Gatavo vīrieši! Šoreiz – izaicinoši eksperimenti ar sulām

Septembris tradicionāli saistās ar rudens iestāšanos, taču mūsu vīrieši nolēma paildzināt vasaru un pārsteigt mūs ar īpašiem ēdieniem, kuru gatavošanā izmantota sula! Iedomājies – gan garda vista, pagatavota pilnīgi neiedomājamā manierē, un kopā ar sulu. Un dievīgs deserts – protams, ar daudz, daudz sulas… Skaties fotogaleriju, kā vīrietis pārspēj pats sevi virtuvē!

Ideja – līdzīgi, kā citas reizes mūsu rubrikā “Gatavo vīrieši”, receptes būs tādas, kas prasīs mazliet vairāk izdomas un piepūles, kā arī interesantākus produktus. Tā teikt, lai pārsteigums dāmai būtu izdevies. Un šoreiz mūsu stāsta varonis Ivo gatavos vistu ar ābolu marmelādi, un apelsīnu desertu ar ingvera čipsiem.


VISTA AR ĀBOLU MARMELĀDI


Vistai
400 g vistas filejas
30 g sīpola
10 g (2 daiviņas) ķiploka
3 g ķimeņu sēklu
Augstas kvalitātes olīveļļa
10 g pētersīļu
1 ola
sāls

Marmelādei
1 l ābolu sulas
30 ml ābolu etiķa
2 plāksnītes (10 g pulvera) želantīna
30 ml mandeļu eļļas
30 g mandeļu
100 g cukura

Salātiem
200 g svaigu kāpostu
30 ml rapšu eļļas
5 g pētersīļu
5 g diļļu

būs nepieciešama pārtikas plēve un līmlente

Gatavo vistu. Vistas fileju noskalo un nosusini uz salvetītes. Sagriez sīpolus un ķiplokus mazos gabaliņos, sakapā pētersīļus. Sīpolus ar ķiplokiem apcep sviestā, pievieno ķimenes un apcep visu zeltaini brūnu.

Tad sagriez vistu gabalos, liec blenderī, pievieno apceptos dārzeņus, olu un pētersīļus – rūpīgi visu sablenderē, līdz izveidojusies viendabīga masa. Pievieno sāli un nedaudz pablenderē vēlreiz.

Iegūto masu tin pārtikas plēvē kā desu, aptuveni 1 cm diametrā. Plēves galus cieši aizlīmē ar līmlenti.

Vāri šīs desas 75 – 80 grādu karstā ūdenī (ūdens nedrīkst vārīties!) 40 minūtes. Kad desas gatavas, liec tās aukstā ūdenī atdzesēties 20 minūtes.

Gatavo marmelādi. Ābolu sulu lej katlā, pievieno nomizotus, gabaliņos sagrieztus ābolus un cukuru.

Vāri, līdz šķidrums nedaudz sabiezē. Pievieno ābolu etiķi, mandeļu eļļu un uzbriedinātu želatīnu, vāri vēl 2 minūtes. Iezied lēzenu trauku ar eļļu un lej iekšā ābolu masu, kuru pēc tam liksi ledusskapī atdzesēties un sarecēt.

Ļoti smalki sagriez kāpostus (tik smalki, ka var redzēt cauri kāpostu strēmelēm), pievieno rapšu eļļu, smalki sakapātus pētersīļus, rozā piparus un sāli.

Visbeidzot – ņem dziļo šķīvi, izklāj pa tā apakšu kāpostu salātus, pa virsu liec sagrieztu vistas desu, mazos kubiņos sagrieztu marmelādi, pārber ar apgrauzdētām mandelēm un rotā ar dillītes zariņu.

APELSĪNU DESERTS AR INGVERA ČIPSIEM UN ĀBOLU SNIEGU


0,5 l apelsīnu sulas
200 ml saldā krējuma
30 ml apelsīnu liķiera (vislabāk
Cointreau)
vanilīns
1 apelsīns
20 g ingvera
0,5 kg cukura
0,5 l ābolu sulas
200 g miltu
2 olas dzeltenumi
50 ml augu eļļas
10 plāksnes (30 g pulvera) želantīna
1 ābols
čili pipari, samalti
sezama sēklas

būs nepieciešamas formiņas desertam

Pirmo gatavo kūciņu. Apelsīna sulu uzsildi līdz aptuveni 50 grādiem (sula nedrīkst vārīties), pievieno uzbriedinātu želantīnu, no apelsīna akurāti nogrieztu (tā, lai nebūtu klāt baltumi) un sasmalcinātu miziņu, saldo krējumu un cukuru (pēc garšas).

Visu uzsildi.

Kad atdzisis, pievieno liķieri, salej pa apaļām vai kvadrātainām formiņām un liec ledusskapī sastingt. Ieliec saldētavā ingveru – sasalušu to būs vieglāk sarīvēt nākamajos deserta pagatavošanas posmos.

Gatavo ābolu sniegu. Lej katlā ābolu sulu, pievieno 250 g cukura uz 0,5 l sulas un 10 g ingvera. Vāri, līdz cukurs ir izkusis, un šķidrums ieguvis sīrupa konsistenci. Nokās un lej lielā traukā. Liec saldētavā – un turpmāk ik pa laikam samaisi. Jāpiebilst, ka šo etapu mūsu vīrietis nolēma atstāt nākamajai reizei.

Gatavo čipsus. Sajauc olas ar miltiem, eļļu, pievieno cukuru un maisi masu tik ilgi, kamēr cukurs ir izkusis (masai jābūt krēmīgai). Uz smalkas rīvītes sarīvē ingveru un samaisi. Tad ņem cepampapīru, smērē uz tā ar lāpstiņu virsū masu un cep krāsnī 120 grādu temperatūrā 20 – 30 minūtes.

Kad čipsi gatavi, pārber tos ar mazliet čili pipariem.

Visbeidzot – apelsīna kūciņu ņem ārā no formiņas, liec uz labi atdzesēta šķīvja. Ņem ārā no saldētavas sasalušo masu ar ābolu sīrupu, ar dakšiņu berzē masu turp atpakaļ vienā vietā, līdz izveidojas sniega masa, nekavējoties ņem ar karoti un liec to uz šķīvja. Dekorē ar ingvera čipsiem, apceptām sezama sēklām un svaiga ābola gabaliņiem. Tev ir izdevies svaigs desertiņš ar patīkamu asumiņu.

Process aizņēma ilgu laiku, un gatavošanās vakaram bija nopietna, taču vēl vakarā pēc šīm burvīgajām vakariņām saņēmām apmierinātās dāmas komentārus par gardo maltīti un jo īpaši – desertu 🙂

espati.lv saka paldies visiem, kuri bija klāt šajā gatavošanas piedzīvojumā, īpaši galvenajam varonim – Ivo! 🙂

Saistītie raksti

13 komentāri
  1. Mani pašu visvairāk pārsteidza, cik tās desas garšīgas sanāca un ka tas ir pavisam vienkārši.

  2. Par to temperatūru es ar baidijos, bet nebija nekāda problēma. Cietas tās paliek momentā kā iegremdē ūdenī un ja tā temperatura arī uzskrietu pēc tam lielāka, domāju, nekas arī nenotiktu

  3. :), vai desu galu snorites, nesakrasoja zila krasa visu varamo udeni. Ieraudziju un man uzreiz atausa atmina skati iz Bridzitas Dzonsas filmas ;)))

  4. izskataas gardi bet es pietureeshos pie vienkaarshaakam tradiicijaam 🙂 bet acis jau var papirieceet!

  5. Taa zheleja, droshi vien nav nekas dikti sarezhgjiits un izskatas smuki, vieniigi tie chipshi kaut kaa manupraat nepiestaav visam tam pasaakumam – tie drizaak vareetu buut cepuminji pie kafijas ;).

  6. nu bet viiriesi tak ir labakie pavaari! tas ka vinji caurma dienam nestav ie pliits.. tas jau cits jautajums!
    es ar cik esmu taisiijis i meicham i dzekiem, neviens nav suudzejies! 😉 bet shi bus jaietestee ar.. 🙂

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.