Gatavo vīrieši. Receptes īpašām pusdienām (fotoreportāža)

Neapšaubāmi – vienmēr ir patīkami noraudzīties, kad kāds strādā. Un vēl patīkamāk – ja vīrietis rosās pa virtuvi. Espati.lv bija klāt kāda pārsteiguma tapšanā – īpašajās 8. marta pusdienās, kuras gatavo vīrieši. Seko līdzi fotoreportāžai, kā viņiem gāja un uzzini, kā pagatavot siera kūku un oriģinālus tīģergarneļu salātus.

Domājot, ko gan interesantu varētu pagatavot, tiek izšķirstītas recepšu grāmatas, izsijāts internets un visas idejas tiek samērotas ar iespējām, jo pagatavot, piemēram, piecas stundas lēni sautētu pīles krūtiņu būtu pārāk ambiciozs projekts, savukārt pasta ar mērci šķiet pārāk vienkārši. Turklāt vēl taču ir jāuztraucas, vai sagatavotās pusdienas nebūs pārāk graujošas dāmu slaidajai līnijai un izlutinātajām garšas kārpiņām. Par desertu ilgu diskusiju nav – lai gan grēcīgi trekna, tomēr dievīgi garšīga ir Filadelfijas siera kūka. Savukārt pamatēdienā vīri izmēģinās pagatavot tīģergarneļu un avokado salātus ar greipfrūtu dresingu.

Pirmais darbiņš ir siera kūkas pagatavošanai, jo tai pēc izcepšanas kāds laiciņš jānostāvas.

SIERA KŪKA

Sastāvdaļas:
200 g sviesta,
180g sviesta cepumu,
800g (4 kārbiņas) Filadelfijas siera bez piedevām,
2 olas,
100g cukura,
3 ēdamkarotes miltu,
Vaniļa,
Rīvēta citrona miziņa

Pagatavošana:
Cepumus smalki saberž, lai nepaliktu cepumu gabaliņi. Sviestu sasilda līdz istabas temperatūrai, sajauc kopā ar saberztajiem cepumiem.
Tortes formā ieklāj cepampapīru, plāts malas ieziež ar sviestu. Sviesta un cepumu masu ieklāj tortes formā, rūpīgi izlīdzina un mazliet “pieblietē”.
Filadelfijas sieru, cukuru, olas, miltus, ļoti nelielu daudzumu sarīvētas citrona miziņas un vaniļu sakuļ viendabīgā masā, pielūkojot, lai nepaliktu nekādu  kunkuļu. Sagatavoto masu klāj tortes formā uz cepumu – sviesta masas, izlīdzina.
Cep cepeškrāsnī, 200 grādu temperatūrā, pusstundu.
Pēc izņemšanas no cepeškrāsns kūka jāatdzesē.
Dekorē ar šokolādes skaidiņām, ķiršiem vai kādiem citiem, sev tīkamākiem gardumiem. Var pasniegt ar ogu mērci.

Radošais izpildījums
Mūsu kūkā izmantosim “Selgas" klasiskos cepumus. Lai tos saberztu, lieti noderēs blenderis. Tiesa, esam pārcentušies ar cepumu daudzumu un sagatavojam tos vairāk, kā nepieciešams.

Nespējot sagaidīt, kamēr sviests būs izkusis līdz istabas temperatūrai, izkausējam to uz pannas.

Tiek sagatavota cepumu – sviesta masa. Lai gan šķiet, ka tās ir par daudz, izmantosim visu sagatavoto.

Masa tiek ieklāta tortes formā, izlīdzināta un pieblietēta.

Siera masas sagatavošana grūtības nesagādā.

Masa tiek sakulta, un šajā brīdī arī tiek konstatēts, ka tā ir ļoti garšīga, vēl pat neizcepta. 

Tiek veikts priekšpēdējais sagatavošanas posms – siera masa tiek ieklāta tortes formā un izlīdzināta.

Pēdējais posms – mazliet aizķeršanās. Negrib darboties cepeškrāsns. Pēc īsas apskates tā atkal darbojas. Cepšanas process var sākties.

Kamēr kūka cepas, pagatavosim salātus.


TĪĢERGARNEĻU UN AVOKADO SALĀTI AR GREIPFRŪTU DRESINGU

Sastāvdaļas:
Dresingam:
100 ml svaigi spiestas greipfrūtu sulas,
4 tējkarotes svaigi spiestas laima sulas
Pustējkarote smalki sakapāta svaiga, nomizota ingvera saknes.
2 ēdamkarotes olīveļļas

Salātiem (4 porcijām):
2 sarkanie greipfrūti,
1 baltais greipfrūts,
100 g jeb viens iepakojums svaigu spinātu,
25 grami notīrītu lazdu riekstu,
2 ēdamkarotes nesālīta sviesta,
2 avokado,
2 tējkarotes svaigi spiestas laima sulas,
16 tīģergarneles,
2 tējkarotes olīveļļas,
Redīsu vai kviešu dīgsti.

Pagatavošana:
Pagatavo dresingu – sajauc kopā visas tā sastāvdaļas un pēc garšas pievieno sāli un piparus.
Notīra greipfrūtus. Nepieciešams notīrīt ne tikai mizu, bet arī baltās augļa starpsieniņas, lai paliktu tikai greipfrūta fileja.
Pannā izkausē sviestu, uz vidējas uguns to karsē, kamēr parādās putas. Apcep lazdu riekstus, pievienojot sāli un piparus. Kad rieksti paliek tumšāki, turpina cept vēl 5 minūtes. Gatavos riekstus atstāj atdzist uz papīra salvetes.
Avokado notīra un sagriež plānās šķēlēs. Apslaka ar laima sulu un viegli apkaisa ar sāli un pipariem.
Notīra tīģergarneles. Pannā uzkarsē eļļu, līdz tā karsta, bet vēl nekūp. Apcep tīģergarneles, līdz tās kļūst zeltainas. Cepšanas laiks – aptuveni 3 minūtes.
Ar rokām sapluina spinātus, sajauc ar pusi no greipfrūtu filejām, pusi dresinga, pēc garšas pievieno mazliet sāls un piparu.
Uz šķīvjiem kārto avokado un atlikušās greipfrūtu filejas, Pāri kārto tīģergarneles, spinātu – greipfrūtu maisījumu, pārkaisa ar dīgstiem. Pārlej atlikušo dresingu un pārber ar riekstiem.

Radošais izpildījums
Ar salātiem iet vienkāršāk kā ar siera kūku. Notīram garneles un greipfrūtus.

Apcepam lazdu riekstus.

Sagriežam avokado. Pēc tam secināsim, ka vajadzēja tos vairāk apslacīt ar laima sulu, pretējā gadījumā tie apbrūnē.

Ilgāks laiciņš paiet, kamēr notīra tīģergarneles, jo pirkām tās nesaldētas un nelobītas. Notīrītās tīģergarneles noskalojam un apcepam.

Lai salāti izskatītos košāki, recepti papildinām ar jaunievedumu – pieliksim salātiem ķirštomātiņus. Esam iegādājušies arī parmas sieru – pieliksim salātiem arī to.

Kārtojam šķīvjos salātus. Hm, tomēr sanācis padaudz.

Pasniedzam salātus ar ciabattas maizi.

Nu ir gatava arī siera kūka. Pēc izcepšanas ļāvām tai atdzist. Izrotājām kūku ar šokolādes skaidiņām, bet kūka aizvien bija silta, tāpēc skaidiņas pakusa. Bet izskatās ļoti skaisti.


Sasniegumi un piedzīvojumi

Vienubrīd virtuvi piepildīja dūmi – bija sācis degt cepamais papīrs, kuru bijām atstājuši ārpus tortes formas malām. Bet kūkas garšu tas nemainīja. Dāmas par siera kūku bija sajūsmā, un arī paši neticējām, ka tās autori esam mēs.

Arī salātu recepte un tās papildinājumi izdevās godam. Garša bija ļoti interesanta. Viss tika apēsts līdz pēdējam.

Īpašs paldies par gatavošanu – Andrim un Gintam!

11 komentārs
  1. Super bildes, super, ka taisa vīrieši, un droši vien, ka arī ļoti garšīgi (tā vismaz izskatās). Ļoti, ļoti gribētu redzēt procesu un arī tās mazās aizkeršanās video materiālā.

  2. Cik superīga ideja!!! Un bildes foršas! Ļoti patīk recepšu idejas, bet vēl labāk ir tas, ka gatavo džeki un tas, kā viņi ir paimprovizējuši recepti!! 🙂

  3. Ai AI AI – sēžu uz diētas, jāsaka atklāti, šis raksts man bija tīrās mocības:) vēl 10 dienas un šito kūku cepšu pati!

  4. Jē, man sestdien ir dzimšanas diena, māsa solīja uzsaukt un pagatavot vakariņas. tagad es redzu, ko vēlos pamēģināt. Tieši šāds salikums arī man der – siera kūka un salāti. Super!

  5. Sveiki! Pamēģināju izcept siera kūku – nudien sanāca ļoti garda. Tikai gatavojot pamanīju, ka receptē ir iezagusies kļūda: 200g sviesta vietā droši vien domāts 20 grami. Savādāk sviests tek pa visām malām ārā 😐 Labi, ka man bija rezerves cepumi, kurus piejaukt kūkas apakšas masai.

Komentēt lauritta Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.