Garšīgi padomi. Šodien – garšaugu sviests

Paldies tiem, kuri raksta mums atzinīgus vārdus par gardajām receptēm un apetītlīgajām bildēm 🙂 Lai tavi pavārmākslas šedevri izdotos vēl garšīgāki un saimniekošana virtuvē būtu vēl patīkamāka, no šodienas uzsākam publicēt arī dažādus mazus padomiņus. Šajā reizē – kā padarīt tik ierasto sviestiņu interesantāku.

Aromātisks sviesta pikucis, uzlabots ar mazliet garšaugu un garšvielu, ir kā glābējriņķis saimnieces ledusskapī. Ar to var padarīt par gardu uzkodu pat vienkāršu maizīti, uzlabot grilētu, ceptu vai tvaicētu  gaļas, zivju un dārzeņu ēdienu. Bet var izmantot arī kā starteri, ja uzziež uz maizītes. Vēlams – karstas.

Turklāt sviestiņu var ilgāku laiku uzglabāt ledusskapī un izmantot pamazām, pēc vajadzības. Šādi sagatavotu sviestu ledusskapī var turēt aptuveni mēnesi, bet saldētavā pat trīs mēnešus.

Esi radoša – esam pieraduši, ka sviestu visbiežāk uzlabo ar garšaugiem un ķiplokiem. Bet tikpat labi tam var pievienot anšovus vai, piemēram, apelsīnus. Labas piedevas ir arī garšaugi, vīns, olīvas, kaperi vai marinēti gurķīši.

Sviesta pagatavošanai nepieciešams to sasildīt istabas temperatūrā un samaisīt ar sagatavotajām piedevām. To var izdarīt, izmantojot blenderi vai virtuves kombainu. No gatavās masas izveido veltnīti, ko sarullē garā desiņā un ietin pārtikas plēvē, samitrinātā alumīnija folijā vai sviestpapīrā. Veltnīti ieliec atdzesēties ledusskapī. Pirms pasniegšanas sagriez šķēlītēs.
Receptes paredzētas vienai paciņai sviesta jeb 200 gramiem.

Klasisks garšaugu sviests
Sviestu samaisa ar trim izspiestām ķiploka daiviņām, ēdamkaroti sakapātu diļļu, ēdamkaroti sakapātu bazilika lapiņu, ēdamkaroti sakapātu pētersīļu. Var pievienot sausu garšvielu maisījumu, piemēram, Anniņa bez sāls, un jūras sāls šķipsniņu.
Izmanto ceptu ēdienu – gan gaļas, gan zivju, gan dārzeņu garšas pastiprināšanai.

Anšovu sviests
Sviestam pievieno 20 sīki sakapātus anšovus un saišķīti sasmalcinātu maurloku.
Lieliski garšo ar ceptu vai grilētu zivi un liellopu gaļu.

Apelsīnu sviests

Sviestā iemaisa divas ēdamkarotes rīvētu apelsīna miziņu (pirms rīvēšanas apelsīnu kārtīgi nomazgā un noplaucē, lai atbrīvotu miziņu no ķīmijas kārtiņas, ar ko tā apstrādāta pārvadājot), divas tējkarotes apelsīna sulas, divas ēdamkarotes asā mango čatnija vai čili mērces, divas ēdamkarotes karija pulvera un, ja vēlies, divas ēdamkarotes rozīņu.
Uzlabo ceptas un grilētas gaļas garšu.

Ja arī tev ir, ko teikt vai vēlies ko uzzināt (piemēram, kā pagatavot spinātus septiņos veidos vai kā izvārīt visgaršīgākos basmati rīsus) – raksti mums vai uzdod savu jautājumu tepat, espati.lv sākumlapā izmantojot ziņu lodziņu "aktuālais jautājums".

1 komentārs
  1. mmm, pilnīgi iedomājos uz sagrauzdētas maizītes pakusušu garšaugu sviestiņu… 🙂
    bet šitais apelsīnu sviests gan interesants!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.