GURĶI – marinēti, skābēti un mazsālīti

Marinēti, mazsālīti vai skābēti gurķi – tas taču ir uzskatāms teju par vienu no latviešu pamatēdieniem, vai ne? Kas gan tie par svētkiem, ja uz galda nav marinētu gurķīšu? Šoreiz piedāvājam tev labas receptes, lai šos gardumus tu varētu pagatavot pati!
Gurķus tradicionāli sagatavo trīs veidos – skābē, marinē vai sāla. Marināde obligāti satur etiķi vai citronskābi, sāli, cukuru un garšvielas (noteikti pipari). Gurķus parasti ievieto 1-3 l burkās, pārlej ar karstu marinādi, pasterizē un aizvāko. Etiķis gan daļēji iznīcina vitamīnus un neitralizē mikroelementus, tomēr šis trūkums tiek kompensēts ar brīnišķīgu galarezultātā iegūtā produkta garšu.
Skābē gurķus bez etiķa, parasti – ozolkoka mucās. Kā piedevas izmanto visdažādākos zaļumus – upeņu un ķiršu lapas, ķiplokus, mārrutku saknes vai lapas, melnos vai smaržīgos piparus, ķimenes, sinepes, krustnagliņas, koriandru u.c. Gurķus var pagatavot arī pavisam ātrai lietošanai, tādus parasti sauc par mazsālītiem gurķīšiem.

Ātrai gurķu sālīšanai ir daudz recepšu, tomēr parasti lielākā daļa
mājsaimnieču no vasaras uz vasaru gurķīšus sāla pēc vienas un tās pašas zināmas un pārbaudītas receptes. Varbūt pienācis laiks eksperimentiem?
Vispārējie ieteikumi gurķu sālīšanai – ir trīs galvenie veidi, kā sālīt gurķus: karstā vai aukstā sālījumā; "sausā" metode vai gurķu sālīšana savā sulā (vai kopā ar vēl kādu sulu, piemēram, jāņogu, ķirbju u.c.). Labākie gurķi ātrai sālīšanai ir nelieli (bet ne pipargurķīši) vienāda izmēra, spilgti zaļi, stingri gurķi ar plānu miziņu un „pumpiņām”. Lai gurķi izdotos īpaši kraukšķīgi, tos pirms sālīšanas vajadzētu paturēt uz 2-3 stundām aukstā ūdenī. Vajadzētu gurķiem nogriezt abus galiņus. Traukā gurķus vajadzētu kārtot vertikāli, tad tie vienmērīgāk iesālīsies. Papildus tradicionālajiem zaļumiem – dilles, pētersīļi, mārrutku lapas, ķiršu un upeņu lapas, var izmantot ozola lapas, anīsu, estragonu. Par klasiskajām garšvielām uzskata lauru lapas, krustnagliņas, asos piparus. Sāli labāk ņemt rupjo, var arī jūras, tikai ne jodēto. Gurķus nedrīkst sablīvēt burkā pārāk stingri. Burku vai citu trauku ar sālītajiem gurķiem nevajag cieši noslēgt, to var vienkārši pārklāt ar salveti, jo sālīšanās procesā nepieciešams gaiss.

MARINĒTI SALDKĀBI GURĶI


 
Gardi marinētie gurķīši, kuri garšos visiem. Recepti lasi šeit!

SKĀBĒTI GURĶI KRIEVU GAUMĒ


 
Skābēti gurķi, kas garšos kā kungiem, tā dāmām. Recepti lasi šeit!

MAZSĀLĪTI GURĶI – TRADICIONĀLIE


Ātra un vienkārša recepte – gurķi būs gatavi jau pēc sešām stundām! Recepti lasi šeit!

3 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.