Grūtnieces ĒDIENKARTE – reāla, bez liekas teorijas

Grūtniecība nav tas laiks, kad būtu jāstreso par pieņemšanos svarā, un tomēr – arī ēst par diviem nav vajadzības. Visas zina, ka ēdienkartei jābūt daudzveidīgai, taču jāieklausās arī tajā, ko organisms pats prasa papildu ikdienā ierastajam. Gandrīz jebkurš pārtikas produkts ir veselīga uztura sastāvdaļa, ja tas tiek lietots saprātīgā daudzumā. Turklāt, ja starp ēdienreizēm gribas ko uzkost, nevajag sev to liegt.
Konsultējoties ar ģimenes ārsti Daci Eglīti, ir apkopoti vairāki punkti, kas jāievēro, domājot par pareizu un pilnvērtīgu uzturu, ja nu topošie mammuķi tomēr nevar izdomāt, ko nu tagad lai tādu īpašu apēd. Pats pirmais ieteikums – noteikti pabrokasto, jo abiem diena ir jāuzsāk ar pietiekamu daudzumu enerģijas.
Otrkārt, ēdienkartē jābūt visam tam pašam, kas līdz šim (ja pieņem, ka esi gaļēdāja). Īsti pareizs nav uzskats, ka tagad būtu jānododas ēšanas mānijai un jāēd vismaz par diviem – organismam ir nepieciešams tikai ap 300 jaunu papildu kilokaloriju dienā. Tātad porcijas vajadzētu palielināt par apmēram 15%. Ja ēdīsi dubultā, tieši tā arī augs tavs svars un arī tas grūtniecībai NAV labvēlīgi.

Vēl – tavai ēdienkartei, visticamāk, klāt nāks arī ārsta izrakstītie vitamīni, īpaši folijskābe un dzelzs (ar to bagātas ir pupiņas un citi pākšaugi, kā arī žāvēti augļi). Veikalā noteikti izpēti kāruma etiķeti, lai nepatērētu pārāk daudz tauku, un lai produktā nebūtu E vielu. 
Tomēr, ja apetīte ir pieaugusi un gribas ēst kā vilkam, būtiski ir neieslīgt otrā galējībā, proti, pieņemties svarā pārāk daudz, jo (atceramies!) ar visu vēderu pēc deviņiem mēnešiem svaram ir jābūt tikai par 12-14kg lielākam. Gan liekais svars, gan arī nepietiekams svars var izraisīt problēmas grūtniecības laikā, dzemdībās, vai apdraudēt veiksmīgu iznēsāšanu.
Kas noteikti būtu jāēd:
Ko vajadzētu ierobežot:
Domājot par papildu vitamīniem un to lietošanas ilgumu – vienojies ar savu ārstu. Ārsts vadīsies pēc analīžu rezultātiem un tad ieteiks, kas nepieciešams gan mazuļa attīstībai, gan lai māmiņai būtu pietiekami daudz spēka. Veģetārietēm jārūpējas, lai uzturā netrūktu vitamīns B12, jo šā vitamīna trūkums var izraisīt mazasinību.
Protams, pats par sevi skaidrs, ka grūtniecei aizliegts draudzēties ar alkoholu un tabakas izstrādājumiem. Šie izstrādājumi var radīt daudz komplikāciju, pat spontāno abortu, bet bērnam – iedzimtas pataloģijas, turklāt alkoholisms var pārmantoties mazulim. Taču šad tad kāda kafijas tase, vīna glāze, kāds malks alus, vai kāda garda mutīte šampanieša nenodarīs itin nekādu vainu – galvenais, lai viss būtu ar mēra sajūtu.

16 komentārs
  1. nedriikst olas? pirmo reizi dzirdu. lai uzbarotos no olaaam ir jaaapeed ieveerojams daudzums, bet 2as olas 2x nedeeljaa brokastiis ir ljoti ieteicamas.

  2. ‘no vārītām olām gan iesaka atteikties’
    hmm, laikam muusdienaas atteikties vairs nav atteikties…

  3. Cik speciālistu tik viedokļu. Vieni saka, tomātus nedrīkst ēst, citi olas nerekomendē. Cik es esmu dzirdējusi, tad olas nerekomendē, jo izraisot alerģiskas reakcijas.

  4. … vai kāda garda mutīte šampanieša nenodarīs itin nekādu vainu …

    brrrrrrrrīnumjauki – siekalas mutē sariesās. Varu iedomāties, kas tā būs par romantiku, kad mazā vairs neēdīs pupu.

  5. Manā gadījumā puncis pats ierosināja, ko vajadzēja katrreiz apēst. Brīžam pat bija tā, ka citu neko negribējās tikai baltmaizi.

  6. Prieks manis loti noderiigs raxtins. Par olam, nezinaju, apedu, pusi dienu mocijos ar sliktu dusu.. Kad iedomajos, ko sobrid vareetu apeest, tad uzreiz notiek reakcija, vai nu nepienem un saak skebinat 😀 vai nu preteeji, jaa to es tgd gribu!

  7. Nu bet sushi taču var ēst, es ēdu, man garšo, protams, iekšā tur ir dārzenīši, zivs arī, bet malta tunča gaļa no konserviem 😀 Tākā domājams viss ir labi! Man ir tikai viena problēma, es nespēju vairs neko ieēst, pat vārītus kartupeļus, man paliek slikti, brokoļus kurus agrāk mīlēju, nu jau vairs nav mani iecienītākie … katra smaka man uzdzen pretģu riebumu 🙁

  8. mana daktere teica ka ar olam ir ta, ka nevarot est vinas jelas vai pusjelas (tas pats ar galu) jo tur vel var but saglabajushas sliktas vielas, visam jabut kartigi apstradatam. bet neesot ta ka nevar est vispar olas. bet tas jau noteikti ir individuali.

  9. Es zinu ka nedrikst aizrauties ap piena dzersanu(vairak laikam domats ir veikala pien), jo musdienas pienam pievieno daudz kimijas un tas ietekme bernu pec dzimsanas.Par so faktu uzinaju tikai tad kad mana meitina bija jau piedzimusi un apm.menesa vecuma sakas problemas- alergija,kas izpaudas ar atopisko dermatitu un vedera sapem, kad grizos pie dermataloga un veica izmeklejumus arsts secinaja ka ir alergija pret laktozi ko izraisijusi piens un piena produkti grutniecibas laika, tiesi so kimisko vielu del las tiek pievienots pienam.

  10. Es grutniecibas laika ieveroju dietu,to sastadija mana ginekologe, sakuma tas likas absurdi bet pectam sapratu cik tas ir pareizi, jo tas palidzeja man justies fiziski loti labi, uz mana kermena neauga pilnigi nekas lieks, tikai puncitis.un visvairak mani iepriecinaja tas ka pec bernina dzimsanas biju izcila forma, par ko nevareju teikt pirms grutniecibas! Negribu pat domat kada butu ja butu edusi pec principa- jaed par diviem!
    P.S. Teiciens-Jaed par diviem, ir pedejas mulkibas, jo no ta daudzuma ko tu aped, mazuli punci tapat panem labi ja gramu. Ja jusu arsts/vecmate ir pietiekosi zinosa un ieintereseta jusu grutnieciba vinai/m to vajadzetu jums pastastit.

  11. Sveiki,vai varat uzrakstīt,kāda jums bija diētas èdienkarte.Nezinu,ko un kà pareizi ēst..Man jàievēro diēta.

  12. Ir arī zinātnieku pētījumi, ka pat 1 glāze alkoholisku dzērienu ietekmē vēl neapaugļotās olšūnas, jo spirts ir vienīgā viela, kas spēj tajās iekļūt, nemaz nerunājot par pat niecīga alkohola daudzuma ietekmi uz bērniņa veselību! esmu dzirdējusi, ka vīna vai šampanieša glāzi iesaka, kad tuvojas dzemdības, lai nomierinātu grūtnieces nervus, bet ne ātrāk, kur nu vēl 1. trimestrī.
    Šeit aizmirsts pieminēt, ka pasaulē aizliegto ēdienu vidū ir arī mīkstie sieri (īpaši no nepastarizēta kazas piena).

  13. Nu nezinu, mana ginekoloģe man skaidri un gaiši pateica-muļķības, ka nevar ēst mīkstos, svaigos sierus, mazsālītu lasi un tml., tad jau arī “cilvēki parastie” tos nedrīkstētu ēst. Olas liek ēst, jo gaļu neēdu.

  14. nedrīkdt ēst termiski neapstrādātā olas, gaļu un zivis. Tādēļ, ka termiski neapstrādātā var būt “kādas tur” baktērijas, kas parastam cilvēkam viegli panesamas, bet grūtniecei var būt bīstamas. Tas pats attiecas uz mīkstajiem sieriem.
    Un lai uzņemtu dzelzi (bietes, zemenes, spināti, gaļa), tos nedrīkst ēst kopā ar kalciju (t.i. piena produktiem), tad dzelzs neuzsūcas. Bet vajag C vitamīnu, ta palīdz dzelzim uzsūktiem (citrusaugļi).

Komentēt Niks Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.