

Kafejnīca META-KAFE
Kronvalda bulvāris 2b
www.metakafe.lv
Darblaiks:
P.–S. 11.00.–22.00
Sv. slēgts

Restorāns Teātra bāra restorāns

Lāčplēša iela 25 (JRT pagalmā)
http://www.teatrabars.lv/
Darblaiks:
P.–Sv. 11.00–23.00

Galerija Garage
Berga Bazārs
www.garage.lv
Darblaiks:
P.–Pt..10.00–20.00
S. 10.00–19.00
Sv. 11.00–19.00

10 komentārs
  1. No šeit pieminētajām vietām esmu bijusi divās – Goijā un Istabā. Goijā tiešām man ļoti patika, manuprāt – fantastiska atmosfēra. Mēs nemeklējām vietu, kur paēst, bet , kur pačilot, atpūsties. Ūdens pīpe, fantastiski garda tēja no mikroskopiskām krūzītēm, kas to padara vēl gardāku un tiešām uz mēles kūstoši austrumu saldumi. Istabā esmu bijusi vienu reizi. Neko gan neēdu, jo vienkārši nezināju, ka tur var paēst. Puisis, kas atnesa dzērienkarti, man neko nepateica un pat nepiedāvāja. Kad, vēloties samaksāt rēķinu, gribēju pievērst puiša uzmanību un nosaucu viņu par “puisi”, tad par mani pasmējās, esot smieklīgi izteikusies. Bet es gan īsti neredzēju alternatīvu citādam komunikācijas viedam, jo es šo jauno cilvēku nepazīstu un arī pispraustās vārda kartītes viņam nebija. Var jau būt, ka nebija mana diena, bet es tur tiešām sajutos kā autsaidere – ķipa ne pietiekami apķērīga, lai saprastu tur valdošās brīvās atmosfēras likumus via nelikumus, nezināju, kā tur viss notiek, nezināju, kā runāt ar “džeku” aiz letes un nepameta sajūta, ka viņš visu laiku par manu neveiklību uzjautrinās. Hmm, laikam tiešām tusiņa vieta savējiem, nu tiem foršajiem māksliniekiem…žēl.

  2. Istabā ejam klāt tam pašam džekam un prasām , kas šodien meņū, noteikti saņemsim kādu atbildi un to tad arī pasūtam – būs garšīgi 🙂

  3. Paldies, Andri, par padomu, bet kaut kā dīvaini liekas, ka pirms tam man no portāla un cilvēkiem jāsavāc informācija, lai, aizejot uz turieni, nejustos neērti. Diez vai es tur vairs iešu, jo bail, ka atkal kaut ko “puisim” smieklīgu nepajautāju. Ir arī citas vietas, kur labi justies bez problēmām.

  4. Arī man, pirmo reizi aizejot uz Istabu nebija skaidrs, kas un kā te notiek. ar draudzeni blisinājāmies un domājām, vai ir iespēja šeit paēst vai nē. galu galā – viss bija forši – pasūtījām veģetārās vakariņas. 🙂 arī apkalpošana bija ok – tāds jancīgs džeks, kas apkalpoja. lai gan jāatzīst, ka vietai piemīt cilvēku-mēbeļu sindroms, līdz ar to arī tāds paviegla mārkslinieciski-snobiska aura…tipa, te tusē savējie. proletariātam tur nav ko darīt – ejat vien uz savu dubļu kafiju 🙂

  5. ah, vēl taču bija interesanta pieredze Garage…tipa a la THE Latvijas māksla. Par cenām nerunāsim – maza adīta broša maksā 80Ls. 🙂 Bet parunāt var par apkalpošanu, kas bija, maigi sakot, briesmīga…sieviete, kas sagaidīja sākumā izrādīja interesi, kaut ko piedāvāja, stāstīja. pēc tam, kad biju jau izprašņājusi par pāris lietām, viņa apklusa un teica, lai pati skatos…uz jautājumiem atbildēja negribīgi, skurpulozi, pēc manis sakārtojot lietas. nezinu, kas viņai nepatika – mani daudzie jautājumi, tas, ka neizskatījos pēc mērķauditorijas vai HVZ. Lai nu kā – pēcgarša pēc stīvās, neatvērtās un nepatīkamās komunikācija mani pavadīja vēl visu dienu…domāju, kāpēc LV cilvēki ir tādi? kāpēc mēs nemākam vnk aprunāties? kāpēc nemākam strādāt ar potenciālo klientu…

  6. Teātra bāra restorāns ir ok un Metā ari tīri tā neko, bet Istabā gan laikam bez īpaša iemesla laikam neiešu. Katrā ziņā ēst noteikti nē, tā apkalpoša ir dīvaina…

  7. Latvišu biznes ir nopelnīt šodien nevis arī dzen rīt! jo, ja šodien es to atļauties nevaru, bet rīt varu, tad noteikti uz to pašu pieminēto Garāžu toč neiešu, kaut vai tikai tāpēc, ka cilvēks kuram pat ļoti uzticos ir teicis, ka apkalpošna kā vienai dienai, nedomājot par pēcapkalpošanu!

Komentēt andris Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.