Grila sezona ir sākusies – marinējam, grilējam un baudām

https://www.istockphoto.com/

Daudzi no mums noteikti jau ir atklājuši grilēšanas sezonu līdz ar pirmajiem, siltajiem saules stariem, tomēr daudzi vēl tikai spodrina savus grila piederumus un apkopo gardākās marinādes. Variantu ir bezgala daudz – marinēt un grilēt var ne tikai gaļu un dārzeņus, bet arī dažādas sēnes un pat augļus. Gatavošana uz uguns prasa zināmas prasmes, taču apgūstot šīs metodes, jūs iegūsit īpašu goda vietu draugu vidū. Espati.lv sniegs jums vērtīgus padomus, lai ēdiens uz grila būtu patiesi izdevies, kā arī apkopos garšīgākās šīs sezonas receptes.

Iegādājieties kvalitatīvu grilu

Tas var izklausīties vienkārši, taču ir divas būtiskas lietas, kas jūsu grilam ir nepieciešamas, ja vēlaties pagatavot lielisku grilētu ēdienu. Pirmkārt, tam ir jābūt ogļu grilam. Gāzes griliem nav ne vainas, taču jūs neiegūsit nekādu papildu dūmu garšu. Tikpat labi jūs varētu gatavot cepeškrāsnī. Otra lieta, kas jums nepieciešama, ir vāks. Tas nofiksē garšu, uztur nemainīgu temperatūru un var tikt izmantots kā papildus tehnika. Bez tāda nevar pagatavot alus skārdeni ar vistu, kausēt sieru uz burgeriem vai kūpināt ribiņas.

Izmantojiet pareizo degvielu

Visbiežāk ogles tiek iegādātas steigā no degvielas uzpildes stacijas vai lielveikala. Taču gatavošana var radīt milzīgas pārmaiņas, jo izmantotās ogles maina jūsu ēdiena garšu. Grilēšanas eksperti iesaka ogles, kas izskatās pēc sadedzināta koka, jo tās ēdienam piešķirs vislabāko garšu. Tās ir nesamākslotas un dabīgas. Ja esat mazliet profesionāls, pamēģiniet pievienot oglēm skaidas. Valrieksts un ozols lieliski sader ar zivīm un cūkgaļu, savukārt ķirsis un ābele piešķir saldumu lielākajai daļai gaļas.

Sagaidiet īsto brīdi ēdiena gatavošanai

Grilēšanai nepieciešama pacietība un koncentrēšanās. Jāgaida, kamēr liesmas nodzisīs – grilēts uz liesmas ir ļoti maldinošs termins! Jūs vēlaties, lai ogles būtu baltas un karstas – ar to domāts pelēkas un mirdzošas. Tas ir karstākais un vienmērīgākais karstums.

Iegūstiet labākos rīkus

Mēs visi esam nejauši pazaudējuši desu uz grila vai apmetuši burgeru pāri malai. Iegādājieties sev pienācīgu zivs šķēli, lieljaudas cepeškrāsns cimdu un varbūt pat zivju grilu. Viens instruments, kas jums ir nepieciešams, ir pienācīgas knaibles — tās sniegs jums vislabāko kontroli un samazinās iespēju, ka kaut kas tiks nomests starp restēm.

Pagatavojiet burgerus

Mājas burgeri ir labāki. Pat ja jūs tos gatavojat tikai no sāls, pipariem un labas kvalitātes gaļas, tie pārspēs jebkuru ātrās ēdināšanas restorānā pirkto burgeru. Pērciet malto gaļu ar lielu tauku daudzumu— jūs iegūsit sulīgus, garšīgus burgerus neatkarīgi no tā vai tie vidū būs gaiši rozā vai līdz galam pagatavoti.

Zivis ir lieliski piemērotas grilēšanai

Kāpēc cilvēki aizmirst par zivīm? Zivis un dūmi ir tik lieliski draugi (domājiet par kūpinātu lasi!). Tāpēc paņemiet veselu foreli vai laša sānu, iemetiet tajā ozola skaidas un gatavojiet kā alu cilvēks, par kuru vienmēr zinājāt, ka esat. Ja jums patīk, sagrieziet veselu zivi un piepildiet ar citronu, dillēm un pipariem.

Trekno zivju marināde ar laimu

Recepte paredzēta 1 kg zivju, kas jāmarinē 15-20 minūtes. Jums būs nepieciešams: 3 laimi, 1 neliels sīpols, 1 ķiploka daiviņa, pussaišķītis koriandra, pustējkarote sasmalcināta majorāna, kārtīga šķipsna sāls, 50 ml augu eļļas. Ķiploku un sīpolu sasmalciniet, laimus nomazgājiet un ar smalku rīvi norīvējiet miziņas. Mīkstumu pārgrieziet uz pusēm un izspiediet sulu. Tad laima sulu sajauciet ar 50 ml auksta ūdens, laima miziņām, ķiplokiem, sāli un zaļumiem. Zivis iemērciet marinādē un turiet 15-20 minūtes ledusskapī. Pirms cepšanas zivis notīriet un apsmērējiet ar eļļu.

Vistas gaļa medus-sinepju marinādē

Šī marināde ir piemērota gan vistas filejai gan stilbiņiem. Šo marināde var izmantot ne tikai grilējot, bet arī cepot cepeškrāsnī. Jums būs nepieciešams: 1 kg vistas šķiņķu vai filejas, 60 g medus, 60 g saldenas angļu graudu sinepes, 30 g ķiploku, 30 ml citrona sulas, 3 g citronpiparu, 5 g sāls. Sagatavo gaļu pēc izvēles – sagriež gabalos vai atstāj veselus šķiņķus vai filejas. Nomizo un sasmalcina ķiploku un pievieno citronpiparus. Samaisa visas sastāvdaļas. Gaļu marinē 4-5 stundas.

Cūkgaļa garšaugu marinādē

Garšaugi bagātina jebkuru gaļas ēdienu, jo īpaši to, kuru paredzēts pagatavot uz grila. Jums būs nepieciešams: 4 šķēles cūkgaļas pleca karbonādes (katra apm180g), 3 timiāna zariņi, 1 rozmrīna zariņš, 1 bazilika pušķītis, 2 daiviņas ķiploka, 1/2 citrona, 6 ēd. k. olīveļļas, sāls, pipari. Timiānu, baziliku un rozmarīnu nomazgā, saplucina un ieliek bļodā. Pieliek nomizotu un izspiestu ķiploku. Izspiež citrona sulu, sajauc to ar 4 ēd. k. olīveļļas un garšaugiem. Pievieno sāli un piparus. Gaļu marinē 2-3 stundas. Pirms cepšanas gaļas šķēles nedaudz nosusina.

1 komentārs

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.